Blogging & Career

Waarom brainstormen verfrissender is dan een winterse bries

brainstorm, brainstormen, brainstorming, blog ideeën, blog onderwerpen verzinnen, oplossingen vinden, creatief process, bloggen, blogtips, beter bloggen, macbook pro, pinterest, a3 papier

Het overkomt ons allemaal wel eens dat we even geen creatieve ideeën hebben. Of het nou voor je blog is of voor een ander project, op sommige momenten is die eeuwige bron aan ideeën gewoon een beetje leeg. Wat voor mij de ideale manier is om de bron weer op te vullen, is door te brainstormen.

Brainstormen is een techniek waarbij je creatief en associatief te werk gaat met ideeeën. Alles wat er in je opkomt tijdens een brainstorm sessie wordt opgeschreven. Pas later wordt er gekeken of iets nuttig op bruikbaar is.

Verschillende manieren van brainstormen

Brainstormen kan op een heleboel verschillende manieren. De techniek die ik graag gebruik is om een woord of zin op een groot vel papier te schrijven en vervolgens woorden of dingen te verzinnen die mij daaraan doen denken. Vervolgens doe ik dit ook weer met de verzonnen woorden en dan weer met de woorden die ik daarbij verzin. Hiermee ga ik door totdat het vel papier vol geschreven is. Deze techniek kan worden gebruikt om in je eentje te brainstormen, maar ook in een groep is deze techniek heel goed bruikbaar.

Pas als de brainstorm is afgelopen (en dat kan best een paar uur duren) wordt er gekeken of er bepaalde patronen of bruikbare woordcombinaties te vinden zijn in het woordweb wat je gemaakt hebt. Even een voorbeeld: Je bent aan het brainstormen voor je blog en op Maandagmiddag schrijf je altijd een post over mode. Na een paar maanden zijn je mode ideeën alleen op. Met brainstormen vind je heel snel weer een lange lijst aan leuke en originele blog onderwerpen.
Schrijf het woord mode in het midden van je vel papier. Bedenk nu waar je aan denkt als je het woord mode hoort. Schrijf alles op, ook de rare gedachtes. Bijvoorbeeld: Tassen, Fashionweek, Zonnebril, Jassen, Winkels, Vogue en Lange benen. Nu neem je deze woorden als uitgangspunt en bedenk je weer zoveel mogelijk woorden die in je opkomen als je aan dat woord denkt. Bijvoorbeeld bij het woord jassen denk ik aan trenchcoats, Felle kleuren, de herfst, warm, lang, buiten, zakken, grote knopen en capuchon. Vervolgens ga je weer door met deze woorden etc. Om de jassen “lijn” even verder uit te werken schrijf je bijvoorbeeld (Jassen–> herfst –> Gekleurde bladeren –> geel –> vrolijk –> lachen –> grapjes). Aan het eind van je brainstorm ga je kijken naar bepaalde patronen of bruikbare woorden. Misschien kan je een post maken over gele of vrolijk gekleurde herfstjassen?

Verzinnen van blogposts en schoolprojecten

Deze techniek werkt niet alleen heel goed voor het verzinnen van blogposts, maar ook voor het oplossen van een schoolproject kan het heel nuttig zijn.
Ik merk op mijn opleiding dat het nut van brainstormen niet helemaal wordt ingezien. Want: Het duurt heel lang en met woorden als Nat, Koud en Hondenpoep kan je echt geen bedrijfsprobleem oplossen. En dat is waar het fout gaat. Misschien haal je juist wel hele goede en originele ideeeën uit deze woorden. Misschien hebben klanten van een winkel wel extra behoefte aan warme koffie om weer op te warmen als het buiten koud is.

Het belangrijkste om een brainstorm te laten slagen is om domweg door te gaan met brainstormen en absoluut niet de ideeën te beoordelen op nuttigheid. Dat komt later en anders onderdruk je het creatief denkprocess. Neem dus een groot stuk papier en een vrolijke stift mee onder je arm en vertrek naar een gezellig en comfortabele plek voor een verfrissende en inspirerende brainstorm. Wie weet op wat voor geweldige ideeën je komt.

Brainstormen jullie wel eens en welke methode vinden jullie dan fijn om te gebruiken?

5 gedachten over “Waarom brainstormen verfrissender is dan een winterse bries”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *