Blogging & Career

Blogtips | Google Analytics 2.0 wie lezen mijn blog eigenlijk?

welke mensen lezen mijn blog, google analytics analyse, uitleg google analytics, tips, blogtips

Vorig jaar schreef ik de blogpost: A beginners guide to Google Analytics, waarin ik de belangrijkste statistieken besprak die je kon vinden in Google Analytics. Behalve deze basistechnieken is er nog zoveel meer te vinden aan informatie op Google Analytics. Tijd dus voor een Google Analytics 2.0, waarin ik (in het verlengde van de blogpost die ik schreef over schrijven voor je ideale lezer) wil kijken naar de statistieken die iets vertellen over wie je blog lezen.

Ik vind het altijd ontzettend leuk om in Google Analytics te bekijken wie mijn blog lezen, hoe oud jullie zijn, uit welk land jullie komen en wat jullie interesses zijn. Behalve dat het ontzettend leuk is om te weten wie je blog leest, is het ook nog eens ontzettend handig. Ten eerste kan je daardoor van tevoren al een beetje een inschatting maken van welke blogposts het goed zouden kunnen doen en welke minder. Als je bijvoorbeeld alleen maar lezers hebt die zijn geïnteresseerd in reizen, dan zal een post over oer Hollandse pannenkoeken misschien minder aanslaan dan een post met goede reistips. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het helpt wel om een inschatting te maken. Daarnaast is het voor bedrijven die eventueel met je willen samenwerken ook heel handig om te weten wie je blog lezen. Zo weten ze of ze wel de juiste doelgroep aanspreken als ze een gesponsord artikel plaatsen op jouw blog. Genoeg redenen dus om deze statistieken eens onder de loep te nemen.

welke mensen lezen mijn blog, google analytics analyse, uitleg google analytics, tips, blogtips

De nieuwe Analytics Code

Eerst even een wat meer technisch stukje voordat we kunnen gaan kijken naar de statistieken. Om de informatie over je lezers te kunnen verzamelen, heb je namelijk de nieuwe analytics code nodig. Deze code bestaat al een hele tijd, maar is om één of andere reden nog steeds niet de standaard.

1- Ga naar je Google Analytics account en klik op Demografie in de linker taakbalk. Als het goed is krijg je nu een voorbeeld scherm te zien en is er een knop met: “inschakelen”. Klik op deze knop.

2- Nu is het tijd om de code op je website te veranderen. Als je een WordPress blog hebt en een plugin gebruikt voor Google Analytics, dan kan je waarschijnlijk bij de plugin ergens kiezen voor Universal Analytics. Vink dit aan.

Heb je een ander soort blog of gebruik je geen plugin dan ga je naar de code van je website en zoek je het volgende stuk op met CTRL F: (Zoek op ga(‘create’,  en niet op het hele dik gedrukte stuk)
ga(‘create’, ‘UA-12345-23’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

De gebruikte getallen zijn voor iedereen uniek, dus die hoeven niet exact overeen te komen. Vervolgens plak je het volgende stukje tussen deze twee regels in:

ga(‘require’, ‘displayfeatures’);

Nu krijg je dus een stukje code van drie regels in plaats van twee, die er ongeveer zo uitziet:
ga(‘create’, ‘UA-12345-23’, ‘auto’);
ga(‘require’, ‘displayfeatures’);
ga(‘send’, ‘pageview’); 

Klik nu op opslaan en als het goed is, begint Google nu met het meten van de extra gegevens voor Analytics.

Demografie

En dan nu het leuke gedeelte. Als je nieuwe Analytics code een paar dagen op je website staat, kan je gaan kijken naar de gegevens onder het kopje: Demografie. Dit staat bij de doelgroep gegevens in de linker sidebar. Als je klikt op demografie en vervolgens op overzicht, dan zie je de volgende tabellen:

demografie gegevens google analytics, google analytics tips, blogtips

Eigenlijk spreken deze tabellen best voor zichzelf. In de linkertabel kun je zien hoe oud je bezoekers zijn. Zo zijn bijna al mijn bezoekers tussen de 18 en 34 jaar oud. Dit is ook de doelgroep waar ik altijd voor schrijf, dus dat komt heel mooi uit. In de tweede tabel zie je hoeveel procent van je bezoekers man en hoeveel procent vrouw is. Afgelopen maand waren bijna al mijn bezoekers vrouw zoals je kunt zien. Sommige maanden heb ik wat meer mannelijke bezoekers, maar over het algemeen is zo’n 80% van degene die mijn blog bezoeken vrouw.

Interesses

Vlak onder het kopje demografie, staat het kopje interesses. Dit was voor mij echt een game changer, die mij veel bewuster maakte van wie nou eigenlijk mijn blog lazen. Afgelopen maand zagen de statistieken er als volgt uit. Heel anders dan hoe ze voor de zomer waren, maar dat is weer een heel ander verhaal.

interesse gegevens google analytics uitleg, google analytics tips. blogtips

Zo kwam ik er voor de vakantie achter dat bijna al mijn lezers heel erg geïnteresseerd waren in reizen. Nou is reizen iets wat ik ook graag doe, maar voor de zomer schreef ik er bijna nooit over. Mede door deze gegevens ben ik meer gaan schrijven over de reizen die ik maak en stiekem vind ik dat echt ontzettend leuk om te doen. Op dit moment ziet het plaatje er een beetje anders uit dan voor de zomervakantie. De percentages zijn allemaal redelijk gelijk verdeeld, waardoor je niet echt goede conclusies kunt trekken uit het raport. Toch blijft het leuk om er naar te kijken ;)

Affiniteitscategorieën
In dit rapport zie je waar je lezers in zijn geïnteresseerd. Heb je bijvoorbeeld in dit rapport staan dat 80% van je lezers geïnteresseerd is in koken? Misschien vinden ze het dan wel leuk om een keertje een recept op je blog te zien.

In-Market segmenten
Dit rapport is minder interessant voor bloggers. Het laat namelijk zien welke dingen jouw lezers graag kopen en binnen welke onderwerpen de kans groter is dat ze ook iets kopen. Voor webshops kan deze categorie wel heel interessant zijn.

Hoewel deze gegevens misschien niet zo noodzakelijk zijn om te kunnen lezen en begrijpen als de statistieken die ik besprak in Google Analytics 1.0, zijn het wel hele leuke gegevens om zo nu en dan eens te bekijken. Bovendien is het altijd fijn om te weten voor wie je schrijft. Althans, daar wordt ik best blij van.

Nu de grote vraag: Waar gaat de volgende Blogtips post over: … of …

12 thoughts on “Blogtips | Google Analytics 2.0 wie lezen mijn blog eigenlijk?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *