Vandaag schrijf ik over een wereld die niet eens zo heel ver van de onze af ligt. Een werkelijkheid die onbewust al zo angstvallig dichtbij is, dat het stellen van de vragen die er in je opkomen tijdens het lezen van De Cirkel door Dave Eggers misschien wel belangrijker is dan we op dit moment denken.
De Cirkel kocht ik al een jaar geleden. Ik was er al eens in begonnen, maar kon toen maar erg lastig in het verhaal komen. Ik vond het moeilijk te volgen en heel boeiend geschreven vond ik het ook niet. Een paar weken terug gaf ik het boek een nieuwe kans. Een wellicht welverdiende tweede kans, want deze keer las ik het boek wel helemaal uit.
De Cirkel
De Cirkel gaat over een bedrijf die mij angstaanjagend veel aan Google doet denken. In het boek heeft De Cirkel grote bedrijven als Google en Facebook allemaal opgekocht en ondergebracht in één groot systeem: De Cirkel. Toch is de vergelijking met Google niet weg te denken. De campus, de manier van customer service en dergelijke zaken komt wel zo erg overeen dat het niet anders kan dan dat de verwijzing naar dit enorme bedrijf bewust gemaakt is.
De Cirkel beschrijft de belevingen van Mae Holland, een nieuwe werknemer van De Cirkel. Naarmate Mae groeit in haar werkzaamheden, leren wij als lezers De Cirkel ook steeds beter kennen. Het verzamelen van data en het openbaar maken daarvan is de grootste bezigheid van De Cirkel. Met Big Data kun je veel, dat wordt maar weer bewezen met de tientallen vernieuwende ideeën die er in dit boek voorbij komen. Met Big Data kunnen we op allerlei manieren het leven veiliger en makkelijker maken. Criminelen zijn gemakkelijker op te sporen, politiek wordt transparanter en gemakkelijker en kindermishandeling kan worden voorkomen nog bijna voordat het gebeurd. Alle ideeën in dit boek zouden zo uitgevoerd kunnen worden en op die manier zou onze wereld ook kunnen worden “ beveiligd”. Toch zorgt dit boek ook voor een heleboel kritische vragen. Want; Hoe ver kun je gaan in het verzamelen van data? Wanneer is transparantie teveel? En wanneer wordt privacy belangrijker dan veiligheid? Allemaal moeilijke, maar misschien wel essentiële vragen in dit Digitale tijdperk.
Ze weten meer dan je denkt:
Ik ben de laatste tijd erg veel bezig met Big Data en de mogelijkheden daarvan. Het is ontzettend interessant wat al deze data voor bedrijven en voor consumenten kan doen, maar ik vraag mij ook regelmatig af, wanneer het verzamelen en combineren van al deze data te ver gaat. Wanneer gaat het tegen basic privacy regels in?
Waarschijnlijk zonder dat je het weet, wordt er overal data over je verzameld. Op internet, in winkels, overal om je heen. Soms weet je het, soms weet je het niet. Ik denk dat de meeste mensen niet weten hoeveel data er over ze wordt verzameld en al helemaal niet welke voordelen dat met zich mee kan brengen.
Maar ook als je je wel bewust bent van de data die men over je verzameld, vraag ik mij af of het verstandig is om dit te willen voorkomen. Het gebeurd zoveel en het is zo geïntegreerd in onze manier van leven, dat het willen ontlopen van deze praktijken ten kostte kan gaan van de kwaliteit van je leven. Behalve dat het vrijwel onmogelijk is, zal het je helemaal opslokken en isoleren van de buitenwereld. Ik vind het ook ontzettend interessant om te zien dat het voor die paar mensen in het boek De Cirkel, die niet transparant en vindbaar willen zijn, gewoon onmogelijk wordt om nog te leven.
Conclusie
De Cirkel van Dave Eggers is misschien niet de meest gemakkelijke kost om te lezen. Het verhaal is niet altijd spannend en het is moeilijk om in het verhaal te komen. Toch is het onderwerp dat dit boek aankaart ontzettend interessant en ontzettend actueel. Ik denk dat het heel belangrijk is om na te denken waar we mee bezig zijn. Om te bedenken waar onze grenzen liggen of zouden moeten liggen. Vragen die een stuk moeilijker zijn dan ze op het eerste gezicht lijken. De Cirkel heeft mij in ieder geval weer flink aan het denken gezet.
De Cirkel door Dave Eggers kost € 12,50 op bol.com
Wauw, het lijkt me ontzettend interessant om te lezen. Jammer dat het een moeilijk boek is.
Een mooi geschreven artikel!
Dankjewel Esmy! Het was inderdaad even moeilijk om in het boek te komen, maar uiteindelijk is het toch gelukt omdat het onderwerp zo interessant was.