Blogging & Career

Linkpizza Review: Automatische affiliate links

linkpizza wat is, statistieken, affiliate marketing, affiliate links blog

Geld verdienen met bloggen. Ik heb er al zo vaak over geschreven maar toch blijft het een interessant en controversieel onderwerp tegelijkertijd. Ook over geld verdienen via affiliate links schreef ik al eerder. Wanneer ik handige tools of websites tegenkom die de ingewikkelde kant van bloggen net wat gemakkelijker maken, deel ik die dan ook graag met jullie. Daarom vandaag een artikeltje over LinkPizza. Naast dat pizza sowieso al heel lekker is, maakt LinkPizza geld verdienen via affiliate links een heel stuk overzichtelijker.

Wat is LinkPizza?

linkpizza wat is, statistieken, affiliate marketing, affiliate links blog

LinkPizza is een online netwerk geïntegreerd met een aantal andere affiliate netwerken zoals Zanox en Daisycon, maar ook met een aantal aparte bedrijven zoals bijvoorbeeld Lucardi, Mango en Media Markt. In totaal zijn er meer dan 960 bedrijven in Nederland en omgeving aangesloten bij LinkPizza.

Wanneer je je inschrijft bij LinkPizza en de WordPress plugin installeert of één van de andere manieren gebruikt om een redirect te creëren zal LinkPizza alle link kliks vanaf jouw website wegvangen en in real time bekijken of de link overeenkomt met een link van één van de affiliate programma’s waar ze bij aangesloten zijn. Wanneer dit het geval is, wordt de link geredirect naar een LinkPizza affiliate link. De bezoeker merkt hier verder niets van. Deze komt nog steeds op de juiste bestemmingspagina terecht op de website van bijvoorbeeld de Bijenkorf of Zalando.

Wanneer de persoon die op deze link klikte ook daadwerkelijk iets koopt op de website, wordt er een kleine commissie bijgeschreven op je LinkPizza account. Zo hoef je dus zelf niet van iedere link op je website handmatig een affiliate link te maken. Iets wat een enorme klus is als er al meer dan 1000 blogposts op je website staan.

Hoe installeer je LinkPizza?

linkpizza installeren, linkpizza wat is, statistieken, affiliate marketing, affiliate links blog

Het installeren van LinkPizza op je website kan op drie manieren. De meest gemakkelijke manier (en ook de manier waar ik voor koos) is door middel van het installeren van een WordPress plugin. Deze manier is dus alleen bruikbaar als jouw website op WordPress draait.

1.  Meld je aan via de website van LinkPizza. Hier word je stap voor stap door het process geleid. Eerst maak je een account aan bij het platform ZEEF. (Ik had nog nooit eerder gehoord van dit platform en vroeg mij dan ook af waarom er via dit platform gewerkt wordt. Na navragen blijkt dit te komen door een oude koppeling van systemen. ZEEF zal in de komende twee weken van LinkPizza worden losgekoppeld. Overigens is dit gewoon hetzelfde bedrijf.)

2. Nu vul je je website adres in en zal je website handmatig door één van de medewerkers van LinkPizza worden goedgekeurd. Dit duurt meestal een paar minuutjes, waarna je via de link in de email die je ontvangt je kunt inloggen.

3. Nu download je de LinkPizza plugin in WordPress zoals je ieder andere WordPress plugin download. Hierna voer je in de plugin de token in die je in je account bij LinkPizza vindt.

linkpizza wat is, statistieken, affiliate marketing, affiliate links blog

Als de token is ingevuld, zal LinkPizza direct werken op je website. Je kunt in het LinkPizza manager scherm eventueel affiliate links in bepaalde categorieën uitschakelen. Wanneer je een link in een blogpost plaatst, wordt ook daar de mogelijkheid gegeven om affiliate links voor die betreffende blogpost uit te schakelen of om één bepaalde link niet als affiliate link op te nemen.

Een andere manier om LinkPizza op je website te installeren is via een redirect of een dynamische redirect. Deze “installeer” je door een paar regels code toe te voegen aan je website. Een voordeel hiervan is dat het minder ruimte inneemt dan een plugin en daardoor de snelheid van je website minder beïnvloed. Wanneer je echter weinig of geen kennis hebt van hoe een website is opgebouwd, kun je er ook sneller een fout mee maken en je website laten crashen. Mocht je toch willen weten hoe je de redirect of dynamische redirect kunt gebruiken, bekijk dan de duidelijke stap-voor-stap uitleg op de website van LinkPizza.

Alle statistieken bijhouden

linkpizza wat is, statistieken, affiliate marketing, affiliate links blog

De kracht van LinkPizza zit in de inzichten die ze op een gemakkelijke en overzichtelijke manier kunnen geven. LinkPizza is een bedrijf die graag zoveel mogelijk data bijhoudt. Iets waar je als bedrijf van deze tijd eigenlijk niet meer onderuit kunt. Een groot pluspunt dus voor LinkPizza. Hierdoor kun je ook in je persoonlijke statistieken scherm precies terugzien hoe vaak en wanneer er op links in je website werd geklikt, waar die links naartoe gingen en of deze websites bij LinkPizza zijn aangesloten. Wanneer dit laatste het geval is, kun je ook zien of deze persoon iets op de betreffende website heeft gekocht en hoeveel commissie je over deze omzet ontvangt.

Hoe verdient LinkPizza dan geld?

Natuurlijk moet ook LinkPizza geld verdienen om te kunnen bestaan, maar waar verdienen ze dat dan aan? Op dit moment is het zo dat jij als gebruiker van LinkPizza 80% van de commissie ontvangt en LinkPizza 20%. LinkPizza verdient dus alleen maar geld wanneer jij dit ook doet.

Bij de meeste affiliate netwerken krijg je meer commissie naarmate je voor meer verkopen zorgt. Omdat er een heleboel websites en bloggers zijn aangesloten bij LinkPizza, krijg je gemiddeld meer commissie per verkoop via LinkPizza dan dat je had gekregen als je handmatige affiliate links had gebruikt. Je doet als het ware met zijn allen samen met één groot affiliate account. In je eentje verkoop je waarschijnlijk minder dan duizenden bloggers bij elkaar.

Hierdoor zou je gemiddeld op evenveel commissie uit moeten komen bij het gebruik van LinkPizza als bij het gebruik van handmatige affiliate links. Bewijs dat dit inderdaad zo is, heb ik helaas nog niet. Ikzelf verdien vrijwel niks met affiliate links en zal dan waarschijnlijk ook pas over minimaal een jaar kunnen zeggen of er inderdaad geen verschil in inkomsten is.

linkpizza wat is, statistieken, affiliate marketing, affiliate links blog

Zijn er ook nadelen?

Hoewel LinkPizza het hele affiliate links verhaal een heel stuk simpeler en overzichtelijker maakt (je hoeft je immers niet meer bij 10.000 verschillende netwerken in te schrijven), zijn er natuurlijk altijd een paar negatieve dingen te verzinnen. Dingen die je meeneemt in de overweging of je je wel of niet wilt inschrijven bij LinkPizza. Toch moest ik heel diep graven voor het vinden van een paar nadelen. LinkPizza maakt werken met affiliate links gewoon echt een heel stuk gemakkelijker.

Ten eerste vond ik het een nadeel dat LinkPizza gebruik maakt van een derde partij bij je inschrijving. Ik ben me er heel erg bewust van dat privacy anno 2016 een mythe is en dat als je je privacy werkelijk zou willen beschermen je niet meer mee kunt draaien in de maatschappij. Toch vond ik het vervelend dat ik een account moest aanmaken bij een andere website dan bij de website waar ik eigenlijk interesse in had. Waarschijnlijk is dit puur iets psychisch maar het is wel iets dat me opviel. Gelukkig is dit over twee weken al niet meer nodig en hoort die andere website ook gewoon bij hetzelfde bedrijf, waardoor dit “nadeel” komt te vervallen.

Een ander nadeel is de uitbetalingsgrens die LinkPizza hanteert. Je commissie wordt pas uitbetaald als je minimaal € 100,- euro bij elkaar hebt gespaard. Dit is een vele malen hogere grens dan de grens die de meeste andere affiliate netwerken hanteren. Aangezien ik met mijn blog misschien 1 tot 3 euro per maand aan affiliate inkomsten heb, zal mijn eerste uitbetaling pas over 4 tot 9 jaar zijn. Wie zegt mij dat LinkPizza tegen die tijd nog bestaat? Heel blij was ik dan ook, toen ik hoorde dat de uitbetalingsgrens van LinkPizza binnenkort naar €25,- euro (of minder) zal dalen! Kijk, dat is nog eens luisteren naar je klanten! Met een uitbetalingsgrens van € 25,- zit LinkPizza op een lagere uitbetalingsgrens dan andere affiliate netwerken, waardoor affiliate marketing ook voor kleinere bloggers interessant wordt en ook dit punt van kritiek verandert in een positief punt.

linkpizza wat is, statistieken, affiliate marketing, affiliate links blog

Conclusie

LinkPizza maakt het werken met affiliate links een heel stuk gemakkelijker en overzichtelijker. Doordat LinkPizza bij zoveel bedrijven is aangesloten, heb je maar één account nodig om al je affiliate links te regelen. Daarnaast maken de statistieken al je kliks en inkomen heel overzichtelijk. Ook is de LinkPizza website duidelijk en overzichtelijk. Alle informatie die je nodig hebt, is er gemakkelijk terug te vinden en er staat altijd een werknemer voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Zelfs ruim na 17:00 staan er nog medewerkers klaar om al je vragen vriendelijk en geduldig te beantwoorden. (Ik heb dit zelf als test uitgevoerd en ik kreeg om 17:45 nog een heel behulpzaam antwoord.)

Uiteraard zijn er een aantal dingen om te overwegen wanneer je LinkPizza wilt gaan gebruiken, zoals de hoge uitbetalingsdrempel. Hierdoor is LinkPizza in eerste instantie misschien meer geschikt voor bloggers en websites die veel producten reviewen en veel uitgaande links gebruiken. Gelukkig zal deze grens snel naar beneden gaan, waardoor LinkPizza ook voor de kleinere bloggers een hele aantrekkelijke partij wordt.

Ik zal LinkPizza in ieder geval de komende maanden blijven gebruiken. Ik ben heel erg tevreden over de service, het gebruiksgemak en de klantvriendelijkheid. Iets waar ik altijd veel waarde aan hecht. Voor zowel kleinere bloggers die graag eens aan de wereld van affiliate marketing willen ruiken als voor de grotere bloggers die hun affiliate marketing graag willen optimaliseren, is LinkPizza een erg aantrekkelijke partij.

Mochten jullie nog vragen hebben over LinkPizza of affiliate links, dan beantwoord ik die graag in de comments.

6 gedachten over “Linkpizza Review: Automatische affiliate links”

 1. Wat een ontzettend fijne site lijkt me dit. Ik ben al lang na aan het denken over het plaatsen van affiliate links, maar dit programma lijkt me zo fijn, dat ik het vandaag gewoon ga doen! Echt een fijne tip :)

 2. Wat grappig, vandaag kwam ik op bloggernetwerk voor het eerst een artikel tegen over Linkpizza. Ook zij waren heel positief. Het probleem wat ik alleen nog steeds heb na het lezen van dat artikel en het jouwe is dat ik nog steeds niet snap hoe die links dan op je website moeten komen. Jij zegt dat je niet meer handmatig al die links hoeft te plaatsen. Oké. Ik ben alleen og nooit begonnen met affiliate links, dus ik heb nog helemaal geen links op mijn profiel staan. Het lijkt me dat ik die links er dan toch eerst ook zelf op moet zetten? Ik ben echt nieuw hierin, sorry als ik domme vragen stel. Ben wel erg geïnteresseerd!

  1. Helemaal geen domme vragen! Bij reguliere affiliate netwerken, moet je een speciale link “aanvragen”. Zo kunnen deze netwerken controleren welke klanten via welke link in de webshop zijn gekomen en welke website eigenaar dus een extra zakcentje verdient. Het gemakkelijke van Linkpizza is, dat je deze link niet meer hoeft aan te vragen. Je kunt gewoon direct linken naar een website of product en de Linkpizza plugin zorgt er dan automatisch voor dat (indien mogelijk) deze link zo wordt aangepast dat ook deze “normale” link gebruikt kan worden voor het verdienen van affiliate inkomsten.

   Het oude traject was dus:

   Blogpost schrijven
   Inloggen bij affiliate netwerk
   Speciale link aanvragen
   Speciale Link in blogpost plaatsen
   Blogpost publiceren.

   Door Linkpizza wordt dat traject ingekort naar:
   Blogpost schrijven
   Link in blogpost zetten
   blogpost publiceren.

   Het is een redelijk technisch verhaal, maar ik hoop dat je het zo wat beter snapt. Zo niet, dan gewoon weer vragen hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *