Hoeveel geld kan ik vragen voor een advertorial?

Geplaatst op

hoeveel geld kan je vragen voor een advertorial, wat is de prijs van een advertorial, hoe bepaal je prijs advertorial, gesponsorde post, tarief bepalen, blogtips

Een bedrijf benaderd je voor het schrijven van een advertorial. Super leuk dat ze geïnteresseerd zijn in jouw blog, maar wat kan je nou vragen voor het schrijven van zo’n artikel? Dat is iets wat altijd een moeilijk punt blijft, een punt waar vrijwel alle bloggers mee kampen maar ook een punt waar heel weinig over gesproken wordt.

Wat is een advertorial?

In mijn post van vorige week over manieren om geld te verdienen met je blog, schreef ik er ook al over. Een advertorial of een gesponsorde post, is een post die je in opdracht schrijft van een ander bedrijf. In deze post word hun bedrijfsnaam of product onder de aandacht gebracht, waardoor een advertorial een manier is om heel gericht reclame te maken.

Wat is mijn blog waard?

Blogs zijn heel aantrekkelijk voor bedrijven om reclame op te maken. Over het algemeen hebben blogs een heel groot bereik, waardoor er door een “simpele” blogpost een heleboel naamsbekendheid wordt gecreëerd. Daarnaast voelen de lezers van een blog zich vaak meer bij de blog betrokken, dan diezelfde lezer zich bij een tijdschrift betrokken zou voelen. Dit, omdat blogs toch vaak een persoonlijke touch hebben, waardoor lezers het gevoel hebben dat ze de persoon achter de blog echt kennen en eigenlijk tips krijgen van een goede vriend. Aangezien je eerder een tip van een goede vriend aannneemt dan van een random bedrijf, is adverteren op een blog ook nog eens een stuk effectiever dan adverteren in een tijdschrift.

Het laatste punt dat je blog heel aantrekkelijk maakt voor bedrijven, is het feit dat een post vrijwel altijd op internet zal blijven staan en vindbaar zal zijn via Google. Een artikel in een tijdschrift is niet zo gemakkelijk terug te zoeken en zal vaak in de shredder verdwijnen zodra er een nieuwe variant van het tijdschrift in de winkel ligt.

Je snapt het dus misschien al. Onderschat de waarde van je blog niet. Je blog is veel waard, heel erg veel waard.

geld vragen voor een blogpost, hoeveel geld kan je vragen voor een advertorial, wat is de prijs van een advertorial, hoe bepaal je prijs advertorial, gesponsorde post, tarief bepalen, blogtips

Je tarief bepalen

Zoals uit het vorige voorbeeld ook al wel een beetje duidelijk werd, vergelijk ik mijn blog vaak met een tijdschrift. Een online tijdschrift met regelmatige updates en persoonlijk contact met mijn lezeressen. Ik vind het dan ook heel logisch en redelijk om mijn prijzen vergelijkbaar op te stellen als die van een tijdschrift.

Er zijn twee manieren om dit te doen. Beide van deze manieren zijn gebaseerd op het aantal unieke bezoekers per maand die je hebt. Om dit aantal te bepalen, zijn er verschillende tools die je kunt gebruiken. Google Analytics is de meest gebruikte tool hiervoor en ook de tool die de meeste bedrijven als betrouwbaar zien. Het is daarom aan te raden om de gegevens uit Google Analytics te gebruiken om je tarief vast te stellen.

Methode 1

Als je weet hoeveel unieke bezoekers per maand je hebt (in Google is dat het aantal gebruikers per maand), kan je verder naar de volgende stap in het bepalen van je tarief. Een tarief bepalen die vergelijkbaar is met de tarieven van een tijdschrift is heel gemakkelijk. De meeste uitgeverijen hebben namelijk hun tarieven gewoon op internet staan. Zelf gebruik ik altijd deze tarieven tabel van Sanoma. Op de derde pagina staat de formule voor het berekenen van een tarief op het web.

Het starttarief daarbij is € 22,- dit vermenigvuldig je met 1 voor een advertorial. Vervolgens kies ik het tijdschrift met de oplage en het publiek dat zo dicht mogelijk bij dat van mijn blog ligt. Het basistarief vermenigvuldig ik vervolgens met het indexcijfer van dat tijdschrift. Vervolgens kan je het bedrag met nog een getal uit de paarse kolom vermenigvuldigen als je je op een nog specifiekere doelgroep richt of als je je post op een specifieke manier target. Als laatste vermenigvuldig je het bedrag met het aantal unieke bezoekers dat je per maand hebt/1000.

Dus stel dat je een advertorial gaat schrijven voor een publiek dat erg lijkt op het publiek van de libelle en je hebt een blog met 2.000 unieke bezoekers per maand, dan wordt je tarief: € 22,-x 1x 1,45x 2 = € 63.80

geld vragen voor een blogpost, hoeveel geld kan je vragen voor een advertorial, wat is de prijs van een advertorial, hoe bepaal je prijs advertorial, gesponsorde post, tarief bepalen, blogtips

Methode 2

Nou is dit een redelijk ingewikkelde manier voor het bepalen van je tarief. Daarom is er ook een makkelijkere manier om je tarief vast te stellen. Deze manier wordt ondertussen door heel veel bloggers gebruikt en is bedacht door Lisanne samen met een paar andere bloggers.

Bij deze manier ga je uit van een startbedrag van € 50,- . (Voor minder dan € 50 euro zou je onder het minimumloon werken) Voor iedere 1.000 unieke bezoekers per maand, tel je hier € 10,- euro bovenop. Voor de blog uit het voorbeeld zou dit dus betekenen dat het tarief voor een advertorial € 50 + (€ 10* 2) = € 70,- euro zou worden.

Met beide manieren van berekenen kom je uiteindelijk op een vergelijkbaar bedrag uit, alleen met de bovenste manier zal dit bedrag sneller stijgen naarmate je blog groter wordt. Ik denk dat dit redelijk is, aangezien de invloed van een blog kwadratisch toeneemt met het aantal volgers dat het heeft, maar het is kiezen bij welke manier jij je beter voelt.

Laat je niet misleiden

Toen ik een paar weken terug toevallig door oude facturen zat te bladeren, schrok ik van de bedragen waarvoor ik in het begin posts heb geschreven. Natuurlijk had ik toen minder bezoekers dan ik nu heb, maar zelfs dan waren de bedragen veel en veel te laag. Bedrijven zullen altijd proberen om een advertentie bij jou in te kopen voor zo min mogelijk geld. Dat is immers in hun eigen belang. Probeer toch om je eigen tarieven aan te houden en je niet om te laten praten door de persoon die hierin getraind is. Beter één post van 100 euro, dan 10 posts van 10. Bovendien komt een bedrijf vaak niet voor een tweede keer terug. Heb je je dus één keer laten afzetten, is er geen keer meer om het goed te laten maken.

Hoe ga jij om met het vaststellen van tarieven? Hoe pak jij onderhandelingen aan?

x-Céline
 • Handig artikel met goede tips! Er heerst inderdaad een soort taboe over het praten over advertorials en het bedrag dat daar bij komt kijken. Goed dat je er over hebt geschreven!

  Reageer
  • Dankjewel Annelot! Hopelijk word het onderwerp nu een beetje meer bespreekbaar. Hoe meer bloggers er op één lijn zitten wat tarieven betreft, hoe eerder bedrijven ook redelijke prijzen zullen bieden. Althans, dat denk ik.

   Reageer
 • Dina:

  Wat een goede en handige tips! Ik weet nooit zo goed wat ik moet vragen en vraag mijn vriend dan altijd maar haha.

  Reageer
  • Dat is ook een hele handige rekenmachine! Hoe bedenkt je vriend die prijzen dan? Daar ben ik dan wel weer heel benieuwd naar.

   Reageer
 • Amy:

  Wat een goed artikel! Dit kan ik wel gebruiken en nu weet ik ook dat de advertorials die ik tot nu toe deed eigenlijk te weinig opleverden. Dat is een goede leerschool!

  Reageer
  • Fijn dat je er wat van hebt kunnen leren. Ik ben ook echt geschrokken van wat ik voor mijn eerste advertorials ontving aan kleine bedragen.

   Reageer
 • Caro:

  Deze artikelen vind ik altijd zo handig om te lezen!

  Reageer
 • Super interessant! Ik ga deze opslaan :)

  Reageer
  • Goed idee! Dan kan je het later nog eens teruglezen als je het een keertje nodig hebt.

   Reageer
 • wat leuk om te lezen. Mijn blog is bog niet zo groot en dus amper interessant voor bedrijven maar misschien voor in de toekomst!

  Reageer
  • Dat komt vanzelf en dan ben je in ieder geval goed voorbereid. ;)

   Reageer
 • Heel handig artikel en duidelijk uitgelegd!

  Reageer
 • Super fijne artikelen zijn dit, dankje voor het delen

  Reageer
  • Graag gedaan! Als je nog een keer iets over een onderwerp meer wil weten, laat het dan zeker weten. Dan schrijf ik daar ook een artikel over.

   Reageer
 • Bedankt voor je artikel, heel handig ik ga dit zeker opslaan! x

  Reageer
 • De methode van Lisanne vind ik het beste, ik heb nog niet zo veel bezoekers maar ik zou die methode zeker gebruiken.

  Reageer
 • Een heel handig artikel en ik vind het ook zo goed dat je duidelijk aangeeft dat je blog meer waard is dan je denkt: ik denk dat dit heel erg wordt onderschat. X

  Reageer
 • Handig artikel ik sla deze even op voor later!

  Reageer
 • Barbara:

  Handig! Maar wat ik me afvraag? Blijft zo’n advertorial dan voor altijd op je website? of is de prijs die je vraagt voor bv. één jaar?

  Reageer
  • Meestal spreek je vantevoren een minimale tijd af dat het artikel op je website moet blijven staan. (Vaak is dit twee jaar). Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de artikelen vaak veel langer op mijn website laat staan. Misschien niet zo heel slim van mij (want dan kan ik niet nog een keer verdienen aan dezelfde opdrachtgeven) maar wel een leuke bonus voor de opdrachtgever.
   Overigens wordt er ook vaak afgesproken dat de minimale termijn komt te vervallen als je blog opgeheven zou worden.

   Reageer

Laat een reactie achter