Lifestyle

Niet kunnen slapen in een nieuwe omgeving

niet kunnen slapen, niet kunnen slapen tips, tips niet kunnen slapen, moe maar niet kunnen slapen,  ik kan niet slapen, niet in slaap kunnen komen, wat te doen als je niet kunt slapen

Ik kan niet slapen. Ik ben moe, maar heb tot nu toe nog niet kunnen slapen. Hoewel slaap noodzakelijk is om niet ziek te worden, is het soms niet het aller makkelijkst om te doen. Zeker niet als je voor het eerst in een nieuwe omgeving en in een nieuw bed slaapt. Mijn eerste nacht in Finland was ook zeker niet gemakkelijk.

Hoewel het appartement in een rustig appartementen complex zit en ondanks dat ik weet dat er echt niks raars gaat gebeuren, hoor je toch allerlei nieuwe geluiden. Nog erger vond ik het, dat de deur niet fysiek op slot kan. Ik weet dat hij vanzelf in het slot valt en van buitenaf niet open te maken is, maar het geeft toch altijd een fijner gevoel als je voor het slapen even een knopje om kunt zetten bij de deur. Uiteindelijk viel ik gelukkig wel in slaap, maar wat te doen als je NIET kunt slapen?

De dingen die ik op mijn eerste nacht in Finland deed om me te helpen slapen, hielpen mij om rustig mijn eerste nacht door te komen. Natuurlijk hoeft dit voor jou juist helemaal niet te helpen, of werkt het tegenovergestelde juist heel erg goed. Logisch, we zijn allemaal anders en ik schrijf deze post dan ook vooral om je wat ideeën te geven voor de volgende keer dat je niet kan slapen.

niet kunnen slapen, niet kunnen slapen tips, tips niet kunnen slapen, moe maar niet kunnen slapen, ik kan niet slapen, niet in slaap kunnen komen, wat te doen als je niet kunt slapen

Niet kunnen slapen tips

# Hetgeen mij altijd het meest helpt als ik denk rare geluiden te horen of als ik me ergens druk om maak, is het aanzetten van een klein lampje naast mijn bed of op de gang. Heel kinderlijk, ik weet het, maar het helpt ontzettend goed. Als ik kan zien dat er niks aan de hand is, is het altijd gemakkelijker om rare gedachten aan de kant te zetten en rustig te gaan liggen. Slapen is daarna vaak al niet moeilijk meer.

# Een comfortabel bed is ook altijd heel erg fijn. Als je een ingericht appartement huurt zoals ik, dan valt er niets te kiezen aan een matras of aan een bed, maar als je bijvoorbeeld voor het eerst in een nieuw huis woont kan je er wel voor zorgen dat een goede matras de eerste aankoop is die je doet.

# Voor het slapengaan een warme douche nemen met een lavendel doucheolie en daarna onder schone lakens kruipen. Niet voelt er fijner dan dat.

# Nog iets wat ik wel eens doe als ik lang lig te piekeren in bed en wanneer ik echt niet kan slapen, is het verzinnen van kleine spelletjes. Geen spelletjes waar je heel veel bij na moet denken, maar genoeg om ervoor te zorgen dat er geen ruimte meer over is voor pieker gedachten. Probeer “eentje teentje dobbelsteentje” op je vingers te doen totdat je moe genoeg bent om in slaap te vallen, of verzin voor iedere letter van het alfabet een fruitsoort.

# Ademhalingsoefeningen kunnen ook nog wel eens helpen als je moe bent, maar niet kan slapen. Probeer diep in te ademen in je buik en weer uit te ademen door je mond. Denk dan dat er kleine kaboutertjes touwen om je voeten hebben gebonden, die langzaam je voeten in de matras trekken. Eerst links, daarna rechts. Daarna je kuiten, je bovenbenen, je billen etc. Tot aan je hoofd. Grote kans dat je ergens halverwege al in slaap bent gevallen.

# Drink vlak voor het slapen gaan een glas warme melk en eet een halve banaan. Zorg er voor dat je daarna geen blauw licht meer krijgt van televisie of laptop. Een boekje lezen, kan natuurlijk nog wel. Het is een oude truc, maar je wordt er heerlijk rustig van.

# Probeer iedere dag naar buiten te gaan. Op dagen dat ik buiten ben geweest, om bijvoorbeeld een stuk te fietsen, kan ik altijd veel beter slapen dan op dagen dat ik de hele dag binnen heb gezeten. Als ik op vakantie bijna de hele dag buiten bezig ben geweest, val ik soms al in slaap op het moment dat ik het huis weer in loop. Dan is er helemaal geen sprake meer van niet kunnen slapen.

Dit zijn een aantal tips die mij helpen als ik niet kan slapen. In een oude, of nieuwe omgeving.

Wat helpt jullie als jullie niet kunnen slapen?

 

6 gedachten over “Niet kunnen slapen in een nieuwe omgeving”

  1. Goede tips! Ik heb ALTIJD moeite met het in slaap komen, echt zo vervelend. Soms werkt gewoon niks haha :). Maar de tip van het naar buiten gaan helpt echt goed. Vooral net voordat je gaat slapen een kleine wandeling maken, scheelt een hoop! En een goed matras of course! :)

  2. Aaaah het is zo vervelend als je niet lekker slaapt. Slapen in een nieuwe omgeving kan soms best even wennen zijn. Ik kan sinds een paar weken echt maar heel slecht slapen ’s nachts, maar dat heeft met iets heel anders te maken. Gelukkig weet ik nu waardoor het komt, dat maakt het een stuk makkelijker. Het is heel apart, maar ik word ’s nachts dus steeds wakker, verder kom ik prima in slaap. Overdag slaap ik gewoon wat bij, dat werkt voor nu ook prima. :)

    1. Wat vervelend! Gelukkig weet je nu waardoor het komt, maar dan is het nog vervelend. Ik heb s nachts heel erg last van de vele muggen hier. Ik heb nu een spulletje dat ze een beetje op afstand houdt, maar ze houden me alsnog erg lang wakker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *