Interior

Een nieuwbouwhuis kopen – deel 1

lunchtafel, nieuwbouwhuis kopen inspiratie

De wind waait om het huis en de regen tikt op de ramen als ik op de bank kruip om dit artikel te schrijven. Is de zomer nu al voorbij? Is de tijd van het jaar weer aangebroken dat ik met een grote mok thee achter de laptop kruip om blogposts te schrijven? Blijkbaar.

Na alle leuke reacties op mijn aankondiging dat we een nieuwbouwhuis hadden gekocht, leek het mij leuk om het hele proces van een nieuwbouwhuis kopen, vast te leggen in een aantal blogposts. Zo kunnen jullie alles van plan tot werkelijkheid volgen. Ik heb er in ieder geval heel erg veel zin in.

De afgelopen weken stonden vooral in het teken van afspraken voor de keuken, afspraken voor de badkamer en het regelen van de hypotheek.

Een hypotheek voor het kopen van een nieuwbouwhuis

Je hebt de handtekening gezet. De koop is bevestigd en dan moet je je opeens bezig gaan houden met volwassen zaken. Zoals het kiezen en afsluiten van een hypotheek en een lening. We wisten al dat de hypotheekrente op dit moment heel erg laag staat, dus dat het in dat opzicht een goed moment was om onze eerste hypotheek af te sluiten. Ons huidige appartement is hypotheekvrij, dus een lening oversluiten was voor ons ook niet nodig.

Dan is de vraag; waar ga je je hypotheek afsluiten en hoe? Maar ook: zijn er nog andere kostbare dingen die we willen aanschaffen voor het huis? Vrijwel alles wat niet onder de meerwerkopties valt, kun je namelijk niet meefinancieren met een hypotheek. Daarbij kan je denken aan de kosten van een opleveringskeuring of de aanleg van een nieuwe tuin. Alle mogelijke kosten hebben we netjes in een Excel bestandje gezet en daar een budget aan gekoppeld. We hebben uitgezocht wat de goedkoopste lening zou zijn en op basis daarvan kwamen we al snel tot de conclusie dat we, behalve de hypotheek, geen extra leningen nodig hebben.

Een afspraak maken bij iedere mogelijke bank is ontzettend tijdrovend. Uiteindelijk werkte het voor ons het beste om via een online vergelijkingstool een voorselectie te maken om te bekijken wat voor ons de voordeligste optie zou zijn. Vervolgens hebben we een gesprek gehad bij een drietal banken waarna we een keuze hebben gemaakt op basis van rentepercentage, de geldigheidsduur van de offerte, de gestelde voorwaarden en algeheel gevoel bij het gesprek. Want een hypotheek afsluiten bij een partij die ons behandeld alsof we achterlijk zijn, voelt niet heel fijn (en ja, die partijen heb je).

Nu de handtekening voor de hypotheek ook is gezet, is het alleen nog wachten op goedkeuring en dan zijn we weer een stukje dichter bij de volgende fase.

Een nieuwbouwhuis kopen is leuk, maar stressvol

Het leuke aan een nieuwbouwhuis kopen is dat je de mogelijkheid krijgt om zelf een badkamer uit te zoeken, zelf je keuken samen te stellen en er helemaal vrij in bent welke vloer je in je huis legt. Tegelijkertijd is dat ook precies wat het stressvol maakt. Wat een keuzes! En áls ik de mogelijkheid heb om het helemaal zo te maken als ik zelf wil, dan wil ik er ook 100% zeker van zijn dat ik straks elke ochtend met een Big Smile op mijn gezicht door mijn eigen huis paradeer.

Ik las laatst een artikel over FOBO “Fear of better options” en daar heb ik soms echt last van. Soms lukt het daardoor gewoon niet om knopen door te hakken. Deze week hebben we iedere avond wel ergens een afspraak voor de keuken en nog nergens heb ik het gevoel gehad van: “dit is het”. Dat het veel tijd zou gaan kosten om het huis in te richten, dat wist ik van tevoren ook wel. Maar dat het zo lang zou duren om überhaupt een gevoel te krijgen bij wat we willen, dat had ik niet verwacht.

Iedere gedachte en ieder idee probeer ik uit te werken in een teken programma, zodat het iets makkelijker wordt om je voor te stellen hoe het er straks in het echt uit gaat zien. Mijn schetsen zijn de laatste dagen vooral van keuken indelingen.

3d tekening nieuwbouw huis, nieuwbouwhuis inspiratie keuken
3d tekening nieuwbouw huis, nieuwbouwhuis inspiratie keuken optie 2

Gaan we voor een keuken aan de rechterzijde van het huis? Voordeel: Je krijgt er een ruime en knusse aparte eethoek bij. Nadeel: Je kijkt vanuit de woonkamer altijd tegen de keuken aan. Of gaan we voor een keuken aan de linkerzijde? Voordeel: Je houdt meer licht in de woonkamer. Nadeel: de indeling wordt een stuk traditioneler.

Ik zal het jullie vertellen als we er uit zijn. In oktober moeten we alle ruwbouw opties hebben doorgegeven. Dat betekent dat we tegen die tijd een besluit hebben genomen over de badkamer, keuken, de plaatsing van verschillende wanden en deuren in huis en over alle lichtpunten uit het plafond.

Wat denken jullie dat we gaan kiezen? Hebben jullie misschien zelf nog leuke ideeën?

1 gedachte over “Een nieuwbouwhuis kopen – deel 1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *