Lifestyle

Waarom ik niet aan cardio doe

waarom geen cardio, pace, tempo, run, nike, plus, app, running, hardlopen, resultaat

Zoals iedere vrijdag schrijft Jessica ook vandaag weer een verhaal over sport, voeding en het als meisje overleven in de krachttrainingshoek van de sportschool.

Het lijkt tegenwoordig wel alsof iedereen hardloopt. En ik snap het wel, hardlopen is een sport die voor iedereen bereikbaar is. Ik doe er alleen niet aan mee, geen hardlopen, fietsen of zwemmen voor mij en al helemaal geen gekke crosstrainer. Bovendien raad ik het ook niet aan aan anderen. Waarom niet? Daar heb ik een paar redenen voor.

Afvallen

De meeste mensen die fanatiek bezig zijn met sporten, doen dit omdat ze graag dat die vijf vakantiekilo’s kwijt willen of die tien zwangerschapskilo’s of omdat ze gewoon iets strakker in hun vel willen zitten. Ik zie cardio nooit als een oplossing voor dit probleem, maar raad altijd krachttraining aan. Cardio zorgt voor tijdelijke verbranding van kilocalorieën: als jij vijf kilometer hardloopt verbrand jij daarmee bijvoorbeeld driehonderd kilocalorieën. Als ik jou naar de ‘’grote enge mannen met spieren’’-hoek van de sportschool sleep en je een half uur met gewichten aan de slag laat gaan verbrand jij daarmee bijvoorbeeld tweehonderd kilocalorieën.

Nu lijk ik natuurlijk achterlijk, want in mijn voorbeeld is meteen duidelijk dat jij met hardlopen meer kilocalorieën zou verbranden dan met krachttraining. Maar het geweldige van krachttraining is dat je lichaam daarna niet meteen stopt met verbranden.

reationfif, girls who lift, no cardio, geen cardio, cardio slecht, afvallen

In tegendeel, alle prikkels die jij door de krachttraining naar je spieren hebt gestuurd, zorgen ervoor dat je spieren gaan groeien. En terwijl je vetjes na die cardiotraining rustig op hun plek blijven zitten, zullen je groeiende spieren energie nodig hebben en die, behalve uit je voeding, ook uit je vetreserves halen.

Buikvet

Als je vrouwen vraagt om een plek op hun lichaam aan te wijzen waar ze niet tevreden mee zijn, dan gaat hun vinger vaak richting de buik en dan vooral het randje onder de navel. En eerlijk is eerlijk, zelfs ik zou hier over kunnen klagen. Alhoewel mijn buikspieren redelijk door komen, blijven die laatste blokjes zich verstoppen onder een laagje vet. Gelukkig is het heel normaal om een beetje vet op je buik te hebben, cardio kan deze hoeveelheid vet echter verhogen, door het hormoon cortisol.

Cortisol speelt een rol bij de vertering van voedsel, het slaap-waakritme en het afweersysteem. Dit hormoon wordt ook wel het stresshormoon genoemd, het komt namelijk vrij bij stress. Is het bijna tentamenweek? Cortisol. Ben jij aan het hardlopen? Cortisol.
“Maar als ik hardloop heb ik toch geen stress?” Dat klopt, mentaal gezien, je lichaam ziet hardlopen echter als een vecht/vluchtreactie en dat zorgt voor fysieke stress. Cortisol breekt dan eiwitten in spieren af waarbij aminozuren vrijkomen, die worden omgezet in glucose, wat opgeslagen kan worden als vet.

reactiongif, no cardio, fitblog, health blog, sport blog, trainings blog, krachttraining, girls who lift

Dingen doen die je leuk vindt

Ik heb een bloedhekel aan cardio en daarmee punt uit, maar dat is natuurlijk niet de reden dat ik het afraad aan andere mensen. De bovenstaande redenen zijn dat wel. Ben jij helemaal niet bezig met afvallen of strakker worden? Blijf dan vooral doen waar je mee bezig bent! Ben jij wel bezig met afvallen of strakker worden, maar geniet je ook van bodypump/spinning/looptraining? Wissel dan eens af met krachttraining!

Doe jij aan cardio?

Jessica

(Bron)

10 thoughts on “Waarom ik niet aan cardio doe”

  1. Oh te gek! Ik ben nu al een paar weken bezig met Stronglifts 5×5 en sta eigenlijk alleen nog maar 5 minuten op de crosstrainer om even warm te worden. Krachttraining is echt te gek en ik voel me super sterk worden, iets dat ik met met cardio niet voor kan stellen..
    Leuk artikel! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *