Blogging & Career

Een onrealistisch beeld scheppen op internet

nike free coral, eerlijk zijn op internet, een postief beeld scheppen op internet, het lijkt of je een perfect leven hebt, eerlijk schrijven op je blog, op zijn over je leven

Foto’s van perfect gestylde bedden en mooie meiden met een kop koffie in bed. Zo lijkt iedere blogger tegenwoordig wakker te worden. Dit, terwijl jij nog steeds onder je Suus en Sas dekbed slaapt en ’s ochtends met een wild Einstein kapsel en verwaterde ogen wakker wordt. Opgeruimde kamers en drie keer per dag culinaire hoogstandjes waar je u tegen zegt. Als je het internet mag geloven, is het leven van iedereen een stuk spannender dan jouw eigen leven.

Of dit ook een realistisch beeld is van het leven van de gemiddelde blogger vraag ik mij af.

Er is tegenwoordig veel aandacht voor het onrealistische beeld dat vooral meiden krijgen van gephotoshopte foto’s in reclames en tijdschriften. Ze zouden er onzeker van worden en onrealistische doelen van krijgen. Maar de “perfecte” fotos op blogs en instagram helpen daar natuurlijk net zo hard bij. Het zou mij niet verbazen als er hordes meiden zijn die onzeker worden omdat het ze niet lukt om naast hun fulltime baan, ook nog eens dagelijks te sporten, drie maal per dag een perfect uitziende gezonde maaltijd op tafel te hebben staan en dan ook nog eens drie keer per maand op vakantie kunnen.

Niemand vind het leuk om een blog te lezen waarop alleen maar gezeurd wordt.

Ik probeer altijd eerlijk en open te zijn op mijn blog. Ook als ik even wat minder lekker in mijn vel zit, dan deel ik dat in mijn wekelijkse updates. Ook als ik een keertje ziek ben of als ik een dagje een beetje last heb van PMS ben ik daar heel eerlijk en open over. Die dingen horen namelijk ook gewoon bij het leven. Bij mijn leven als blogger en bij jouw leven als lezeres. Toch wil ik ook niet dat mijn blog één grote klaagmuur wordt. Tuurlijk kan het zijn dat ik mij een hele week lang niet op mijn paasbest voel, maar als ik daar dan ook iedere dag over zou schrijven zou ik daar niemand een plezier mee doen. Niemand vind het leuk om een blog te lezen waarop alleen maar gezeurd wordt.

Het leven is genieten, ook als het wat minder gaat.

Een balans vinden tussen realistisch zijn en tegelijkertijd een leuke blog schrijven is soms best moeilijk en ja, ik snap dat als jij je ontzettend ellendig voelt en iedereen om je heen een perfect leven lijkt te leiden je je alleen maar slechter gaat voelen.

Dat is ook waarom ik ook deel als het even wat minder gaat, dat ik het ook deel als er iemand is overleden en dat ik het ook deel als ik gefrustreerd ben. Wel probeer ik altijd positief naar dingen te kijken. Ook als het een keer wat minder gaat, want dat hoort er nou eenmaal bij. Dat ik dan een vrolijke post schrijf is niet omdat ik mijn leven leuker wil laten lijken dan het eigenlijk is. Nee, het is om te laten zien dat het leven een stuk leuker is als je er de fijne dingen van inziet. Om te laten zien dat het wel eens wat minder gaat, maar dat je daar ook wel weer uit komt. Dat doe ik niet alleen op mijn blog, maar ook in real life. Want dàt is het dagelijks leven. Genieten, ook als het even wat minder gaat.

Wat vinden jullie van al die perfecte plaatjes op instagram en op andere blogs? Hoe gaan jullie daar zelf mee om? en vinden jullie dat ik eerlijk ben op mijn blog?

16 gedachten over “Een onrealistisch beeld scheppen op internet”

 1. Mooi geschreven! Helemaal mee eens hoor! Ik ben mijn blog begonnen met de intentie mensen laten kunnen zien dat depressie iets is wat iedereen kan overkomen. Hoe langer ik met mijn blog bezig ben hoe fijner ik het vind om juist ook de fijne leuke dingen te laten zien die je mee maakt ondanks dat je zwaar in een dip zit. Juist door je te focussen op de kleine dingentjes in het leven lijkt je leven veel spannender en leuker

 2. Goed artikel! Ik vind het bizar hoe “perfect” iedereen moet zijn tegenwoordig. En dat perfecte beeld word alleen maar gecreëerd want wat is eigenlijk perfect? Dat is ook voor iedereen anders.. Onzeker wordt ik er niet van maar ik vind het wel jammer dat iedereen het zelfde gaat doen, alleen maar omdat dat het “beste en het leukste” zou zijn. Er is weinig unieks meer aan mensen, helaas!

  1. Wat heerlijk die uitgebreide comments op dit artikel vandaag! Ik ben het helemaal met je eens. Dat ene perfecte plaatje zie je steeds vaker voorbij komen, omdat dat dan “het perfecte plaatje” is. En bloggers waar ik eerder tegen op keek omdat ze hun blog zo snel, zo groot hadden gekregen, gaan nu opeens allemaal dezelfde dingen doen. Allemaal longboarden bijvoorbeeld…

 3. Helemaal mee eens. Ik neem het zelf met een korreltje zout. In mijn ogen kan het gewoon echt niet. Het leven is nou eenmaal niet perfect en iedereen kent zijn ups en downs. Ik heb er alleen maar respect voor als je die kant ook durft te laten zien, dan heb je pas lef.

 4. Mijn foto’s zijn bij lange na niet perfect, ik vind die foto’s altijd erg mooi maar vaak niet realistisch.
  Zelf schrijf ik op mijn blog veel over leuke dingen, maar ook over mijn depressie.
  Zo komt het soms over dat ik wellicht helemaal geen last ervan heb terwijl dat wel zo is :P

 5. Ik vind een mooie instagram feed wel leuk om naar te kijken, maar naar mijn mening zit er dan weinig spontaniteit in. Alles moet namelijk eerst uitvoerig bewerkt worden alvorens het online kan. Leuk, maar spontane kiekjes vind ik ook gewoon leuk ;)

 6. Een aantal jaren terug vond ik het wel moeilijk om het meer van de realiteit te scheiden dan nu….Ik zat toen een periode niet zo heel best in mijn vel en bleek daar toen echt best bevattelijk voor te zijn..Ik had er toen totaal geen besef van dat als je je leven er zo uit wilde laten zien dat je dagen dan gewoon uit 72 uur moesten bestaan…Wel merk ik bij echt veel mensen dat ze inderdaad daar heel bewust mee bezig zijn om dat te proberen te doen…jammer vind ik dat…mooie nadenker heb je met dit artikel neergeschreven, leuk

 7. Hier ben ik het edcht helemaal mee eens!
  Echt een goed artikel!

  hier zouden meer mensen bij stil moeten staan
  Veel mensen laten alleen de leukste en mooiste dingen van zichzelf zien
  Mensen zouden wat opener moeten zijn en laten zien dat het leven niet alleen uit
  Look-a-like tumblr wereld bestaat

  -xxx- Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *