Supplementserie III: Creatine

Geplaatst op

creatine benefits, creatine for woman, creatine voor vrouwen, creatine voordelen, wat is creatine shake, creatine trainen, creatine fitness, creatine nadelen, creatine, wat is creatine, creatine supplement, creatine gebruik,

 

Zoals iedere vrijdag schrijft Jessica ook vandaag weer een verhaal over sport, voeding en het als meisje overleven in de krachttrainingshoek van de sportschool.

Een nieuwe categorie binnen mijn blogs: de supplementserie. Ik merk dat er tegenwoordig veel vraag is naar duidelijke uitleg over de supplementen die veel gebruikt worden in de fitnesswereld. Vaak wordt mensen zomaar iets aangeraden en snappen ze niet zo goed hoe of waarom ze dat zouden moeten gebruiken. Vandaag deel 3 over creatine supplementen.

Wat is creatine?

Deze stof werd in 1832 ontdekt door een Franse wetenschapper, toen hij onderzoek deed naar de bestanddelen van vlees. De naam creatine stamt dan ook af van het woord kreas, Grieks voor vlees. Creatine is een stof die in vlees en vis voorkomt, maar het wordt ook door je eigen lichaam gemaakt. Dagelijks maakt het lichaam ongeveer 1 gram creatine aan, 1 gram creatine wordt opgenomen uit voedsel en elke dag breekt je lichaam ook weer 2 gram creatine af.

Hoe werkt creatine?

Een korte biologie les: tijdens een training halen je spieren energie uit de afbraak van ATP tot ADP. Er is echter geen onbeperkte hoeveelheid ATP aanwezig, de hoeveelheid ATP die aanwezig is kan slechts zorgen voor 8-12 seconden maximale inspanning. Creatinefosfaat kan ADP weer “opladen” tot ATP, het zorgt er dus voor dat je langer maximaal kunt trainen. 

Voor wie is creatine geschikt?

Creatine is zowel voor krachttraining als cardio te gebruiken. Daarbij zijn er twee uitzonderingen. Ten eerste blijkt uit onderzoek dat creatine bij 20-30% van de mensen geen effect heeft, zij hebben van zichzelf zoveel creatine in hun spieren opgeslagen, dat er niet extra bijgevuld kan worden door middel van een supplement. Ten tweede is creatine niet nuttig bij duursporters, creatine zorgt voor een korte extra intensiteit, het heeft dus geen nut om het te gebruiken als jij 30 km gaat hardlopen. Train je ook vaak op intervals? Dan kan het wel erg nuttig zijn om eens een supplement erbij te pakken!

Welke vormen van creatine supplementen zijn er?

Allereerst zijn er meerdere vormen van creatine; creatine monohydraat is de oudst bekende en van deze vorm van creatine worden alle andere vormen dan ook afgeleid, van creatine monohydraat houd je meer vocht vast dan van de nieuwere vormen, ook wordt creatine monohydraat minder goed opgenomen. De nieuwere vormen zijn onder andere creatine ethyl ester malate, di creatine malate, tri creatine malate en creatine ethyl ester HCL.

Creatine is verkrijgbaar in capsules, poeder en, mijn favoriet, tabletjes met een heerlijk snoep smaakje(verkijgbaar bij www.bodyenfitshop.nl).

Had je al wel eens van creatine gehoord? Gebruik je het? Ga je het gebruiken? 

Jessica

 

x-Céline
 • Dina:

  Wel eens van gehoord, maar gebruik het niet voor het sporten. Duidelijke uitleg!

  Reageer
 • Wauw interessant! Nog nooit eerder over gehoord haha, maar klink opzicht wel goed! Weet alleen niet of zoiets zin heeft als je “thuis” sport.

  Reageer
  • Als je gebruik maakt van explosieve inspanning, dan kan het zeker effect hebben! Een pot voor 2 maanden kost 9.90 euro, dus je kunt het altijd een keer uitproberen :)

   Reageer
 • Patricia:

  Interessant om te lezen. Ga dit volgen. Heb je blog via een spam je blog ontdekt, mooi hoe je het omschrijft. Lezers inspireren lukt je zeker. Is ook mijn doel op mijn blog,

  Reageer
 • Kim:

  Wat interessant om te lezen! Ik had er al eens van gehoord.. Van mijn vriend ook, die doet wat met fitness. :)

  Reageer
  • Wat leuk dat je vriend ook sport, sporten jullie ook samen? Mijne is redelijk fanatiek en ik vind het echt leuk om samen te kunnen trainen!

   Reageer

Laat een reactie achter