Lifestyle

De leukste bordspelletjes voor de kerstvakantie

kerst bordspelletjes, ticket to ride nordic countries, welcome to winter wonderland, hanabi

De kerstvakantie is wat mij betreft het ideale moment om bordspelletjes te spelen. De dagen zijn kort, buiten is het koud en vrienden en familie komen regelmatig over de vloer. Om extra in de kerstsferen te komen vind ik het altijd extra leuk om spelletjes te spelen die een beetje in thema zijn. Daarom deel ik vandaag een aantal heerlijk winterse spelletjes.

ticket to ride nordic countries, kersteditie, spelletjes voor in de kerstvakantie

Ik begin maar meteen met het beste spel van deze lijst: Ticket to Ride Nordic Countries. Ticket to Ride is ondertussen een bekend familiespel waarbij je treinkaartjes verzamelt om daarmee treinen te “bouwen” op een landkaart en zo routes van plaats naar plaats aan te leggen. De Nordic Countries editie is speciaal voor 2 tot 3 spelers en heeft een landkaart van Scandinavië. Ook zijn alle wagonnetjes op de treinkaartjes bedekt met een laagje sneeuw en is de speldoos helemaal in winterthema. Heel veel meer in kerststemming dan met dit spel ga je denk ik niet komen.

kerst bordspelletjes, winter bordspelletjes, welcome to winter wonderland

In Welcome to… ontwerp je je eigen woonwijk. Iedere beurt kies je een huisnummer voor in één van je straten. Daarmee unlock je speciale acties. Zo mag je een park bouwen of een zwembad aanleggen in iemands tuin. Het is puzzelen hoe je zoveel mogelijk huisnummers kwijt kunt en tegelijkertijd zoveel mogelijk punten kunt scoren. Dit spel zit in een compacte doos en is met een heleboel mensen tegelijk te spelen. Perfect dus voor een lange kerstavond bij familie. Twee maanden terug zijn er een aantal leuke uitbreidingen voor Welcome to… uitgekomen, waaronder de winterwonderland uitbreiding. Als je speelt met de winterwonderland editie, zijn de straten in je woonwijk besneeuwd, staan er sneeuwpoppen in de tuinen en mag je overal kerstverlichting ophangen! Hoe leuk is dat?

spelletjes voor oud en nieuw, vuurwerk kaartspelletje, hanabi

Hanabi is een klein kaartspelletje voor 2-5 spelers dat je gemakkelijk in je tas gooit. Het doel van het spel is om gezamenlijk een zo mooi mogelijke vuurwerkshow te organiseren. Het probleem is alleen dat je zelf niet kunt zien welke kaarten je in je hand hebt. Door zo slim mogelijk aanwijzingen te geven, hoop je dat de andere spelers de juiste kaarten aan de show toevoegen.
Een erg leuk kaartspel voor oud en nieuw als je zit te wachten tot het echte vuurwerk begint.

carcassonne spelletje kerst, wintereditie

Carcassonne was een van de eerste bordspelletjes in onze collectie en is nog steeds een grote favoriet van ons. Door het aanleggen van landtegels, bouw je steden, wegen en weilanden. Het is voor Melvin en mij ondertussen een soort van weilanden oorlog geworden haha. Dus lekker competitief. De regels zijn snel te begrijpen maar dat betekend niet dat het geen tactisch spel is!  Aan het einde van het spel houdt je een mooie landkaart over van het door jullie gebouwde landschap. Er is ook een speciale Carcassonne winter editie. Met veel sneeuw, ijs en beren. Echt het perfecte spel voor een koude winteravond dus.

kingdomino winter promo, kingdomino kerst kasteel, bordspelletjes kerst

Net als in Carcassonne, bouw je in kingdomino een landschap door het aanleggen van tegels. De regels van Kingdomino zijn simpel en de tijdsduur van één spelletjes is redelijk kort. Kingdomino kan daardoor ook goed gespeeld worden met kinderen. In principe is kingdomino geen winterspel, maar er zijn verschillende mini kasteeltjes te krijgen om je spel mee op te leuken. Zo is er een snoepkasteel, maar ook een kerstkasteel met cadeautjes en elven en een winterkasteel met pinguïns en Elsa.

Oké, dit laatste spel heb ik zelf nog nooit gespeeld: Christmas tree. Ik kwam het tegen en toen dacht ik; dat ziet er kerstig uit. Ieder heeft zijn eigen kerstboom die hij of zij zo mooi of goed mogelijk moet versieren. Of het spel ook echt leuk is weet ik niet, maar het ziet er in ieder geval kerstig uit!

Zijn jullie ook zo gek op spelletjes spelen? en welk spel spelen jullie het liefst tijdens de feestdagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *