Blogging & Career

Hoe je meer mensen betrekt bij je blog

cross media strategie, cross mediale aanpak, schoolspullen, school story tag, schoolspullen HEMA, agenda HEMA, schoolagenda HEMA, kartonnen schriftjes HEMA

Vroeger was bloggen alleen al genoeg om je blog te kunnen laten groeien. Er was weinig andere keus voor communicatie met je lezers dan via de comments op je blog en misschien een enkele mail. Ondertussen is het Wereld Wijde Web uitgegroeid tot een soort van oerwoud aan app’s, plugins en social media. Ieder met zijn eigen voor- en nadelen en ieder met zijn eigen publiek.

Op één algemene manier communiceren met je bezoekers is niet voldoende meer. Lezers willen graag op een persoonlijke manier aangesproken en betrokken worden bij je blog. Wat iedereen daarbij fijn vindt, verschilt natuurlijk per persoon. Tijdens het schrijven van een blog- of bedrijfs strategie kan hiermee rekening gehouden worden door het maken van een zogenaamde Cross media strategie.

De Cross media strategie

Of de crossmediale aanpak, zoals het ook weleens wordt genoemd, is een manier van bloggen waarbij verschillende kanalen (zoals social media) worden gebruikt om samen één “verhaal” te vertellen. Dit “verhaal” is het verhaal dat jij wilt uitdragen met je blog. Ieder kanaal vertelt weer een ander stukje van dit verhaal, waardoor het nuttig en interessant is voor lezers om al deze kanalen te volgen.

Je zou het kunnen zien als het lezen van een boek. Jouw blog (of een ander “hoofdkanaal”) is je boek met daarin verschillende hoofdstukken. Een paar bladzijdes zijn uit het boek gescheurd, waardoor het verhaal niet helemaal compleet is. Deze bladzijdes zijn terug te vinden op pagina’s als twitter, instagram of pinterest. Doordat je op deze manier één geheel maakt van alle kanalen waarop je actief bent, is het voor je lezers extra aantrekkelijk om je op alle verschillende kanalen te volgen en zo het boek compleet te maken.

Meer lezers aanspreken

Niet alleen om je huidige lezers je te laten volgen op verschillende media is de cross media strategie handig, het is ook handig om meer lezers aan te spreken.
Ieder kanaal heeft zijn eigen tintje. Zo is instagram heel visueel en wordt twitter gebruikt door mensen die van nieuws houden. Door actief te zijn op verschillende media, communiceer je op verschillende manieren waardoor je ook meer verschillende mensen aanspreekt.

Hoe ik het doe

Heel eerlijk gezegd zit ik nog lang niet lekker in deze aanpak. Een erg goed voorbeeld ben ik dus niet. Toch vond ik dit onderwerp interessant om met jullie te delen. Wie weet wat je er aan hebt. Mijn “hoofdkanaal” is mijn blog. Daarnaast gebruik ik Twitter om kleine gebeurtenissen uit mijn persoonlijke leven te delen. Vind je het dus leuk om persoonlijk wat meer over mij te weten te komen, dan kan je mij volgen op Twitter. Instagram gebruik ik voor afbeeldingen van mijn interieur, gezonde en lekkere maaltijden en sportieve bezigheden. Mocht je die onderwerpen dus leuk vinden om te lezen op mijn blog, dan vind je meer hierover op mijn Instagram account.
Ik heb ook een Facebook pagina, maar eerlijk gezegd ben ik er nog niet over uit welk deel van mijn “verhaal” deze moet gaan vertellen. Misschien is het leuk om alle onuitgezochte en onbewerkte foto’s van events te delen op Facebook? Wat zouden jullie interessant vinden om op Facebook terug te vinden?

Denken jullie dat zo’n cross media strategie werkt? En wat plaatsen jullie op je social media kanalen?

7 thoughts on “Hoe je meer mensen betrekt bij je blog”

  1. Ik moet ook nog leren hoe ik social media beter kan inzetten. Maar zeker in het begin voelt dat soms zo nutteloos. Mijn blog word goed gelezen, maar mijn facebook heeft een stuk minder volgers nog.

  2. Ja klopt helemaal wat je zegt, maar soms is dat erg lastig. Vooral ook met zoveel kanalen. Maar we blijven ons best doen :)

    Ik heb een hele gave giveaway online gezet. Je maak kans op €150,- shoptegoed wat je kan uitgeven in Citymall Almere. Dat is nog niet alles je krijg er een lunch en borrel na afloop bij. Zou leuk zijn als je meedoet :)

    XxX
    http://www.wendyvansoest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *