Lifestyle

Optimale bescherming tegen de zon

Nu de zomer in aantocht is en we al mochten genieten van de eerste warme dagen, zien we ook meer mensen die verbrand zijn. Je hebt het misschien niet in de gaten, maar de voorjaarszon kan ook al fel schijnen. Je huid goed beschermen tegen schadelijke zonnestralen is dan ook uiterst belangrijk. In dit artikel lees je waarom en hoe je je optimaal moet beschermen.

Schadelijke stralen

In het zonnetje zitten kan enorm deugd doen, maar het is ook gevaarlijk en het kan huidkanker veroorzaken. Wil dat dan zeggen dat je niet meer in de zon mag zitten? Absoluut niet, maar denk eraan om je te beschermen. De schadelijke stralen van de zon bestaan uit UV-A en UV-B. Deze kunnen door de huid dringen. Uv A-stralen kunnen de lagere huidlagen beschadigen en zorgen voor zonnebrand, rimpels, huidvlekjes en zelfs huidkanker op langere termijn. Uv B-straling is er vooral als de zon op haar hoogst aan de hemel staat en beschadigt voornamelijk de buitenste laag van de huid. Is het een bewolkte dag, dan heb je wellicht niet de neiging om zonnecrème te smeren. Check toch maar even de UV-index, bijvoorbeeld via de website van het KMI, om te checken hoe sterk de zonkracht is die dag en of je makkelijk kan verbranden.

SPF

SPF staat voor Sun Protection Factor en geeft aan in welke mate de zonnecrème bescherming biedt. Hoe hoger de SPF, hoe beter de bescherming tegen schadelijke uv-stralen. SPF 15, 30 en 50 zijn het meest voorkomend. Voor kinderen gebruik je altijd een zonnecrème met een SPF van 50 of hoger, omdat zij erg kwetsbaar zijn. Ook voor lichte huidjes is dit een goed idee. Ben je een type dat snel verbrandt, kies dan voor een hoge SPF. Wist je trouwens dat er in heel wat make up producten ook een SPF zit? In dagcrème, bijvoorbeeld, zit vaak een SPF15. Voor lichte huidjes volstaat dit uiteraard niet, maar zo heb je toch dagelijks een minimum aan bescherming, ook in de winter.

Bescherming

Uiteraard is het belangrijk om meerdere keren per dag een goede laag zonnecrème te smeren, liefst om de twee uur. Daarnaast draag je best een hoofddeksel, zoals een pet of een hoed, om je hoofd en hoofdhuid te beschermen tegen de zon. Zo verklein je ook de kans op een zonneslag. Ben je erg gevoelig aan de zon? Draag dan lichte kleding met lange mouwen zodat je huid beschermd is.

$

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *