Lifestyle

Een bikini fitness wedstrijd, wat is dat nou eigenlijk?

wat is bikinifitness, meedoen aan bikini fitness, fitgirl, jessica van der stoel

Zoals iedere vrijdag schrijft Jessica ook vandaag weer een verhaal over sport, voeding en het als meisje overleven in de krachttrainingshoek van de sportschool.

Twee weken geleden vertelde ik jullie dat ik alweer een stapje dichter bij een van mijn doelen ben. Ik heb een goede coach gevonden en ben druk bezig met trainen/eten/slapen om mezelf voor te bereiden op mijn eerste bodybuilding wedstrijd in de klasse bikini fitness. Maar wat houdt zo’n wedstrijd nou eigenlijk in?

Bikini fitness

De Nederlandse bodybuilding federatie is aangesloten bij de IFBB(International Bodybuilding & Fitness Federation). Binnen de federatie zijn er voor vrouwen vier klassen: bikini-fitness, body-fitness, physique en bodybuilding. Daarnaast wordt er op lengte ingedeeld, tot 158 cm, tot 163 cm, tot 168 cm en boven 168 cm. Bij bikini fitness wordt er gestreefd naar een mooi afgetraind en sportief uitziend lichaam, waarbij vooral de schouders, benen en billen belangrijk zijn. Zichtbare aftekening van de buikspieren mag, maar een sixpack is meestal niet wenselijk.

Waar wordt je op beoordeeld?

De wedstrijd bestaat uit twee rondes. Allereerst een individuele ronde, de zogenaamde model- of t-walk. De tweede ronde is een vergelijkingsronde, alle dames van de klasse worden het podium opgevraagd, waarna naast elkaar de vier poses worden aangenomen(front pose, side pose, back pose, side pose). Daarna heeft de jury nog de mogelijkheid om verschillende atleten naast elkaar te laten poseren, om bijvoorbeeld nog extra de verschillen te kunnen vergelijken en zo te beslissen wie eerste plaatst.

Behalve op je fysiek wordt er ook gelet op algehele presentatie(draai je soepel van de ene pose naar de andere pose zonder gestuntel?), algehele verzorging(voldoet je bikini aan de richtlijnen, passen je sieraden en make up erbij?) en bruining(spray tan is wenselijk, in verband met het goed laten uitkomen van je spieren).

En ik?

Ik kijk nu al uit naar het moment dat ik eindelijk zo’n prachtige bikini mag gaan uitzoeken. Tot die tijd is het vooral veel trainen, goed op mijn eten letten en nog heel heel heel heel erg veel oefenen met poseren. Maar dan hoop ik ook wel perfect op het podium te staan over iets meer dan een half jaar.

Is het iets voor jou om zo in de spotlight te staan of kom je me liever aanmoedigen? 

Jessica

14 thoughts on “Een bikini fitness wedstrijd, wat is dat nou eigenlijk?”

    1. Geloof het of niet, met een goede coach en wat doorzettingsvermogen kan iedereen op zo’n podium staan! Mensen die ongeneeslijk ziek zijn, mensen die een been missen, mensen die eerst veel overgewicht hadden, ze zijn me allemaal al voor gegaan :)

  1. Wat een interessante post! Ondanks dat ik graag zo’n bikini fitness waardig lichaam zou willen hebben, zou ik dan weer niet het lef hebben om mee te doen met een wedstrijd haha ;) Maar heel gaaf dat je mee gaat doen. Alvast heel veel succes! Ik weet zeker dat je er gaat komen :)

    1. Ik vind het ook ontzettend spannend, je staat toch in een mini bikini voor een zaal vol met mensen. Maar ik denk dat als je daar straks na al dat lange werken staat, je dat zo vergeten bent :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *