Blogging & Career Lifestyle

Een Capsule Wardrobe plannen in de Bullet Journal

capsule wardrobe, bullet journal, bujo, how to capsule wardrobe, bullet journal tutorial

Op Pinterest zie ik regelmatig de aller mooiste kasten en kledingrekken voorbij komen. Alle kleding hangt perfect geordend en heeft een perfect bij elkaar passend kleurpatroon. Heerlijk vind ik het, om deze afbeeldingen te bekijken. Ze zien er niet alleen heel mooi uit maar ik kan ook echt rustig worden van de uitstraling van die rekken. Na een aantal boeken over minimalisme te hebben gelezen en natuurlijk de bestseller van Marie Kondo, realiseerde ik mij dat het mogelijk is om ook zelf zo’n mooie kast te hebben. Een kast waarvan je blij wordt, iedere keer dat je hem openmaakt in plaats van gestressd te raken van alle verschillende kleuren en texturen die je aangluren zodra je de deuren van je kast open durft te schuiven.

Wat is een capsule wardrobe

Een capsule wardrobe is een collectie van kleding die bestaat uit alleen die items die je blij maken, die perfect passen bij je persoonlijke stijl en levensstijl en die gemakkelijk met elkaar te combineren zijn. Een capsule wardrobe wordt samengesteld voor een periode van drie maanden. In totaal heb je vier verschillende capsule wardrobes gedurende het jaar. Eentje voor elk seizoen. Een capsule wardrobe bestaat meestal uit 33 tot 37 items, inclusief schoenen, jassen en tassen. Natuurlijk heeft niet iedereen ter wereld vier verschillende garderobes nodig. In sommige delen van de wereld, zijn er überhaupt maar twee seizoenen en zijn vier garderobes overbodig.

De capsule wardrobe kan geheel aangepast worden aan je wensen en behoeftes. Misschien wordt jij wel blijer met twee capsules van ieder 10 items of wordt je juist blij van 12 capsules met 57 items in iedere capsule. Wat past bij jou en je leven, past in een capsule wardrobe. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden, is dat ieder item in je capsule moet passen bij de levensstijl die je hebt en dat ieder item je blij moet maken.

Er zijn een heleboel voordelen te bedenken bij het hebben van een capsule wardrobe. Zo is het alleen al fantastisch om een capsule wardrobe te zien hangen of liggen in de kast. Ik heb werkelijk nog nooit zulke instagrammable kasten gezien als kasten met een capsule wardrobe. Daarnaast zorgt een capsule wardrobe ervoor dat dat het kiezen van een outfit in de ochtend, veel minder tijd in beslag zal nemen. Werkelijk ieder item dat je uit de kast haalt, zal perfect staan en zal passen bij de activiteiten van die dag. Je kunt letterlijk alles kiezen, zonder dat je je druk hoeft te maken of de outfit “er wel leuk uitziet” of “wel praktisch is”. Stel je eens voor wat je zou kunnen doen in alle tijd die je bespaard wanneer je niet meer de “ik heb niets om aan te trekken” dilemma’s hebt! Als laatste kan een capsule wardrobe je ook veel geld besparen. Het helpt je om bewuster om te gaan met je aankopen en het helpt je om alleen die dingen te kopen waarmee je nog jarenlang blij zult zijn.

Misschien is de vraag die we eigenlijk zouden moeten stellen: Waarom zou je GEEN capsule wardrobe maken? I zou het echt niet weten namelijk.

Je garderobe heeft er nog nooit zo instagrammable uitgezien.

In deze post wil ik een handleiding geven waarmee je je Bullet Journal kunt gebruiken in het plannen van een capsule wardrobe. De methode die ik zal gebruiken zal geen snelle manier zijn, als je denkt in een paar uur de perfecte garderobe bij elkaar te hebben dan moet ik je toch echt teleurstellen. Er gaat wat tijd overheen voordat je zeker weet wat perfect bij je past en waar je blij van wordt. Zelfs nu ik al een paar weken goed heb nagedacht over mijn eigen capsule wardrobe, ben ik nog lang niet klaar. Misschien duurt het nog wel een paar maanden extra maar dan heb ik daarna wel een garderobe waar ik jarenlang plezier van kan hebben en die ik gemakkelijk kan updaten.
capsule wardrobe, bullet journal, bujo, how to capsule wardrobe, bullet journal tutorial

Hoe plan je een capsule wardrobe in een bullet journal

Het kleurenschema

Het plannen van je capsule wardrobe begint met het plannen van je kleurenschema. Probeer om een aantal basiskleuren te kiezen met daarbij wat accenten. Wit, grijs, zwart, beige en donker blauw zijn populair als basiskleuren maar in principe kan iedere kleur of iedere tint een basiskleur zijn. Als accentkleur kun je het zo wild maken als je zelf wilt. Je kunt ook een patroon in plaats van een kleur kiezen als accent. Misschien ben je wel gek op bloemen of wordt je instant blij bij het zien van stipjes. Om ervoor te zorgen dat je garderobe mooi bij elkaar zal passen, zou je kunnen beginnen met ongeveer drie basiskleuren met ongeveer twee accentkleuren of patronen. Maar ook hierbij geldt: een capsule wardrobe moet passen bij jou en bij wat jou gelukkig maakt. Als je meer accentkleuren wil toevoegen of een garderobe op basis van alleen basiskleuren wilt maken, dan is dat ook prima.

Nadenken over je levensstijl

Nu is het tijd om jezelf een aantal serieuze vragen te stellen.

 • Is er een manier van kleden waarbij ik mij altijd zelfverzekerd en gelukkig voel?
 • Wat doe ik voor het grootste deel van de dag? Welke kleding heb ik daarbij nodig? (werken als advocaat, als vrijwilliger op de kinderboerderij of sporten)
 • Hoe is het weer op de plek waar ik woon en welke kleding past bij deze weersomstandigheden?
 • Wat vind ik een hele gave kledingstijl?
 • Wat doe je in je vrije tijd en welke kleding heb je daarbij nodig? (Schilderen, hardlopen, boeken lezen)h

Wanneer je het antwoord op deze vragen weet, kan het handig zijn om een aantal steekwoorden op te schrijven om je aan de antwoorden te herinneren bij het opbouwen van je capsule.

Het uitschetsen

Met alle vragen beantwoord, nemen we een stuk papier en beginnen we met het opschrijven van alle essentiële items die in je hoofd oppoppen. Alle items die je vaak draagt en alle items die je nodig hebt bij de activiteiten die je dagelijks doet. Houdt daarbij de items die je al in je kast hebt liggen in je achterhoofd. Misschien kun je in je schets alvast een onderscheid maken tussen de verschillende seizoenen. Bijvoorbeeld: Heb je een korte broek nodig in de winter? Waarschijnlijk niet, maar het kan wel handig zijn om in de zomer een korte broek bij de hand te hebben. Verder is het misschien handig om een zwarte spijkerbroek te hebben, eentje in het blauw, een little black dress. Schrijf gewoon alles op wat in je opkomt, waarvan jij denkt dat het essentieel is.

Hoeveel items heb je nu opgeschreven? De kans is heel groot dat het aantal items heel dichtbij het gemiddelde aantal van 33 tot 37 items per seizoen ligt. Nu we weten wat onze essentials zijn, kunnen we verder gaan naar de volgende stap en daadwerkelijk gaan werken met onze kledingkast.
capsule wardrobe, bullet journal, bujo, how to capsule wardrobe, bullet journal tutorial

Je kast uitruimen

Het moest een keer gebeuren hè? Het uitruimen van je kast is essentieel voor het maken van een perfecte capsule wardrobe. Haal alles uit de kast (ja echt alles) en leg het op de vloer of op je bed. Met een spons en een warm sopje maak je je kast weer fris. Ik weet dat het lijkt alsof de troep alleen maar groter wordt nu maar ik kan je verzekeren dat dit de enige manier is waarop deze opruimsessie gaat werken.

Ga nu één voor één door de items die je uit de kast hebt gehaald. Vraag aan jezelf de welbekende Marie Kondo vraag: “Does it spark joy?” of “Wordt ik hier gelukkig van?”. Daarnaast zijn er nog een aantal extra vragen die je aan jezelf kunt stellen: “Hoe vaak draag ik dit? Heb ik dit nodig voor de activiteiten die ik in een week doe? Past het bij mijn kledingstijl, mijn lichaam, mijn leven en mijn kleurenschema?” Als het antwoord op al deze vragen nee is, dan is het misschien tijd om afscheid te nemen van dit item.

Ik weet dat het niet altijd makkelijk is om een item weg te doen. Misschien heb je dit item nog helemaal nooit gedragen of voel je je schuldig omdat je zoveel “goede” items weggooit. Maar is het echt zo zonde om ze weg te doen als ze geen waarde meer toevoegen aan je leven? Misschien kan dit item wel nog een heleboel betekenen voor iemand anders en is het eigenlijk heel egoïstisch om het item zelf te houden zonder dat jet het met plezier gaat gebruiken.

minimalist wardrobe, konmari

Ik heb in het verleden een heleboel kleding gekocht, zeker tijdens de uitverkoop. Toen ik nog wat jonger was, vond ik het fantastisch dat ik “echte kleding” kon kopen met mijn zakgeld. Ik vond het heerlijk om te experimenteren met de verschillende stijlen en kleurencombinaties. Of ik die kleding vaak heb gedragen? “Nee”. Zou ik die kleding in eerste instantie nooit gekocht moeten hebben? “Nee” want op het moment dat ik ze kocht, gaven ze mij de mogelijkheid om te experimenteren met mijn kledingstijl, om zo uiteindelijk de stijl te vinden waarin ik mij het meest mezelf voel. Nu deze kleding mij daarbij heeft geholpen, kan ik ze doneren aan een goed doel zodat ook iemand anders nog een heleboel waarde uit het kledingstuk kan halen.

Orden je spullen in verschillende stapels. Een “houden” stapel met items die perfect bij je levensstijl passen en die je gelukkig maken als je er alleen al naar kijkt. Een “weggooien” stapel met items die vies, kapot en onmaakbaar zijn. Een “doneren” stapel met alle items die niet (meer) perfect bij jou en je levensstijl passen en als laatste misschien een stapel met hele specifieke seizoensitems.

Nadat alles helemaal is uitgezocht, kun je de spullen op je houden stapel terug in de kast. Je zult merken dat je kast er al een stuk netter en overzichtelijker uitziet dan voor je begon.

braziliaanse limonade recept, recept braziliaanse limo, trek foodtruck festival recept, zomers recept, home made limonade

Vergelijken en testen

Neem nu de lijst met essentiële items die we eerder hebben opgesteld en vergelijk deze met de items in je kast. Schrijf op welke items van je lijst nu al in de kast hangen en registreer de items die nog missen. Ren nog niet meteen naar de stad om al deze dingen te gaan kopen! Probeer eerst voor in ieder geval een paar weken met je nieuwe garderobe te leven. Mis je die paar ontbrekende items echt? Of waren ze misschien niet zo essentieel als je in eerste instantie dacht?

Wanneer je een item echt heel erg mist in je nieuwe garderobe (je hebt het bijvoorbeeld de hele tijd erg koud maar geen warme trui om aan te doen), dan kun je op zoek gaan naar het perfecte item. Blijf altijd wel bewust van de aankoop die je doet. Koop niet alleen om het kopen of om een item in je kast te kunnen hangen. Wees eerlijk naar jezelf: Past dit nieuwe kledingstuk bij het kleurenschema van je capsule? Past het model van dit kledingstuk mooi bij mijn lichaam? Past dit kledingstuk bij de andere items in mijn capsule? Is het van goede kwaliteit en zal het voor een lange tijd mooi blijven? Wanneer je al deze vragen met een volmondig ja kunt beantwoorden, dan kun je het item aan je capsule toevoegen zonder schuldgevoel.

Aangezien ieder seizoen zijn eigen activiteiten, weer en benodigdheden kent. Kan het nodig zijn om je huidige capsule wardrobe voor een heel jaar te “testen”, voordat je met alle eerlijkheid kunt zeggen welke items toch niet essentieel waren of welke items er aan je garderobe moeten worden toegevoegd. Maak je geen zorgen, het opbouwen van de perfecte capsule wardrobe neemt tijd in beslag en daar is niets ergs aan. Wanneer je je zeker genoeg voelt over je lijst van “must have” items, kun je de lijst noteren in je bullet journal. Organizeer je lijst op basis van soort of op seizoen. Organiseer het zo, dat jij het handig vindt. Deze lijst zal dienen als geheugensteuntje wanneer je twijfelt over welke items bruikbaar en essentieel zijn voor jouw levensstijl.

Conclusie

Ik zei toch dat het maken van de perfecte garderobe niet in een paar uur klaar zou zijn? Maar zelfs als het even duurt voordat je je capsule wardrobe hebt gefinetuned, zal het je al helpen om tijd, geld en stress te besparen. Daarnaast geeft jet je een boost van vrolijkheid iedere keer dat je je kast openmaakt. En, ben je al overtuigd?

11 gedachten over “Een Capsule Wardrobe plannen in de Bullet Journal”

  1. Wat een super lieve reactie! Ik ben blij dat je het zo’n informatief artikel vindt. Nu ik fulltime werk en minder tijd heb om te bloggen, vind ik het extra leuk om de artikelen die wel online komen extra aandacht te geven. <3

 1. Dat is echt zó leuk om de kleuren van je (toekomstige) kleding zo in je notitieboekje te plakken! En misschien ga ik dit binnenkort wel namaken, als ik tijd heb (nouja, ik móét hier gewoon tijd voor vrijmaken, haha).

  Liefs!

  1. Dankjewel! Ik heb eigenlijk geen idee hoe oud de meeste lezers van mijn blog zijn op dit moment. Ik denk dat je nu inderdaad bij de jongere groep hoort, maar dat maakt helemaal niets uit. Ik probeer altijd te schrijven voor mensen tot eind twintig omdat mijn belevingswereld daar het dichtst bij ligt, dus daar pas je perfect tussen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *