The Hungergames Mockingjay part 1- een eerste reactie

Geplaatst op

mockingjay, mockingjay part 1, hungergames, film, review, vergelijking, boek, bioscoop, the hungergames, hungergames mockingjay part 1

Als ik dit schrijf, is het vroeg in de morgen. Gisteravond ben ik naar de Hungergames Mockingjay part 1 geweest en ik vond het toch wel nodig om een eerste reactie met jullie te delen. Wat een geweldige film was dit! Ik zal proberen om zo min mogelijk spoilers in deze post te zetten, maar mocht je de boeken nog niet gelezen hebben en echt 100% zeker willen zijn dat er geen details verklapt worden, dan kan je misschien beter deze post overslaan. Ik zal geen verhaallijnen verklappen, maar er zouden een aantal kleine details voorbij kunnen vliegen.

Een overgang

Het eerste wat ik gehoord had over de film was dat het een hele goede film was, maar wel een typische overgangsfilm naar de grande finale in Mockingjay part 2. Nou had ik met de boeken heel erg, dat ik deel 2 wat minder vond omdat dit typisch zo’n verbinding was tussen de verhalen van deel 1 en deel 3, maar eigenlijk vond ik dit heel erg meevallen bij deze film. Het is inderdaad een opbouw naar de laatste film, maar het is nog steeds een ontzettend mooie film met een goed verhaal en spannende stukken.

Emotie

Wat ik ontzettend knap vond aan de film was hetgeen ik ook het beste vond aan deel 3 van de boeken. De spanning, angst en impact van wat een oorlog en verzet met zich meebrengt is gewoon te voelen. Om angstige of heftige situaties weer te geven was het helemaal niet nodig om grote explosies en veel ontploffende dingen te laten zien. De film blijft dicht bij de karakters en laat alleen zien wat zij kunnen zien en wat zij daarbij voelen en meemaken. Zo is er op een gegeven moment een heftig bombardement vanuit het Capitool op de bunker in District 13. De hele scene lang wordt er geen bommenwerper, ontploffing of wat dan ook weergegeven. Het enige wat je ziet zijn de mensen in de bunker, het lawaai, de trillingen, de angst en de benauwdheid die er op dat moment in de bunker heerst. Ik vind dat heel knap gemaakt. Zulke gebeurtenissen zo duidelijk maken zonder daar heftige beelden bij te gebruiken, maar door puur op emotie en gevoel te spelen is ontzettend moeilijk en dat is de makers van deze hungergames film ontzettend goed gelukt.

Sowieso vond ik de weergave van emotie en gevoelens ontzettend goed gedaan in deze film. Twee keer moest ik bijna huilen, alleen door de heftige emoties van Katniss. Het moment dat ze zegt: “Do I lose them both tonight?” is zo ongelooflijk goed geacteerd.

Missende details

Dan een paar details die ik niet heel duidelijk naar voren vond komen in de film, maar die ik wel essentieel vond in het boek voor de uiteindelijke ontknoping was dat de strictheid waarmee de taken in District 13 zijn verdeeld niet duidelijk naar voren komt. Er wordt één keer in de film genoemd dat ieders werkrooster is aangepast omdat er een algemene mededeling was, maar verder bleek dit uit niets. Ook het eten in de boeken was afgesteld op de exacte hoeveelheid energie die een lichaam nodig had. Gebaseerd op lengte, gewicht en het werk wat die persoon verricht. Dit, omdat het voedsel (vooral na het bombardement) schaars is en er op deze manier zo min mogelijk voedsel wordt verspild. Later bedacht ik, dat ze dit misschien meer naar voren gaan laten komen in de volgende film. Nu was er na het bombardement zoveel anders om mee bezig te zijn, dus misschien dat ze hiermee pas in de volgende film beginnen.

Wat ik ook bijzonder vond, is dat de bunker en de gebouwen in District 13 en bijna exact zo uitzagen als ik ze na het lezen van het boek me had voorgesteld. Natuurlijk waren er wel een aantal dingen anders, maar de grote lijnen klopten ontzettend goed. Iets wat ik dan weer heel anders in mijn hoofd had zitten, is dat Boggs een vrouw was. In de film is het een man, maar om één of andere reden had ik verwacht dat dit een vrouw zou zijn. Nou is het alweer een aantal jaren terug dat ik de boeken heb gelezen, dus het kan zijn dat ik gewoon dingen door elkaar haal. Verder maakt dit ook absoluut helemaal niets uit voor het verhaal.

Liefde voor Mockingjay

Mockingjay part 1 is dus zeker een aanrader en ik kan niet wachten tot ook het laatste deel van the hungergames serie in de bioscoop te zien zal zijn. Alhoewel… het is ook wel jammer als het dan voor eens en altijd gedaan is met deze geweldige boeken en films en ik vind Katniss en Gale zo ontzettend leuk samen…

Hebben jullie Mockingjay al gezien of gaan jullie hem nog zien?

x-Céline
  • Goede review! Ik ben er super benieuwd naar en ga hem waarschijnlijk zaterdag zien! :-)

    Reageer
  • Nee, nog niet gezien en ook nooit de boeken gelezen. Wel vond ik de vorige film minder goed dan de eerste, dat was dan wel weer jammer

    Reageer

Laat een reactie achter