Recipes & Health

Recept | Vegan Detox Salade

clean eating salad, deliciously ella kale salad, boerenkool salade met granaatappel, avocado, hummus en zoete aardappel, gezond eten, detox salade, lekker eten, gezond eten voor mannen die niks lusten

Dit is typisch zo’n gevalletje: “Ik wil mijn vent aan de groenten krijgen” en dat het dan nog lukt ook. Iedere keer als ik een mega gezond en clean recept uitprobeer en die hem voorschotel, komt het als een enorme verassing als hij het ook nog eens heel erg lekker blijkt te vinden.

Dat was met deze veganistische salade ook het geval. Ik stelde de salade zo samen, dat het er mooi uitzag en zodat er lekker veel voedingsstoffen in zaten. Hoe het zou smaken wist ik niet, en ik was dan ook doodsbang dat Melvin het niet zou lusten.
Gelukkig vond hij (en ik ook) de detox salade heerlijk en moest ik het recept wel delen met jullie.

clean eating salad, deliciously ella kale salad, boerenkool salade met granaatappel, avocado, hummus en zoete aardappel, gezond eten, detox salade, lekker eten, gezond eten voor mannen die niks lusten, vegan, glutenvrij

Wat heb je nodig voor 2 personen:

 • 250 gram gesneden boerenkool
 • sap van een halve citroen
 • 2 eetlepels olijfolie (evt met truffel)
 • appelcider azijn
 • 2 rijpe avocado’s
 • 1 granaatappel
 • 50 gram pompoenpitten
 • 1 grote zoete aardappel
 • (zelfgemaakte) hummus met sesampasta

Het recept:

De dingen die ik voor het maken van deze maaltijdsalade heb moeten doen, zijn wel de meest vreemde dingen die ik ooit met een salade heb gedaan. Zo masseerde ik mijn boerenkool (ja, incl de olie) en mepte ik met een pollepel op een granaatappel. Ja, je moet wat over hebben voor een heerlijke gezonde maaltijd als deze.

clean eating salad, deliciously ella kale salad, boerenkool salade met granaatappel, avocado, hummus en zoete aardappel, gezond eten, detox salade, lekker eten, gezond eten voor mannen die niks lusten, vegan, glutenvrij

 1. Leg acht grote handen gesneden en gewassen boerenkool in een kom. Dit komt op ongeveer 250 gram voor 2 personen. Sprenkel het sap van een verse citroen en twee eetlepels olijfolie over de boerenkool. Druppel dan nog een klein beetje appelcider azijn over de boerenkool en maak je klaar om de boerenkool te masseren. Door deze ingrediënten door de boerenkool heen te kneden of masseren, help je de citroen de celwanden van de boerenkool iets af te breken, waardoor de voedingsstoffen uit de boerenkool gemakkelijker door je lichaam kunnen worden opgenomen. Bovendien wordt de boerenkool hier extra smaakvol van. Tijdens het kneden voel je de boerenkool soepeler en sappiger worden. De olie die op je handen achter blijft, werkt als een geweldige moisturizer. Masseren die boerenkool dus.
 2. Schep de boerenkool na het kneden in de kom of schaal waar hij straks in geserveerd zal worden. Snijd daarna de avocado’s in blokjes. Tijdens het maken van dit recept, kwam ik er achter dat het veel gemakkelijker is om een avocado te snijden met de achterkant van een mesje. Het zachte vruchtvlees glijd je alsnog gemakkelijk doorheen, maar je snijd niet meer per ongeluk telkens door de schil heen. (Zoals ik altijd doe) Als de avocado in blokjes is gesneden, schep je hem gemakkelijk uit met een lepel en verdeel je de blokjes over de boerenkool.
 3. Was nu de zoete aardappel en snijd hem in grove partjes. Leg de partjes vervolgens op een rooster onder de gril op ongeveer 180 graden Celcius.
 4. Nu de zoete aardappel in de oven ligt, is het tijd om de granaatappel onder handen te nemen. Rol de granaatappel eerst even over de snijplank om de pitjes in de granaatappel los te laten komen van de schil. Snijd dan de granaatappel doormidden met het bekende “pluimpje” naar boven. Trek met je handen de schil wat naar buiten om de pitjes nog wat losser te krijgen. Houd dan de granaatappel helft dan op de kop in je hand en sla er flink op met een houten lepel. Je zult merken dat de pitjes nu automatisch los komen. Mocht je deze beschrijving niet helemaal snappen, dan zie je in deze video wat ik bedoel.
 5. Strooi de granaatappel pitjes nu over de boerenkool en avocado. Neem daarna 50 gram pompoenpitten en strooi ook die over de salade. Haal de zoete aardappel uit de oven en voeg ook deze aan de salade toe.
 6. Om de salade af te maken, voeg je ongeveer drie grote (of hoeveel je lekker vind) eetlepels hummus toe als topping.

clean eating salad, deliciously ella kale salad, boerenkool salade met granaatappel, avocado, hummus en zoete aardappel, gezond eten, detox salade, lekker eten, gezond eten voor mannen die niks lusten, vegan, glutenvrij

Deze salade is ook erg gemakkelijk om van tevoren te maken. Hoe langer de smaken in de salade goed kunnen doordringen, hoe lekkerder hij wordt. Dus ’s middags alvast deze salade klaarzetten voor het avondeten of in het weekend de salade klaarmaken voor komende lunches op het werk, gaat heel gemakkelijk. Iets wat ik altijd ideaal vind, vooral als ik niet precies weet wanneer danwel Melvin danwel ikzelf ’s avonds thuis zal zijn voor het eten.

Deze enorme clean eating vitamineboost ga ik zeker nog veel vaker maken. Het is niet moeilijk, erg lekker en heerlijk gezond. Bovendien kan ik echt genieten van hoe mooi de kleur van de boerenkool staat bij het rood van de granaatappelpitjes.

Wat is jullie favoriete gezonde recept?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *