Blogging & Career

Ik heb mijn baan opgezegd

apple watch ervaringen, apple watch review, life with the apple watch

Twee jaar lang heb ik fulltime met plezier gewerkt als marketeer voor een bedrijf. Terwijl het takenpakket in mijn werk zich bijna wekelijks uitbreidde, liet ik steeds meer dingen waar ik altijd heel blij van werd links liggen. Op mijn blog kwamen bijna geen artikelen meer online, foto’s maakte ik (naast de foto’s die ik voor mijn werk maakte) bijna niet meer, hardlopen deed ik alleen nog af en toe en stap voor stap raakte ik steeds meer van mezelf kwijt. Na twee jaar was ik dan ook op. Een Burn-Out volgens de psycholoog, ook al kan ik dat nog steeds niet helemaal accepteren.

Gelukkig heb ik altijd goed geweten waar ik wél blij van word. Ik heb mijn baan opgezegd en ben nu fulltime eigen baas. Fulltime tijd om te bloggen, nieuwe vaardigheden te leren en mijn uiteenlopende interesses te combineren in mijn droombaan.

Een droombaan

Ontzettend spannend was het om mijn besluit hardop uit te spreken. Ik had geen slechte baan of inkomen voor mijn leeftijd en die zekerheid moet je toch achter je laten. Als zelfstandige weet je nooit van tevoren welk bedrag er aan het einde van de maand op je rekening zal verschijnen. Je bent er niet eens zeker van dat er überhaupt iets op je rekening zal staan aan het einde van de maand. Ik heb altijd een groot deel van mijn maandelijkse loon op een aparte spaarrekening gezet, waardoor deze stap voor nu wat minder eng was. Ik had immers altijd een mooi noodpotje achter de hand.

Toen ik eindelijk voor mezelf de knoop had doorgehakt, voelde ik een enorme opluchting. Straks had ik weer tijd voor de dingen waar ik het meeste energie van krijg.

ik heb mijn baan opgezegd, fulltime bloggen, bullet journal with stickers minimal red look

Is het een goede keuze geweest?

Ondertussen zijn we alweer een aantal maanden verder. Hoe bevalt het werken voor mezelf in de praktijk?

In het begin viel het mij ontzettend tegen hoeveel tijd mijn lichaam en hoofd nodig hadden om te herstellen van alle stress en negativiteit die ik de laatste maanden met me meegedragen had. Veel energie om echt hard aan het werk te gaan en iets op te bouwen, had ik eigenlijk niet. De meeste tijd had ik nodig om na te denken: wat wordt mijn nieuwe doel? Wat wil ik eigenlijk bereiken? Gelukkig had ik mijn spaarpotje voor deze periode, want van echt werken kwam het niet. Ik heb mezelf de rust die mijn lijf zo hard nodig had gegund en daar ben ik blij mee.

Nu heb ik weer een heleboel energie en merk ik dat creatief denken ook een stuk gemakkelijker wordt. Ik word weer steeds creatiever in het bedenken van manieren om nieuwe klanten te werven. Een mailtje sturen of iemand opbellen, is zo gedaan en ik heb weer een heleboel zin in het schrijven van blogposts. Ook ben ik begonnen aan een cursus development om zo ook meer technische vaardigheden te ontwikkelen. Dat was iets wat ik al jaren wilde leren en nu heb ik daar eindelijk de tijd en mogelijkheden voor. Ook dat brengt straks weer een heleboel nieuwe mogelijkheden met zich mee.

Je hebt maar één leven, waarom zou je dat leven niet besteden aan dingen die je blij maken?

Op dit moment heb ik geen lange termijn plannen. Ik heb geen idee hoe mijn leven er over 2 jaar uit zal zien. Misschien werk ik dan wel weer twee dagen in de week voor een baas om zo meer samen te kunnen werken met anderen, waardoor ik makkelijker mijn vaardigheden kan ontwikkelen. Misschien is mijn blog mijn fulltime baan geworden of is er ergens een project ontstaan dat onverwacht heel groot is gegroeid. Ik weet het niet en geniet, hoe zweverig of cliché dat misschien ook klinkt, van de weg ernaartoe.

Wil jij ook stoppen met je baan?

Ik heb zelf nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. Als je niet (meer) gelukkig bent op de plek waar je werkt, zou ik de sprong wagen. Natuurlijk moet je er niet door in de geldproblemen komen maar vaak is daar wel een goede oplossing voor te vinden.

    • Begin alvast met sparen

Zet nu alvast zoveel mogelijk van je loon weg op een spaarrekening. Zo heb je een buffer om van te leven als je je werk opzegt. Op basis van dit potje kun je jezelf ook een deadline geven. Heb je op datum X nog niet een bepaald doel bereikt (een studie begonnen, een inkomen van X per maand, y aantal klanten) dan kan je bijvoorbeeld weer gaan solliciteren op een (deeltijd) baan.

    • Ga teksten schrijven vanuit huis

Dankzij het internet zijn er tegenwoordig een heleboel manieren om bij te verdienen vanuit huis. Als je een beetje makkelijk bent met woorden en je spreekt meerdere talen, dan zijn er een heleboel websites waarop je betaald teksten kunt schrijven en vertalen. Zo zijn er websites voor reisteksten, wetenschappelijke teksten en is er bijvoorbeeld een online juridisch vertaalbureau. Inschrijven is zo gedaan en je kunt vaak zelf bepalen hoeveel teksten je per maand of week vertaalt. Zo kun je gemakkelijk een eventueel inkomstentekort opvullen.

    • Geef advies

Als je veel kennis hebt over een bepaald onderwerp, dan is er vast een bedrijf die wel wat advies kan gebruiken. Google helpt je met het vinden van relevante bedrijven en met een simpel mailtje of een telefoontje is een afspraak voor een kop koffie zo gemaakt. Misschien zijn ze wel geïnteresseerd in een presentatie, een korte masterclass of een adviseur die zich aansluit bij een lopend project. Wat is er nou leuker dan vertellen over je passie? Zij blij, jij blij.

Je hebt maar één leven, waarom zou je dat leven niet besteden aan dingen die je blij maken? Of je nu advies of trainingen geeft over iets waar je heel veel passie voor hebt, je eigen blog begint, teksten vertaalt bij een vertaalbureau of je eigen gemaakte producten verkoopt, er is altijd een mogelijkheid, een optie, een keuze. Volg je dromen en werk ernaartoe om ze waar te maken. Wie weet worden de dromen die in het begin het meest onmogelijk leken, dan wel waarheid.

Heb jij wel eens zo’n spannende stap genomen? Een lastige studie begonnen toen iedereen zei dat dat niet ging lukken als je al kinderen had, een vaste baan opgezegd om voor jezelf te beginnen; welke spannende keuzes heb jij gemaakt en ben je nog steeds blij met die keuze? Laat het me weten in een berichtje hieronder.

$

5 gedachten over “Ik heb mijn baan opgezegd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *