Lifestyle

Hoe voor te bereiden op een lange loop

singelloop enschede, de dag voor een loop, de dag voor een hardloopwedstrijd, voorbereiden op een hardloopwedstrijd, voorbereiden op een loop, tips hardloopwedstrijd

Het lopen van je eerste officiële lange loop is natuurlijk erg spannend. Is alle training genoeg geweest? Haal je het tot de finish? Ondertussen heb ik al een aantal lopen gelopen en weet ik dat er een aantal dingen zijn die helpen bij het succesvol uitlopen van de afstand.

 • Oefen. Een lange afstand lopen zonder training is nooit een goed idee. Train daarom in de weken of zelfs maanden voor de loop regelmatig. Train zowel op tempo, interval als afstand.
 • Rust. De week van de loop bouw je je training af tot bijna 0. Je loopt nog een keer je tempo training rondje, maar nu op een rustig en gemakkelijk tempo. Twee dagen voor de loop, trek je een paar baantjes in het zwembad en de dag voor de loop breng je door met alleen maar veel yoga en stretchen.
 • Ga optijd naar bed. De avond voor de loop lig je op tijd in je bedje. Een uitgeslapen lijf kan de wereld aan.
 • Ontbijt hetzelfde. Ga niet experimenteren met spannende ontbijtjes de ochtend voor je loop. Neem gewoon iets waarvan je zeker weet dat het werkt. Experimenteren leidt alleen maar tot buikkrampen, lage bloedsuikerspiegels en andere dingen die je echt niet wil tijdens het rennen. Ik eet standaard altijd een bak havermout met banaan en kaneel, aangemaakt met water. Dit werkt voor mij perfect en verander ik dus ook niet meer.
 • Knip. Knip je teennagels zo kort mogelijk. Je tenen hebben best wat te lijden in je hardloopschoenen en hoe langer je nagels zijn, hoe eerder je je grote teennagel eraf loopt of hoe eerder je nagels in je tenen gaan snijden. En geloof me, dat loopt niet fijn.
 • Leg klaar. Zorg ervoor dat je de avond vantevoren alles al klaar hebt liggen. Zo hoef je op ” game day” niet na te denken over of je alles wel bij je hebt.
 • Hou het bij het bekende. Net als bij het ontbijt: Draag kleding en schoenen waarin je al eerder getrained hebt. Een wedstrijd lopen in kleding en schoenen waarvan je niet weet hoe ze lopen is gedoemd te mislukken.
 • Stretch. Vlak voor het startschot stretch je dan een ongeluk. Zo warm je je spieren goed op en maak je ze soepel, waardoor je blessures voorkomt.
 • Denk vooruit. Zorg ervoor dat je wat te eten en drinken bij je hebt voor nadat je gefinished bent. Ik heb altijd een pak kokoswater en wat zoute koekjes bij me om mijn lichaam snel bij te tanken met vocht en zouten die je verloren bent tijdens het hardlopen. Hoe sneller je hiermee bent na de finish, hoe minder je last zult hebben van blessures.
 • Geniet. Het gaat immers om de ervaring. Geniet van het moment, dan komt het vanzelf allemaal goed.

Hebben jullie wel eens meegelopen aan een hardloop wedstrijd?

4 gedachten over “Hoe voor te bereiden op een lange loop”

  1. Het is wel een goede motivatie om te blijven lopen. Toen ik net begon schreef ik me ook in voor een wedstrijd een half jaar later. Dan had ik nog even om te trainen, maar ik moest in dat halfjaar wel in beweging blijven! Ik had me immers al ingeschreven.

 1. Ik heb nog nooit meegedaan aan een hardloopwedstrijd, maar ik ben nu sinds een maand wel aan het hardlopen en ik vind het erg leuk! Wie weet in de toekomst! In ieder geval een fijn aritkel :) Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *