Het schijnt een dingetje te zijn van onze generatie. Je bezig houden met reizen, minimalisme en ook het milieu. Misschien ben ik dan ook wel een typische millenial als ik over dit wereldwijde initatief schrijf. De laatste maanden heb ik mij flink verdiept in minimalisme, tijd maken voor de dingen die er echt toe doen en kwaliteit boven kwantiteit. Dingen die ik eerst wel wist maar die ik niet heel belangrijk vond (de arbeidsomstandigheden van werkers in de fabrieken van grote modeketens bijvoorbeeld) lijken nu opeens wel bij mij binnen te komen.
Documentaires als: minimalism, a documentary about the important things, the true cost en vooral ook a plastic ocean hebben mij de afgelopen tijd flink geïnspireerd. Vooral deze laatste documentaire maakte grote indruk. Niet alleen op mij, de persoon die altijd al gebruik maakt van ecologisch schoonmaakmiddel en die altijd biologische of locale eieren koopt, maar ook op mijn vriend. De persoon die graag een goedkope kipburger uit de supermarkt eet en zich echt niet druk maakt of er eventueel toxische stoffen in zijn afwasmiddel zouden kunnen zitten.
* Deze blogpost schreef ik eind Juni maar door omstandigheden plaats ik hem pas vandaag, op de laatste dag van Juli. Toch wordt dit bericht er niet minder belangrijk op en het lijkt me ontzettend leuk om de challenge alsnog met jullie aan te gaan de komen de maand. We maken er gewoon een Plastic Vrije Augustus van!
Plastic is een prachtproduct
Plastic is een ontzettend gave uitvinding. Het is een ontzettend licht materiaal dat in allerlei vormen te gieten is. Daarnaast is het ook onverwoestbaar, waardoor het niet stuk te krijgen is. Melk in een plastic fles is daarom opeens stukken goedkoper, langer houdbaar en lichter dan melk uit een glazen fles. Mooi product dus dat plastic. Alleen is er één ding heel erg raar.
Plastic wordt voornamelijk gebruikt in producten die wij heel even gebruiken en daarna weer weggooien: Takeaway bekers, rietjes, wegwerp bestek, theezakjes, tandenborstels etc. Waarom zou je een onverwoestbaar materiaal gebruiken voor iets dat je toch weggooit? en waar blijft al dat plastic dan?
Als je je wegwerp beker weggooit is het niet echt weg. Het moet ergens heen, want plastic is immers onverwoestbaar. Maar een heel klein deel van het plastic wordt gerecycled. Niet alleen is dit een energievretend process, het gerecyclede plastic is ook niet meer zo mooi helder en doorzichtig, waardoor de meeste producenten dit liever niet gebruiken. Vrijwel al het plastic dat iedere dag wordt weggegooid beland daarom gewoon op de vuilnisbelt, waar het blijft liggen of door waterstroompjes wordt afgevoerd naar zee.
Na enige tijd in het water, breekt het plastic af in kleinere deeltjes. Het vergaat dus niet, het is immers onverwoestbaar. De deeltjes worden alleen iets kleiner. Zeeschildpadden, vogels, vissen, al deze beesten eten deze deeltjes op. Plastic kan niet worden verteerd en dus blijven deze deeltjes over in de organen van al deze dieren. De meeste dieren overlijden hieraan maar als dit niet gebeurt, dan gaat het plastic gewoon verder mee omhoog in de voedselketen. En wat eten wij in dat stukje vis op ons bord? Precies, restjes van het plastic dat we zelf een paar maanden terug hebben weggegooid.
Plastic Free July
Ik kan een heel betoog schrijven over de onlogische vervuiling die plastics veroorzaken of over de effecten van plastic op onze gezondheid maar daar zou ik jullie maar mee vervelen. Op internet is genoeg informatie hierover te vinden en de documentaire a plastic ocean is ook een geweldige bron aan informatie.
Wel wil ik het hebben over het wereldwijde initiatief dat is opgezet om plastic gebruik te verminderen: Plastic free July. De uitdaging tijdens Plastic Free July is om zo min mogelijk en het liefst helemaal geen plastic te gebruiken gedurende de maand Juli. Een super leuke uitdaging, die ik maar al te graag aanga, samen met duizenden mensen van over de hele wereld.
Manieren om minder plastic te gebruiken
Hieronder heb ik een aantal manieren beschreven waarop je al een heel groot gedeelte van je plastic verbruikt kunt verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van je leefcomfort (ook niet onbelangrijk). Het lijkt mij super leuk om samen met jullie deze uitdaging aan te gaan en samen zo min mogelijk plastic te gebruiken deze maand.
- Neem altijd een katoenen tas mee in je tas voor als je onverwacht boodschappen gaat doen
- Haal je boodschappen zoveel mogelijk op de markt en neem je eigen (katoenen) zakjes mee om je groenten, fruit, noten en brood in te stoppen.
- Maak meer zelf. Dat is niet alleen heel erg leuk, vaak ook nog veel gezonder en lekkerder. Door bijvoorbeeld pinda’s op gewicht op de markt te halen en deze in de voedselmachine fijn te malen, maak je je eigen pindakaas zonder extra toevoegingen en zonder plastic verpakking.
- Gebruik een nee, nee sticker. Hoe vaak lees je die reclamefolders nou eigenlijk echt?
- Neem je eigen flesje water mee i.p.v een flesje water te kopen
- Gebruik een menstruatiecup en/of wasbaar maandverband tijdens je menstruatie
- Gebruik een tandenborstel van bamboo in plaats van plastic
- Koop WC papier in een papieren verpakking ipv in een plastic zak
- Eet vaker vegetarisch of veganistisch
- Schrijf met een vulpen in plaats van balpen
- Zet thee van losse thee in plaats van thee uit theezakjes
- Zeg nee, tegen “gratis” reclameprullaria
- gebruik geen wegwerp rietjes meer. Vervang ze eventueel voor RVS rietjes
- Gebruik een blok zeep in plaats van vloeibare zeep
- Ga voor een deodorant in vaste vorm
- Kies herbruikbaar bakpapier in plaats van de wegwerp variant
Kennen jullie nog meer manieren en trucs om plastic gebruik te verminderen? Ik ben heel benieuwd.