Blogging & Career

To-Do lijstjes die echt werken: Mijn Bullet Journal

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief

To-do lijstjes maakte ik altijd al. Meestal maakte ik ze voordat ik ’s ochtends aan mijn dag begon op een los papiertje, in een schrift of ergens op een stapel sticky notes. Dan schreef ik al snel alles op wat er nog gedaan moest worden de komende tijd. Als ik dat niet allemaal opschreef, was ik bang om de taken te vergeten en bleven ze in mijn hoofd zitten. Deze tactiek resulteerde in ontzettend lange to-do lijstjes die ik never nooit niet af kreeg. Toen ik startte met mijn Bullet Journal veranderde dat opeens allemaal. Sinds ik hem heb, heb ik àl mijn to-do lijstjes aan het eind van de dag afgestreept en ben ik productiever dan ooit tevoren.

Ik weet niet meer hoe ik hoorde van het bestaan van de Bullet Journal, maar dat ik er achter kwam ben ik in ieder geval heel erg blij mee. Vandaag vertel ik wat meer over het Bullet Journal systeem en geef ik jullie een sneak peek in mijn eigen Bullet Journal.

De Bullet Journal

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief

Een Bullet Journal is eigenlijk een boekje waarin je al je to-do lijstjes bij elkaar kunt opschrijven. Op die manier zit je niet meer met allemaal losse papiertjes en zijn je taken al een stuk meer geordend. Daarnaast wordt de Bullet Journal ook wel het analoge systeem voor de digitale tijd genoemd. Perfect dus voor mensen zoals ik. In dit filmpje, wordt er heel duidelijk uitgelegd wat het basis idee van de Bullet Journal is.

Als je het basis idee snapt, dan weet je nu ook dat de Bullet Journal niet alleen heel handig is voor het maken van effectieve to-do lijstjes, maar ook voor het bijhouden van je doelen en hun voortgang of voor project planning. Omdat je een Bullet Journal eigenlijk in een leeg boekje begint, heb je alle vrijheid om het systeem zo aan te passen dat het perfect bij jouw behoeftes past.

Mijn Bullet Journal moest een plek worden waarin ik mijn korte termijn planningen kon maken, maar ook een plek waarin ik mijn doelen bij kon houden en een plek voor creativiteit. Zoals jullie weten plan ik mijn weken in mijn Happy Planner. Hiermee plan ik altijd wat verder vooruit dan alleen de volgende dag. Mijn Bullet Journal gebruik ik alleen om mijn volgende dag te plannen. Ik maak dan ook nooit een lijstje voor een dag die meer dan één nachtje slapen weg is. Dit zorgt voor rust en flexibiliteit in mijn Bullet Journal en is misschien ook wel het geheim waarom ik tot nu toe al mijn to-do lijstjes heb kunnen afhandelen.

Mijn Bullet Journal

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief

Nu we wat meer weten over Bullet Journaling, is het tijd voor een kijkje in mijn Bullet Journal. Veel mensen met een Bullet Journal gebruiken een Moleskine of Lauchtturm notitieboekje voor het maken van hun journal. Ik koos echter voor een zwart notitieboekje van het merk Brunnen. Deze is exact hetzelfde als een Moleskine, alleen zit er dan nog een extra elastiekje aan de zijkant voor je pen en zit er achter in het boekje een vakje voor losse papiertjes of stickers. Daarnaast was hij ook iets goedkoper dan een Moleskine. Al deze boekjes zijn fijn voor het gebruiken als Bullet Journal omdat ze niet alleen stevig zijn en er leuk uitzien, maar ook omdat ze altijd op iedere pagina uit zichzelf open blijven liggen.

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief, bullet journal key

Op de eerste pagina van mijn Bullet Journal staat mijn naam, gevolgd door een pagina met de Key. De Key is een lijstje van alle symbolen en tekens die ik gebruik in mijn journal en wat ze betekenen. Zeker als je langer bezig bent met je Journal is het heel handig om te kunnen onthouden wat al die tekentjes nou eigenlijk betekenden.

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief

Daarna heb ik drie pagina’s gereserveerd voor de index. Hier schrijf je, zoals ook in de video werd uitgelegd, precies op wat er op welke pagina staat. Maak je een nieuwe set voor een bepaald project of begin je een nieuwe maand, dan schrijf je dit allemaal op in de index. Zo kun je gemakkelijk je lijstjes terugvinden.

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief

Na mijn Index komen mijn maandelijkse pagina’s. De belangrijkste grote gebeurtenissen of afspraken schrijf ik hier in op. Kleinere dingen niet, want die plan ik al vooruit in mijn Happy Planner. Daarnaast hebben mijn maandelijkse pagina’s de ruimte om doelen voor die maand op te schrijven en ruimte om notities te maken. Ik weet nog niet of ik helemaal tevreden ben over deze opzet, maar dat is ook een kwestie van proberen en verbeteren.

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief

Na mijn maandelijkse pagina’s beginnen de pagina’s waar het eigenlijk om gaat. De dagelijkse pagina’s. Hier schrijf ik ’s avonds de dag en datum van de komende dag op en maak ik een lijstje met dingen die ik absoluut die dag moet afhandelen. Dit doe ik door mijn Happy Planner er bij te pakken en te kijken welke afspraken en deadlines ik voor de volgende dag heb staan. Daarnaast kijk ik hoe groot die taken zijn en of ik misschien nog een extra taak zou kunnen doen. Al deze dingen noteer ik dan in de vorm van een to-do lijst in mijn Bullet Journal. Daarbij probeer ik heel realistisch te blijven en alleen op te schrijven wat er echt af moet. Je kunt proberen de hoeveelheid taken rond de vijf te houden. Dit zou het ideale aantal zijn aan taken om op een dag af te handelen.

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief

Zoals jullie zien, schrijf ik soms kleine stukjes tekst op mijn dagelijkse pagina’s. Vooral als ik een aantal dagen even geen lijstjes heb gemaakt of als er iets bijzonders is gebeurd, dan zet ik mijn gedachten even op papier in mijn Bullet Journal. Ik vind het er niet alleen heel leuk uitzien, maar het helpt mij ook bij reflectie en het is leuk om later weer terug te lezen.

Sets

Bullet journal, nederland, bullet journal inspiration, bullet journal setup, bullet journal ideas, productiviteit, to do lijstjes die werken, creatief, reverse bucketlist 2015

Naast dagelijkse pagina’s kun je ook nog extra “sets” in je Bullet Journal maken. Sets voor projecten of andere dingen waar je mee bezig bent. Je zou bijvoorbeeld een set kunnen maken voor je inkomsten en uitgaven in een maand, een set met een standaard boodschappenlijstje of een set waarin je bijhoudt hoeveel je iedere dag beweegt. Hierin ben je helemaal vrij. Wel is het zo dat: Hoe meer sets je maakt, hoe ingewikkelder je Bullet Journal wordt en hoe meer je moet bijhouden. Ik raad dus aan om je, zeker in het begin, te houden bij de dagelijkse pagina’s.

Na ongeveer een maand met mijn Bullet Journal waagde ik mij aan mijn eerste extra set. Een reverse bucket list voor 2015. Als jullie het leuk vinden dan wil ik over deze pagina nog een extra artikel schrijven.

Ik ben ontzettend blij met mijn Bullet Journal en ik kan niet wachten om een nog fijnere en productievere indeling te vinden, samen met een lay-out waar ik helemaal tevreden over ben.

Hoe maken jullie to-do lijstjes? en hadden jullie wel eens gehoord over de Bullet Journal?

54 gedachten over “To-Do lijstjes die echt werken: Mijn Bullet Journal”

   1. Over het doordrukken van de inkt: Je kan een boek kiezen met dikker papier. Maar die zijn significant duurder. De vraag is dus: stoor je je er zoveel aan dat je er 10 euro extra voor over hebt? Balpen drukt wel een beetje door qua druk, maar niet de inkt. Pennen op alcoholbasis lopen het meeste door. Je zou iets op de achterkant kunnen plakken en er dus heel strategisch mee kunnen kleuren. Highlightmarkers drukken nauwelijks door als je het netjes in 1 streek doet. Je kan ook met zachte kleurpotloden werken. Als mijn papier een beetje rommelig is moedigt dat me aan om meer te mogen strepen en brainstormen en meer papier te gebruiken. Met dik papier word ik heel voorzichtig en moet alles speciaal zijn wat er in mag. Dat kan ook een voordeel zijn.

 1. Heel fijn dit! Ik heb laatst een notitieboekje gekocht om als Bullet Journal te dienen, maar ben er nog niet in begonnen. Vind het altijd inspirerend hoe anderen het gebruiken, ik weet zelf nog niet hoe ik hem precies wil gaan indelen namelijk! :)

 2. Ik gebruik nu een kleine 1,5 jaar de Bullit Journal en ben groot fan!! Sinds een paar maanden maak ik nu ook een wekelijks overzicht zodat ik voordat ik aan de dagelijkse taken van een week begin al een klein overzicht heb van dingen die die waak staan te gebeuren. Vaak dan ook kleine dingen die ik niet in het maandelijkse overzicht zet. Erg handig!
  Jouw journal ziet er echt super uit trouwens!

  1. Dankjewel Deborah!
   Misschien is het voor mij ook wel handig om zo’n week overzichtje te maken. Misschien iets om over een paar maanden uit te proberen. Dat is ook zo fijn aan de Bullet Journal, het feit dat hij zo flexibel is en dat je kan uitproberen wat wel en niet fijn voor je werkt.

 3. Ik had al veek gelezen over de Bullet Journal en wou er graag aan beginnen. Ik had alleen wat schrik voor alle tijd die het in beslag neemt. Ik denk dat dit wel een systeem is dat bij me past en ik ga het zeker uitproberen. De jouwe ziet er zo leuk uit!

  1. Dankjewel Yana! Ik vond het zelf best meevallen hoeveel tijd het kost om een Bullet Journal op te zetten. Natuurlijk gaat er meer tijd in zitten naarmate je meer soorten “sets” gaat toevoegen of als je het meer gaat versieren, maar dat heb je allemaal helemaal zelf in de hand.

 4. Wauw wat heb je dit prachtig gedaan. Ik zou willen dat ik zo creatief was. Dit heb je echt ontzettend leuk gedaan! Ik wil ook altijd graag alles plannen en bijhouden, maar op een of andere manier haak ik altijd weer af na een week ofzo…

  1. Ik ken dat, haha. Ik ben ook dol op plannen, maar tot nu toe kon ik nog geen één systeem echt lang volhouden. Ik gebruik mijn Bullet journal nu ongeveer 1.5 maand en ben er nog steeds super blij mee. Hopelijk blijft dat voorlopig ook nog wel!

 5. Dit is inderdaad een goed idee van je Celine.

  Door alle dagelijkse beslommeringen krijgen we doorgaans te weinig voor elkaar.

  Door een to do lijstje te maken en hierin prioriteiten aan te geven word je veel productiever en het brengt ook veel rust met zich mee.

  Ik ga dit doen op een whiteboard. Lange termijn doelen opschrijven voor mijn blog en aan de hand daarvan korte termijn doelen opstellen. Zo weet ik precies wanneer ik wat af wil hebben en zo’n lijst houd je accountable.

  Groeten chris

  1. Thank you for your kind words. I am working on making my blog bi-langual, starting with the posts about my bullet journal. It will take some time before everything will be translated, since there are almost 1000 articles online already.
   If you type in http://withoutelephants.com/en you can see which posts are already translated. Next week or so, there will be also a button in the top menu where you can click on. The last thing you could try is translating it with the google toolbar.
   Hope this helped!

 6. Hee, het lijkt me echt heel fijn om een bullet journal te gebruiken, ik kan nog wel wat georganiseerder worden haha. Maar kan je m ook in nederland kopen? want online kan ik hem eigenlijk niet vinden en ik ga niet iets uit het buitenland bestellen ivm ouders..
  xxx

  1. In principe kan je ieder boekje of ieder schrift gebruiken voor het maken van een bullet journal. Ik gebruik zelf een boekje van brünnen die ik in Finland bij de boekwinkel kocht. Bij wat grotere boekwinkels heb je ook vaak wel moleskine of leuchtturm boekjes. Deze gebruiken de meeste mensen voor hun Bullet Journal. Toch is een leuk boekje van de Action ook prima, net wat jij leuk en fijn vindt.

 7. Wat een ontzettend fijn systeem lijkt mij dat. Ga ik ook proberen. En wat ben jij creatief daarin, dat zou ik niet kunnen haha.
  Heb 1 dingetje… Je schrijft bijvoorbeeld : finnish my homework. Wat je letterlijk schrijft in het Nederlands is: Fins mijn huiswerk.
  Afmaken van mijn huiswerk in het Engels is: Finish my homework.
  Gewoon een tip omdat ik zag dat je ook je blog in het Engels schrijft tegenwoordig, zo kun je de kleine foutjes eruit halen.
  Liefs, Hanneke

  1. Bedankt voor de tip Hanneke! Ik was er inderdaad ook zelf al achter dat dat niet helemaal klopte. Ondertussen schrijf ik Finish met één n ;) Ik heb ook een tijdje huiswerk voor Fins moeten maken, dat was dan wel weer met twee n’en. Heel verwarrend allemaal :P

 8. Het ziet er echt heel mooi en leuk uit! Zo krijg je toch direct zin om al je taken te doen zodat je kan afvinken in dat mooie boek? Ik gebruik mijn agenda van hema voor mijn dagplanning en een simpel schrift voor semesterplanning. Ik schrijf daarin bv. Voor elk schoolvak hoeveel hoofdstukken het bevat of hoeveel oefeningen ik moet maken. De bedoeling is dan dat ik voor de examens, op het einde van elk semester, alles gedaan heb zodat ik voorbereid aan de examens kan beginnen. Ik heb nu ook zo’n schriftje gemaakt voor mijn beginnende blog met allemaal ideetjes en projecten die ik ga uitwerken. Zo heeft iedereen zijn eigen manier van lijstjes maken. Ik ga jouw tips proberen toepassen :-)

  1. Hai Hanneke! Nee voor mij voelt het heel fijn dat ik al verder vooruit kan plannen in mijn happy planner, zodat ik zeker weet dat ik geen afspraken vergeet. Ook vind ik het heel leuk om creatief met de planner bezig te zijn. Toch moet ik wel eerlijk zeggen dat ik nog geen nieuwe happy planner heb gekocht, ik gebruik nu samen met mijn vriend Google Calendar om gezamenlijke afspraken en afspraken in de verre toekomst te plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *