Recipes & Health

Meal prep

mealprep, waarom mealprep, how to mealprep, meal prepping, hoe mealprep, mealprep inspiratie, mealprep inspiration

Zoals iedere vrijdag schrijft Jessica ook vandaag weer een verhaal over sport, voeding en het als meisje overleven in de krachttrainingshoek van de sportschool.

Zoals ik in mijn introductie artikel al vertelde, bereid ik elke maandag mijn maaltijden voor die week voor. Dit wordt ook wel mealprep genoemd. Mealprep is vooral een bekend fenomeen in de wereld van bodybuilding, waar trainings- en voedingsschema’s tot in de puntjes worden uitgewerkt. Onder het motto “fail to prepare, prepare to fail”, worden de maaltijden uit deze voedingsschema’s van te voren voorbereid. Ik wil in dit artikel graag wat tips & trucs met je delen!

Waarom zou ik moeten mealpreppen?

Ik kan me zo voorstellen dat de meeste mensen die dit artikel lezen niet aan bodybuilding doen. Dus waarom zou je dan moeten mealpreppen?

 1. Het bespaart tijd.
  Als ik ’s avonds laat uit college kom en snel door moet naar een bestuursvergadering/de sportschool/vrienden trek ik een bakje eten uit de koelkast, snel opwarmen en klaar! Bovendien hoef ik ook niet meer elke avond een stapel kookspullen af te wassen ;)
 2. Het bespaart geld.
  Als je ook maar een beetje bewust met geld bezig bent dan weet je het vast al: voordeelverpakkingen zijn goedkoper!
 3. Minder voedselverspilling.
  Misschien zijn jullie wel heel goed in plannen en koken met restjes, maar als ik niet prep vind ik aan het eind van de week nog een verlepte prei, halve paprika en een bol mozzarella die over de datum is in mijn koelkast. Door te preppen zit ik nooit met restjes voedsel!
 4. De verleiding om naar ongezonde dingen te grijpen wordt stukken minder groot.
  Soms heb je gewoon geen zin om eten te koken of om überhaupt nog naar de supermarkt te fietsen. Waar ik normaal de telefoon zou pakken om mijn favoriete pizzakoerier te bellen, kan ik nu makkelijk een bakje uit de koelkast of vriezer halen.

mealprep, eten voorbereiden, training, krachttraining, mealprep inspiratie, mealprep inspiration, how to meal prep, lekker, gezond, eten

Is dat wel lekker, eten uit een bakje?

Ik moet je heel eerlijk vertellen dat ik geen moeilijke eter ben en makkelijk goede voedingswaarden verkies boven smaak. Dit betekent echter niet dat ik niet van lekker eten houd! Mijn mealprep bestaat stuk voor stuk uit maaltijden die makkelijk, goedkoop, gezond en lekker zijn. Ik maak zoveel mogelijk gebruik van verse seizoensproducten en door ze na bereiden snel in te vriezen zorg ik dat vitaminen en mineralen behouden blijven. Hier boven zie je twee voorbeelden van mealprep: pittige groene curry met kip, rijst en sperziebonen & een tomatenstoofpotje met saucijs, linzen en een wrap.

 

Waar moet ik aan denken, als ik zou willen beginnen met mealprep?

Begin met bedenken wat en hoeveel je zou willen eten. Heb je geen idee hoeveel je per maaltijd ongeveer nodig hebt? Houd dan ongeveer 60 gram rijst/pasta of 250 gram aardappelen, 75 gram vlees/vis en 200 gram groenten aan. Daarna is het natuurlijk tijd om boodschappen te doen, B merken zijn prima, maar ga als het even kan voor lokale en seizoensproducten. Nadat je gekookt hebt en de porties verdeeld hebt over verschillende bakjes/zakjes is het belangrijk om deze goed af te laten koelen. Maaltijden kun je een dag of drie goed houden in de koelkast, wil je ze langer bewaren? Dan zou ik je adviseren om ze in te vriezen. Vergeet niet de datum en de inhoud op te schrijven, zodat je nooit een maaltijd pakt die over datum is!

 

Inspiratie nodig?

Zoek foto’s op pinterest, gebruik de tag #mealprep op instagram, zoek op google naar “mealprep maaltijden”, bekijk maaltijdkaartjes in de supermarkt en natuurlijk kun je mij ook volgen op instagram.

 

Is mealprep iets voor jou?

 

Jessica

 

6 gedachten over “Meal prep”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *