Van antioxidant tot vrije radicaal

Geplaatst op

Op televisie en andere media, wordt er vaak gesproken over de belangen en gevaren van antioxidanten en vrije radicalen. Maar wat het nou eigenlijk zijn en waarom ze zo gevaarlijk danwel gezond zijn, hoor je eigenlijk nooit.

Het hele verhaal begint eigenlijk bij de vrije radicalen.
Vrije radicalen zijn bijproducten die ontstaan bij de aanmaak van een zuurdeeltje. Deze zuurdeeltjes zijn belangrijk voor de stofwisseling in onze cellen. Bijvoorbeeld bij de voorziening van zuurstof aan onze spieren. Heel nuttig dus, dat zuur.
In tegenstelling tot het zuur, is zijn bijproduct, de vrije radicaal, niet zo heel nuttig.
Je zou gerust kunnen zeggen: gevaarlijk.

Een vrije radicaal kan ontstaan door:

  • De stofomzetting van onze eigen lichaamscellen
  • Roken, zowel passief als actief
  • Luchtverontreiniging
  • UV-licht
  • Chemicaliën
  • Stress
  • Bepaalde soorten voedsel
  • Training (ookal is training van levensbelang voor een gezond lichaam)
Vrije radicalen zijn zo gevaarlijk omdat deze atomen een electron missen. Hierdoor zijn ze de hele tijd opzoek naar een electron die ze “op kan vullen”, hierbij maakt het hen niks uit waar deze electron vandaan komt. Zo vallen ze koolhydraten, eiwitten en vetten aan, om zo aan hun electron te komen.
Als een vrije radicaal een eiwit uit ons DNA aanvalt, kan er een verandering in ons genetisch materiaal ontstaan.
Door deze verandering kan het zo zijn, dat de cel zich ongeremd gaat delen, wat tumoren tot gevolg heeft.
Waarom maakt ons lichaam een stofje aan die zo gevaarlijk kan zijn?
Ook in ons imuunsysteem worden vrije radicalen gevormd. Hier helpen de vrije radicalen mee aan de versterking van ons imuunsysteem, door virussen en bacteriën “aan te vallen” in hun zoektocht naar een electron.
Niet alle vrije radicalen zijn dus slecht, maar toch willen we ons beschermen tegen de “slechte” varianten. Hier komen de antioxidanten om de hoek kijken.
Antioxidanten zijn stofjes die je lichaam voor een deel zelf kan aanmaken (Bijvoorbeeld: urinezuur en Q10)  en voor een deel in je lichaam komen d.m.v voedsel. (Bijvoorbeeld: vitamine-A, vitamine-C, vitamine-E, selenium, zink en fytochemicaliën)

Ze maken de vrije radicalen onschadelijk door gemakkelijk een electron af te staan aan de vrije radicaal. 
Door genoeg antioxidanten te bezitten, bijvoorbeeld door het eten van antioxidantrijk voedsel en eventueel het smeren van een crème met antioxidanten, kunnen we ons lichaam dus beschermen tegen de slechte effecten van vrije radicalen.
Céline

x-Céline

Laat een reactie achter