Blogging & Career

Opzoek naar een stukje authenticiteit

wat is authenticiteit, black and white, rose, ikea paper, notebook, notitieboek, opschrijfboekje, zwart wit, vaas hema, authenticiteit, authentiek, succesvol bloggen

Als ik artikelen lees of presentaties hoor over succesvol bloggen, dan is er één woord dat keer op keer weer genoemd wordt. Authenticiteit. Al snel had ik dus door dat Authenticiteit iets heel belangrijks moest zijn om succesvol te kunnen bloggen. Maar wat ik er nou precies mee moest? Geen idee.

Ik ging op onderzoek uit en ontdekte wat authenticiteit nou eigenlijk ècht is en hoe je dit kunt gebruiken in je blog.

Wat betekent authentiek?

Mijn onderzoek begon in het woordenboek. Hierin staat authenticiteit beschreven als ” het echt en origineel zijn”. We moeten dus: “echt” en origineel bloggen. Origineel bloggen is iets wat ik kan begrijpen. Bloggen over iets, of op een manier waarop nog niemand eerder gebloggd heeft. Op die manier onderscheid jij je van de massa en is er een specifieke reden waarom mensen speciaal jou blog zouden gaan volgen. Origineel bloggen is dus niet zo’n probleem om te begrijpen.
Maar wat is echt bloggen? Is dat als je daadwerkelijk een blog aanmaakt en daar eens in de zoveel tijd een post op plaatst, in plaats van dat je doet alsof je een blogpost aan het schrijven bent op een zelfgemaakte laptop van karton?

Heel veel wijzer over authentiek bloggen was ik dus nog niet en mijn onderzoek ging voort.

Jezelf laten zien

Al snel kwam ik bij authenticiteit op: Jezelf zijn. Als je namelijk jezelf bent, dan ben je authentiek. Althans, dat is wat ik vond. Zo zou “jezelf zijn” betekenen dat je je niet langer afvraagt wat je moet doen om een goede indruk te maken. Als voorbeeld: het moment dat je ’s avonds lekker bij je vriend op de bank zit en doet waar je zin in hebt. Je kletst, je lacht en geniet van het moment zonder dat je ook maar één moment denkt: “ohjee, ik heb geen makeup op!”

Op zo’n moment ben je authentiek. Helemaal jezelf. Om Authentiek te zijn moet je dus niet bang zijn om jezelf te laten zien. Je hoeft niet met de massa mee te lopen, je mag een beetje eigenwijs zijn.

Als we authentiek willen bloggen, moeten we dus niet bang zijn om onszelf te laten zien. Niet bang zijn om een verkeerde indruk achter te laten en zeker een beetje eigenwijs zijn. Wil je dus over een onderwerp bloggen waarvan iedereen zegt: “Niet doen joh! Dat is hartstikke raar!” Doe het gewoon. Stap je net met een slaaphoofd je bed uit en heb je geen zin om je op te maken voordat je een filmpje opneemt? Maak je niet op en maak je filmpje. Onze blogs zijn onze eigen plekjes op het internet. Niet van iemand anders, alleen van jou. Mensen mogen het lezen, maar niemand is verplicht om dat ook daadwerkelijk te doen. Om Authentiek te bloggen moeten we dus onszelf accepteren zoals we zijn en dit ook zeker laten zien op onze blogs.

Welke blog vinden jullie nou echt authentiek?

10 gedachten over “Opzoek naar een stukje authenticiteit”

 1. Ik vind het lastig. Want helemaal authentiek kun je als blog vaak niet zijn. Als ik dan iemand zou noemen dan zou het de eerste zijn die met iets begon. Of de grootste. Maar dat maakt wat een andere blogger doet niet minder “echt” toch?

 2. Als je zo authentiek bent, lees anders/ uniek/ apart, dat niemand je blog meer leest, schiet je ook je doel voorbij.
  Dus als je doel is, om veel lezers te trekken, zul je toch een soort poldermodel blog moeten maken. Veel van jezelf, maar wel zo dat het bij de massa aansluit. Het is maar net wat je beoogt met je blog. Doe je het dus echt voor jezelf? That’s the question.

  1. Dat is inderdaad interessant. Je moet genoeg anders zijn om je te onderscheiden van de massa, maar ook genoeg aansluiten bij de massa om te passen bij een breed bezoekerspubliek. Toch denk ik dat je een duurzamer publiek opbouwt als je focus op het authentieke ligt en niet op de massa. Mensen ontvolgen eerder als je iedere dag een post schrijft waar er al 1000 in een dozijn van zijn.

 3. Ik denk dat het moeilijk is om altijd maar origineel of echt jezelf te zijn op je blog! Wat ik wel belangrijk vind is dat je het in ieder geval probeert. Zelf heb ik een bepaalde schrijfstyle die ik heel prettig vind en waar in je ook wel een beetje terug kan lezen wie ik ben. Wat ik ook belangrijk vind is dat ik blog omdat ik het leuk vind, ik blog niet omdat het een must is!

  1. Dat laatste is zeker belangrijk! Dan houd je het bloggen ook veel langer vol, omdat het leuk blijft.
   Ik vind het ook heel moeilijk om altijd maar een originele en geweldige post te maken. Soms plaats ik wel iets “simpels” en dan voel ik me daar best schuldig over. Ookal hoeft zo’n post helemaal niet minder leuk te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *