Lifestyle

6 tips voor lichte foto’s als het buiten vroeg donker wordt

fotos maken donker buiten, lack tafeltje ikea, ikea, lack, bloemen, wijnfles, goedkope woon accessoires, lichte foto's, fotos maken in de winter, fotos maken als het donker is, fotos maken vroeg donker, fotos lichter maken

Op het noordelijk halfrond heeft December de kortste dagen van het jaar. Als daglicht maar voor heel even beschikbaar is, is het vaak erg moeilijk om in de winter mooie foto’s voor je blog te kunnen maken. Maar met een beetje planning, creativiteit en geduld zijn er nog best een paar foto’s te schieten. Vandaag deel ik met jullie zes tips die helpen bij het maken van foto’s als het buiten vlug donker wordt.

 1. Vroeg uit de veren
  Ik weet dat niemand er op zit te wachten om zijn wekker extra vroeg te zetten. Laat staan als je net lekker onder de wol ligt en het buiten je dekens 40 graden vriest. Toch kan op tijd opstaan helpen om mooie lichte foto’s voor je blog te maken. Probeer gebruik te maken van het kleine beetje daglicht dat er is. Probeer je dagen zo in te plannen, dat je op het lichtst van de dag even de tijd hebt om je blogfoto’s te maken. Als je overdag gewoon op school of op je werk zit, moet dat dus ‘s ochtends.
 2. Maak foto’s in massa
  Als je dan toch bezig bent. Zorg er dan voor dat je meteen een flink aantal foto’s kan maken. Je kan altijd nog foto’s verwijderen, maar over een paar uur is het te donker om nog meer foto’s te schieten. Als je al voor een aantal posts weet waar je over gaat schrijven, kan je ook alvast voor meerdere posts de foto’s maken. Schrijven kan wel als het donker is.
 3. Lang leve de ramen
  Ramen zijn mijn grote vriend. Daglicht is toch wel het allermooist op een foto. Probeer je foto’s zo dicht mogelijk bij een raam te maken, zodat je lekker veel daglicht meepikt. Grote ramen zorgen voor een mooie, gelijkmatige verdeling van het licht op de foto en het natuurlijke licht zorgt er voor dat kleuren realistisch overkomen.
 4. Leg het op iets lichts
  Om nog meer licht in je foto’s te vangen, gebruik je een lichte ondergrond. Misschien heb je een kleedje, een vensterbank, een tafel, een aanrecht of een ander licht voorwerp dat dicht bij het raam staat of die je gemakkelijk naar het raam kunt verplaatsen. Sinds een paar weken gebruik ik een goedkoop, klein, wit bijzettafeltje om mijn foto’s op te maken. Mijn foto’s worden er heel mooi licht door en het is echt mijn secret foto tip geworden.
 5. Ken de instellingen van je camera
  Om een beetje te smokkelen met hoe licht je foto is, kan je natuurlijk spelen met de instellingen van je camera. Het makkelijkst is om de sluitertijd van je camera te verlengen. Zo kan er meer licht bij de foto komen. Hoe langer de sluitertijd, hoe eerder de foto bewogen zal zijn. Ben je dus van plan om je sluitertijd flink je verlengen, zorg er dan voor dat je ofwel een hele vaste hand hebt, ofwel een statief om je camera op te zetten. Een andere instelling die foto’s nog iets lichter kan laten lijken, is de ISO waarde. Als je je ISO iets hoger zet, zullen je foto’s ook iets lichter worden. Wel wordt je foto iets korreliger als de ISO hoger wordt. Even spelen dus met de instellingen om te kijken wanneer je de ideale hoeveelheid licht hebt en nog steeds een mooie foto.
 6. Kunstmatig licht
  Mocht er echt nood zijn aan licht dan is er nog één andere oplossing. Namelijk, daglichtlampen. Ikzelf heb niet van zulke lampen, hoewel ik gehoord heb dat ze ontzettend prettig werken. Daglichtlampen zijn niet goedkoop, maar ze geven wel een mooi licht waarmee je ook mooie foto’s kunt maken. Een voordeel is dan, dat je ook ‘s avonds in het donker nog foto’s voor je blog kunt maken.

Met deze tips kom ik de donkere winterdagen wel door denk ik zo.

Hoe maken jullie foto’s nu het vroeg donker wordt buiten? Houden jullie rekening met het licht? 

8 thoughts on “6 tips voor lichte foto’s als het buiten vroeg donker wordt”

 1. Handige tips, ik maak meestal op een vrije dag foto’s en dan inderdaad zo vroeg mogelijk. Met de instellingen kun je vaak heel erg veel, al moet ik dat nog wel een beetje onder de knie krijgen. x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *