Lifestyle

Zo word jij weer helemaal zen

jessica, fitgirl, hoe word je zen, manieren om zen te worden, manieren om te ontstressen, manieren om te ontspannen, manieren om tot rust te komen

Zoals iedere vrijdag schrijft Jessica ook vandaag weer een verhaal over sport, voeding en het als meisje overleven in de krachttrainingshoek van de sportschool.
Ik ben van nature een stresskip, ik geef het maar meteen toe. Waarschijnlijk is dat ook van de redenen dat ik altijd zo’n dunne spriet ben geweest, tot dat ik begon met krachttraining en serieus eten. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar als je stress hebt, hoe ontspan je dan weer? Door de jaren heen heb ik geleerd om te gaan met aanwezige stress en zo mijn manieren gevonden om dit een beetje te verminderen, ik deel ze graag met je!

Yoga

Mensen hebben vaak een heel zweverig beeld van yoga en eerlijk is eerlijk, mijn eerste ervaring met yoga was ook niet zo’n beste(“laat je organen los” hoe dan?). Maar yoga bestaat in heel veel verschillende vormen, zoek er eens wat informatie over op. Neem bij verschillende yoga studios een proefles of zoek thuis filmpjes op.

Wandelen

Wandelen ja, niet hardlopen. Ik wandel bij voorkeur door de natuur, natuurlijk kan een stuk wandelen naar de supermarkt ook fijn zijn, maar met auto’s die me voorbijrazen ontspan ik toch een stuk minder. Kijk om je heen, geniet van alles wat je ziet, neem de schoonheid van de omgeving in je op, let op de verandering van de natuur als de seizoenen wisselen. Ruik de geur van aarde en bladeren en de eerste bloemen die straks weer omhoog komen.

Sport

Alhoewel sport niet mijn eerste keuze is bij het verminderen van stress(ik sport al zoveel dat ik bij stress juist vaak even niet sport), kan het zeker nuttig zijn voor anderen. Maak even fijn je hoofd leeg, stomp alles eruit op een boksbal, ren je stress weg, doe het!

Relax

Je rust nemen is bij stress heel belangrijk, je beseft het je misschien niet, maar behalve dat stress veel mentale onrust geeft, heeft het ook veel invloed op je lichaam. Neem dus een lekker lang bad, lees dat goede boek, doe eens een middagdutje en ga vooral op tijd slapen. Moeite om in slaap te vallen omdat je blijft piekeren? Doe dan eens een bodyscan meditatie(https://www.youtube.com/watch?v=obYJRmgrqOU).

Ritme

Rust, reinheid, regelmaat, dingen waar baby’s gebaat bij zijn. Behalve het op tijd nemen van je rust is ook het houden van ritme heel belangrijk. Zorg dat je elke dag rond dezelfde tijd gaat slapen en rond dezelfde tijd opstaat, je zult zien dat je beter slaapt en uitgeruster wakker wordt. Plan je dag in, wat ga je wanneer doen? Plan ook vooral je rust moment, wanneer neem jij even tijd voor jezelf? Zorg dat je het laatste half uur voordat je gaat slapen niets inspannends meer doet en niet teveel prikkels meer binnen krijgt, geen tv, computer of telefoon dus.

Ik ben heel erg benieuwd wat jij doet als je stress hebt!

Jessica

8 thoughts on “Zo word jij weer helemaal zen”

  1. Hele goede tips! Ik begin mijn dag altijd met een paar zonnegroetjes, zodat ik de dag rustig kan beginnen. Volgens mij doe ik verder ook alles van het lijstje dagelijks (behalve relaxen, want dat is best moeilijk als je een burn out hebt haha).

  2. Wat een fijne post! Ik vind body balance heerlijk om tot rust te komen, maar een goede stevige work out voldoet ook prima. Net als hardlopen of gewoon heerlijk slapen. Als het maar niets is waar ik bij moet nadenken, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *