Lifestyle

Nee zeggen om je blog te laten groeien

 

samenwerken met bedrijven, je blog laten groeien, verdienen met je blog, geld vragen voor advertorial, je blog laten groeien

De laatste tijd heb ik regelmatig dat ik heel erg tegen mijn gevoelens in moet handelen. Voor mijn gevoel neem ik dan een hele rare en niet logische beslissing voor mijn blog. Toch blijft mijn blog iedere dag groeien en probeer ik altijd wel iets te verbeteren aan de kwaliteit van mijn blog. Ergens moeten die rare beslissingen dan toch goede beslissingen zijn geweest.

Samenwerken met bedrijven

Zo af en toe word ik benaderd door bedrijven voor het aangaan van een samenwerking. Hierbij verwachten deze bedrijven dat ik een artikeltje schrijf over hun producten en in ruil daarvoor bieden ze mij een bepaald aantal euro’s aan. De eerste keer dat dit mij overkwam kon ik mijn geluk niet op. Als je blijkbaar zo aantrekkelijk bent voor een bedrijf, dat ze op je blog willen adverteren, dan moet je wel iets goed doen. Bovendien verdienen alleen de hele grote blogs geld met bloggen. Ongeacht van wat het bedrijf mij als vergoeding aanbood, ging ik akkoord.

Met de jaren kreeg ik steeds meer kennis van marketing, communicatie en de waarde die blogs hadden voor bedrijven. Ik leerde over de waarde van het aantal bezoekers dat ik per maand heb en op basis daarvan stelde ik een minimum bedrag op voor het plaatsen van een advertentie of gesponsorde post. Het bleef een hele tijd stil en ik ontving geen mails meer van bedrijven die met mij wilden samenwerken. Tot een paar maanden terug.

Binnen één dag had ik drie mails in mijn inbox zitten van mensen die met mij samen wilden werken. Vriendelijk heb ik ze bedankt voor hun interesse en ben ik met ze in gesprek gegaan over wat er van mij verwacht zou worden en wat ik daarvoor in de plaats als vergoeding verwachtte. Stuk voor stuk heb ik de bedrijven moeten afwijzen voor een samenwerking. De bedragen die ze mij maximaal als tegenprestatie konden bieden, zaten ver onder mijn vraagprijs. Daarbij pasten de bedrijven eigenlijk ook niet helemaal binnen mijn ideeeën die ik voor deze blog heb.

Een samenwerking afslaan

Voor mijn gevoel deed ik iets heel raars. Bij elkaar opgeteld heb ik meer dan honderd euro afgeslagen door niet met al deze bedrijven in zee te gaan. Ik ken een heleboel mensen die meer dan gelukkig zouden zijn met een vergelijkbaar bedrag. Hoewel het dus ontzettend raar voelde om deze samenwerkingen af te wijzen, weet ik dat ik het juiste heb gedaan.

Als ik namelijk wel al deze samenwerkingen was aangegaan, dan had mijn blog misschien wel vol gestaan met artikelen die jullie eigenlijk helemaal niet interesseren. Op een gegeven moment, zouden jullie misschien wel allemaal gestopt zijn met het lezen van mijn blog. Op het moment dat dat gebeurt, is de waarde van mijn blog ook verdwenen en hebben de bedrijven ook niets meer aan de samenwerking die ze met mij zijn aangegaan. Bovendien is het over het algemeen zo, dat als een bedrijf een keer heeft geadverteerd op je website, deze dat niet nog een keer doet. Zodra je dus een aanbieding accepteert die ver beneden je vraagprijs ligt, komen ze niet nog een keer terug en heb je eigenlijk misbruik laten maken van je blog.

Hoewel het dus heel erg dubbel voelt, denk ik dat ik de juiste beslissing heb genomen om niet met deze bedrijven in zee te gaan. Ik weet dat er een heleboel kleinere bloggers zijn, die meer dan graag hetzelfde aanbod hadden aangenomen. Dat is ook de reden dat die bedrijven zo’n laag maximaal bedrag bieden, voor jou honderd andere bloggers die wel ja zeggen tegen hetzelfde aanbod. Als we dus met zijn allen alleen nog bedragen accepteren die passend zijn bij het aantal bezoekers die we per maand krijgen, zou de markt al een heel stuk beter werken. Lisanne schreef een keer een heel interessant artikel over hoeveel geld je kunt vragen voor een gesponsorde post.

Door nee te zeggen tegen bedrijven die niet perfect bij de inhoud van je blog passen of tegen bedrijven die een te lage vergoeding bieden voor het plaatsen van een post, kan je dus de kwaliteit en het succes van je blog aanzienlijk verbeteren.

Hoewel er vaak niet zo openlijk over dit onderwerp gesproken wordt; Hoe gaan jullie om met bedrijven die jullie benaderen voor een samenwerking? Wat zijn de bedragen die jullie vragen voor het plaatsen van een advertorial? en wijzen jullie ook wel eens bedrijven af?

7 thoughts on “Nee zeggen om je blog te laten groeien”

  1. Goed gedaan! Helaas zijn er genoeg kleine blogs (of erg jonge bloggers) die hier wel accoord mee gaan, waardoor de bedrijven niets meer over lijken te hebben voor advertorials.. zo jammer. Was iedereen maar zo verstandig!

  2. Een tijdje geleden benaderde een bedrijf mij om een artikel te schrijven over raamkozijnen. Ik zou er betaald voor krijgen, maar toch ben ik de samenwerking niet aangegaan. Het past ook niet bij mijn blog en zal dus ook niet interessant zijn om te lezen. Bloggen moet wel leuk blijven en als ik dus over raamkozijnen of wat dan ook zou schrijven zou ik dat wel met tegenzin doen en daar heeft niemand wat aan! X

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *