Lifestyle

Een langzame kerst

calm christmas, slow christmas, slow living kerst, boek

Wat een bewogen jaar is het afgelopen jaar geweest. Nu, in een tweede lockdown, wordt ook duidelijk dat kerst vieren zoals we gewend waren om te doen, dit jaar niet gaat lukken. Je laten meeslepen door het seizoen en de standaard must-do’s van je lijstje afstrepen (kerstinkopen doen, kerstdiner bij de (schoon)ouders) is dit jaar niet mogelijk. Maar dit geeft wel de mogelijkheid om even stil te staan bij de feestdagen en je af te vragen wat voor jou belangrijk is in deze tijd.

Voor de één is dat wellicht het geloof, de geboorte van een baby die een voorbeeld zal worden voor velen. Voor iemand anders is kerst een kerstboom vol met ballen, een hoge toren vol cadeaus en het luisteren naar hoefgetrappel van rendieren op het dak. Voor weer een ander is het samenzijn met familie of vrienden belangrijk. Zo heeft een woord van 5 letters, voor iedereen een andere betekenis.

Maar liefst 30% van de mensen ervaart een “druk” en stress voor het organiseren van “de perfecte kerst” en dat terwijl die perfecte kerst dus zoiets persoonlijks is.

Als al deze zogenaamde verplichtingen deze kerst wegvallen, grijp dan de kans aan om na te gaan wat kerst voor jou betekend. Wat geeft jou echt een kerstgevoel en wat zorgt er juist voor stress? Wat is voor je partner belangrijk tijdens kerstmis en wat bezorgd hem of haar juist stress? Misschien is het helemaal niet zo moeilijk om zo dit jaar een nieuwe manier van kerst vieren te ontwikkelen, waarvan jij en je naasten alleen maar gelukkiger worden.

De grote hoeveelheden cadeaus die worden geconsumeerd tijdens de feestdagen (Ik las laatst dat ouders tegenwoordig gemiddeld 30?! cadeaus per kind kopen), samen met de verplichte kerstafspraken, zijn voor mij ieder jaar weer een grote bron van stress. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben gek op mijn (schoon)familie en een zorgvuldig uitgezocht cadeau kan ik echt waarderen maar enkel en alleen het “moeten” geeft mij altijd een heel beklemmend gevoel. Ik kijk er dan ook stiekem heel erg naar uit, dat ik dat dit jaar kan loslaten en onze kerst kan vullen met mooie kerstverhalen, lampjes in huis en op straat en een zorgvuldig bereidde maaltijd met een aantal traditionele gerechten uit het hoge Noorden.

Hoe je deze kerst ook gaat vullen, niemand zal de kerst van 2020 snel vergeten. Ik wens jullie dan ook allemaal hele mooie feestdagen en een prachtig begin van 2021.

*Het boek op de foto is Calm Christmas and a happy new year van Beth Kempton.

** Het was de bedoeling dat deze post veel eerder online zou komen, maar wegens een fout met de foto staat hij nu pas online. Hopelijk is het toch nog leuk om te lezen! Ik ben wel benieuwd hoe jullie feestdagen waren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *