Blogging & Career

Blogtips | Domeinnaam kopen waarom zou je het doen en waar moet je op letten?

hoe koop je een domeinnaam, waar op letter domeinnaam kopen, hosting kiezen, goede domeinnaam, is een eigen domein nodig, domeinnaam kopen, blogtips, blogger tips, tips voor bloggers, domeinnaam kopen tips

Een eigen domeinnaam, een droom voor veel bloggers. Maar wat zijn de voordelen van een eigen domeinnaam? Waarom zou je er wel, of juist geen willen hebben? Wat kost dat eigenlijk? Zo’n domeinnaam? In de zaterdagpost van deze week probeer ik deze en meer vragen te beantwoorden.

Is een domeinnaam nodig?

Is het kopen van een domeinnaam echt nodig? of kan je blog ook groeien als je je “.blogspot.com” domein aanhoud? Natuurlijk is het niet persé nodig om een eigen domeinnaam te kopen. Ik kan zo een heleboel grote blogs opnoemen die nog steeds een blogspot website naam hebben. Toch zitten er wel een aantal voordelen aan het hebben van een eigen domeinnaam. Zo is het voor mensen een stuk gemakkelijker om je website naam te onthouden. Hoe minder potentiele lezers of klanten hoeven te onthouden, hoe gemakkelijker je het voor ze maakt. Dat je website makkelijk te onthouden en gemakkelijk te vinden is, is toch wel een groot voordeel als je serieus bent over je eigen blog. Ook komt het hebben van een .com of .nl domeinnaam, een stuk professioneler en serieuzer over bij bedrijven.

Wat kost een domeinnaam?

Wat kost het om een eigen domeinnaam te kopen? Is dat duur? Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Wat het kost om een eigen domeinnaam te hebben, hangt heel erg af van welke hosting provider je kiest. Prijzen tussen verschillende providers kunnen heel erg verschillen. Zo kan het zijn dat je een domeinnaam hebt voor € 3,- maar het kan ook zijn dat het je € 23,- euro per jaar kost. Daarnaast is er nog een verschil of je alleen de domeinnaam koopt, of dat je je hele website op je eigen domein wil hosten. Dit laatste is wel iets duurder dan alleen een naam kopen, maar dan heb je ook alle vrijheid om te doen en laten wat je wil met je website. Bij Bluehost heb je bijvoorbeeld een domeinnaam en hosting samen vanaf € 3.50 per maand.

Staar je niet blind op alleen de prijs, maar zoek ook goed uit of de hostingprovider betrouwbaar is en welke garanties er worden gegeven. Een hele goedkope provider kan op het eerste gezicht wel heel leuk zijn maar als je website 80% van de tijd onbereikbaar is, is dat ook niet leuk. Een iets duurdere hosting met meer uptime garantie zou dan een betere keus zijn.

alles over domeinnamen, hoe koop je een domeinnaam, waar op letter domeinnaam kopen, hosting kiezen, goede domeinnaam, is een eigen domein nodig, domeinnaam kopen, blogtips, blogger tips, tips voor bloggers

Wat is een goede domeinnaam?

Een goede domeinnaam is een naam die gemakkelijk te onthouden is. Dat is de enige tip die ik mee wil geven wat betreft het kiezen van een naam. Heel veel mensen vinden dat je naam ook meteen duidelijk moet maken wat je doet. Daar is wat voor te zeggen, maar wat mij betreft is dat niet een absolute must. Wel is het handig als je naam goed te onthouden en gemakkelijk te typen is. Een website naam met veel teveel letters achter elkaar, zorgt er al snel voor dat er typefouten worden gemaakt door mensen die je website willen bezoeken. Ook streepjes en getallen zijn altijd onhandig in een websitenaam.

Dan is er nog de keuze: voor welke extensie kies je? De extensie is hetgeen je achter de naam van je website zet. Dus .nl .com .net of iets vergelijkbaars. Een .nl extensie is het meest voor de hand liggend. Wil je (in de toekomst) je focus wat meer internationaal gaan leggen? Dan is een .com extensie misschien een beter idee. Of is er een specifieke extensie die goed past bij je website? Denk bijvoorbeeld aan een website als: ikwileten.nu . Nadenken over de extensie wordt vaak vergeten, maar is minstens zo belangrijk als het nadenken over je websitenaam.

Een eigen domeinnaam kopen is dus niet lastig of extreem duur. Het vergt wel wat uitzoek en nadenk werk, wil je het echt goed aanpakken.

Hebben jullie een eigen domeinnaam? of denken jullie er over om er één te nemen?

3 gedachten over “Blogtips | Domeinnaam kopen waarom zou je het doen en waar moet je op letten?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *