Recipes & Health

RunDisney Paris: Het dokters certificaat

rundisney gezondheidsverklaring huisarts, health certificate, certificaat, dokters certificaat, gezondheidsverklaring, disneyland parijs

Hardlopen, in het buitenland is het een serieuzere zaak dan hier in Nederland. Wanneer je meeloopt met een hardloopwedstrijd in Nederland hoef je alleen je in te schrijven en je neus aan de start te laten zien. In het buitenland en speciaal in landen als Frankrijk en Italië is het allemaal wat ingewikkelder om mee te lopen aan een wedstrijd. Je hebt er namelijk een gezondheidsverklaring voor nodig.

Gezondheidsverklaring van de Huisarts

Ook voor de halve marathon in Disneyland Parijs is een medisch certificaat nodig. Wanneer je deze niet op tijd inlevert, mag je helaas niet meelopen. Sinds 1999 staat er zowel in Italië als in Frankrijk in de wet, dat er bij het organiseren van een sportwedstrijd verplicht gevraagd moet worden om een “certificat medical” ofwel om een gezondheidsverklaring van een arts. Zo kan de organisatie van het evenement niet aansprakelijk worden gesteld voor klachten die na de wedstrijd eventueel optreden.

Hoe kom ik aan een medische verklaring?

Er zijn twee manieren om aan een gezondheidsverklaring te komen. De meest gemakkelijke manier is om een afspraak te maken bij je eigen huisarts. Het certificaat is vaak al te downloaden van de website van het sportevenement. De huisarts vult dit formulier dan verder in en zet een handtekening en een stempel.

Soms kan het voorkomen dat de eigen huisarts zo’n verklaring niet wil afgeven. Sommige huisartsen zijn van mening dat dergelijke verklaringen niet door de eigen huisarts kunnen worden afgegeven omdat hun mening dan niet objectief genoeg is. Meer hierover is onder andere te lezen via deze link. Gelukkig doen de meeste artsen niet heel moeilijk over het afgeven van een gezondheidsverklaring, zo ook mijn huisarts. Toch is het aan te raden om van tevoren even te bellen en naar de mening van de arts te vragen. Zo hoef je niet onnodig een afspraak te maken.

Wanneer je huisarts de verklaring niet wil ondertekenen kun je ofwel een aanvraag doen bij een andere huisarts, ofwel vragen of je kunt worden doorverwezen naar een sportarts of een sport medisch centrum. Bij een sport medisch centrum kun je verschillende tests laten uitvoeren om zo je trainingsniveau en gezondheid te bepalen. Voor alleen het ondertekenen van dit gezondheidscertificaat is zo’n onderzoek niet nodig, maar zo’n onderzoek kan wel helpen bij het verstandig trainen voor een groter sportevenement. Meer informatie over een sport medisch onderzoek, zal ik verwerken in een andere blogpost.

rundisney gezondheidsverklaring huisarts, health certificate, certificaat, dokters certificaat, gezondheidsverklaring, disneyland parijs

Wat moet er op een medisch certificaat staan?

Om officieel geldig te zijn, moet er het volgende zinnetje exact op het ondertekende certificaat te vinden zijn: “no contra-indication to running in competition.” Daarnaast moeten jouw naam en leeftijd samen met de datum en de handtekening van de dokter zijn terug te vinden op het certificaat. Gelukkig hebben de meeste evenementen een printbaar formulier op hun website staan. Dan is het alleen een kwestie van het formulier goed invullen.

Nadat het formulier volledig is ingevuld door de huisarts of een andere arts, is hij een jaar geldig.

Wanneer moet ik het startbewijs laten zien?

Ik weet niet hoe dit bij andere wedstrijden gaat, maar voor RunDisney Paris moet je de gezondheidsverklaring op twee momenten inleveren. Het eerste inlevermoment is online. Een scan van je ondertekende en ingevulde certificaat, upload je naar je runners profile waarvan je de link als het goed is een paar weken na je inschrijving ontvangt. Dit uploaden moet je voor 1 Juni doen, anders mag je helaas niet meer deelnemen aan de marathon.

Het tweede inlevermoment is in het marathon weekend zelf, wanneer je je startnummer afhaalt. Hier moet je dan je ID en een waiver laten zien voordat je je startnummer en hardlooppakket meekrijgt. Deze waiver kun je alleen uitprinten of krijgen in Disneyland wanneer je gezondheidsverklaring op orde is. Wanneer je papieren niet in orde zijn, krijg je in geen enkel geval je startnummer mee! Gelukkig wordt een kopie van de verklaring geaccepteerd. Het beste neem je dus een kopie mee en laat je het originele certificaat thuis.

Een hele nieuwe ervaring, het aanvragen van een gezondheidsverklaring, maar het is weer gelukt. Nu ben ik weer een stapje dichter bij RunDisney. Hebben jullie wel eens een gezondheidsverklaring voor een sportevenement aangevraagd?

2 gedachten over “RunDisney Paris: Het dokters certificaat”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *