Blogging & Career

Blogtips | Investeren in je blog, is het nodig en is Nederland daar klaar voor?

investeren in je blog, invest in your blog, how to, hoe, moet je investeren in je blog, dingen om in te investeren, beginnend online bedrijf

Ik ga het niet onder stoelen of banken steken, het lijkt mij geweldig om mijn fulltime baan te maken van mijn blog. Soms heb ik het idee dat dit een beetje taboe is om te zeggen, maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ik de enige blogger ben met die stiekeme droom. Als ik dit wil bereiken, dan moet ik mijn blog ook gaan zien als mijn bedrijf en niet meer als alleen als een leuke hobby. Het eerste waar je met een bedrijf mee in aanraking komt, zijn investeringen.

Volgens mijn definitie is investeren het vastleggen van kapitaal of tijd met als doel op de langere termijn winst te behalen. Voor zowel beginnende bedrijven als voor bedrijven die al jarenlang succesvol draaien is investeren een ontzettend belangrijk deel van het hebben van een onderneming. Ik kan me geen enkel succesvol bedrijf bedenken die niet ergens in heeft geïnvesteerd en dat is ook logisch, want investeren is ongelooflijk belangrijk voor de groei van een bedrijf. Daarom is het in mijn ogen ook heel logisch en normaal om ook in je blog te investeren. Zeker als je geld wil gaan verdienen met bloggen en misschien wel je eigen bedrijf wil maken van je blog, zoals ik, is investeren geen onnodige luxe.

Is Nederland hier klaar voor?

Aan alle video’s en blogposts te zien over een veranderende blogwereld in Nederland, is het verdienen van geld met je blog pas sinds kort een serieuze mogelijkheid in Nederland. Ik merk dat de meeste bloggers zich hier tegen af zetten. Ze willen niet een commercieel “uithangbord” worden en willen weer terug naar hun hobby blog van 5 jaar geleden. Behalve dit verschijnsel is er nog iets waardoor ik denk dat het grootste deel van Nederland op dit moment nog niet helemaal klaar is voor serieuze investeringen in hun blog.

Een aantal weken geleden kreeg ik namelijk een ontzettend gaaf aanbod. Zonder al teveel in details te treden, zou ik meewerken aan een project, waarbij de eerste kosten van dit project gedragen zouden worden door een aantal bloggers die hier aan mee zouden willen werken. Vervolgens zou een groot deel van de winst uiteindelijk ook naar de “investeerders” gaan. Nou waren de getallen waarmee het bedrijf kwam wel heel erg enthousiast, maar na een simpel en wat realistischer rekensommetje wist ik, dat ik niet alleen mijn investering al snel weer terug zou hebben maar ook een geweldige kans voor mijn blog zou krijgen.

Met veel enthousiasme begon ik aan het project en leverde ik het benodigde materiaal in, om vervolgens een paar dagen later een mail te krijgen dat er niet genoeg bloggers bij elkaar konden worden gezocht die deze investering zouden willen maken. De meeste blogger klikken, denk ik, een mail al weg als ze iets over betalen zien, zonder eerst nog even verder te lezen. Dit komt puur en alleen omdat bloggen nog steeds als een hobby wordt gezien. Een hobby hoort geen geld te kosten en bloggen dus ook niet.

Gelukkig beginnen we het er allemaal steeds meer over eens te worden dat de tijd dat bloggen een hobby was voorbij is. Voor steeds meer mensen wordt het mogelijk om van hun blog een eigen bedrijf te maken en dan is investeren opeens heel erg logisch.

investeren in je blog, invest in your blog, how to, hoe, moet je investeren in je blog, dingen om in te investeren, beginnend online bedrijf

Twee typen investeringen

Om mijn verhaal wat duidelijker te maken, deel ik investeringen op in twee soorten.

  1. De basic investeringen; Investeringen die als doel hebben om je bedrijf op te zetten, vorm te geven of te verbeteren.
  2. De diepte investeringen; Investeringen die worden gedaan om op langere termijn inkomsten te genereren.

Basic investeringen

Basic investeringen zijn relatief kleine investeringen die ieder bedrijf nodig heeft om te starten. Dit zijn investeringen in tijd om bijvoorbeeld je bedrijfsplan uit te werken of om een aantal goede blogposts te schrijven. Andere basic investeringen zijn bijvoorbeeld het kopen van:

Domeinnaam en Hosting

Iets waar steeds meer bloggers het nut van gaan inzien en mee aan de slag gaan. Om als een serieus bedrijf te worden gezien, heb je tegenwoordig een overzichtelijke en goed vindbare website nodig. Bovendien is een korte domeinnaam als: ikeeteenappel.nl een stuk gemakkelijker te onthouden dan ikeeteenappel12347.blogdomeinnaamiets.com. Over domeinnamen en hosting schreef ik eerder dit artikel.

Als je je blog graag zelf wil hosten, kan je dit doen bij een bedrijf als Bluehost, waar je al voor € 3.50 per maand een domeinnaam met hosting kunt kopen. Hoe je dit precies opzet, wil ik in een later artikel nog op terugkomen.

Layout en Logo

Nog iets wat nodig is om je bedrijf vorm te geven is een kenmerkend en passend logo en een bijpassend website design. Als je de vaardigheden in huis hebt om dit zelf goed te doen, dan is dat natuurlijk super. Maar ik denk dat dit voor de meeste van ons toch iets is wat we uit moeten besteden.

Dit zijn allemaal relatief kleine investeringen waar steeds meer bloggers het nut van gaan inzien. Naast deze basic investeringen zijn er ook nog de diepte investeringen.

Diepte investeringen

Diepte investeringen zijn de investeringen die eigenlijk maar weinig gedaan worden door bloggers om de simpele reden dat bloggen eigenlijk nog teveel als een hobby wordt gezien. Snel groeiende en succesvolle bedrijven doen regelmatig van dit soort investeringen om hier later dan weer meer winst voor terug te krijgen. De investering in het project waar ik het eerder over had, zou vallen onder de diepte investeringen maar ook bijvoorbeeld het kopen van een voorraad producten voor je nieuwe webshop zou hier onder kunnen vallen.

Bij diepte investeringen gaat het vaker om wat grotere bedragen dan bij de basic investeringen, daarbij is het meestal ook niet meteen zeker wat je er voor terug krijgt en op welke termijn. Daarom zijn diepte investeringen al snel “eng” om te maken en dat terwijl ze juist tot een enorme groei van je bedrijf kunnen leiden. Een investering van bijvoorbeeld € 250,- euro kan na een jaar al meer dan 40 keer zoveel waard zijn geworden.

Is investeren in je blog noodzakelijk?

Wat is noodzakelijk? Als je je blog of een ander (online) bedrijfje puur en alleen heb als uitlaatklep en als hobby, dan zou ik zeggen dat het niet noodzakelijk is om te investeren. Maar als je ook maar een klein beetje serieuzer bent over je blog of een ander online bedrijfje en je wil graag verder groeien en er misschien ooit wel je fulltime baan van maken, dan is er geen twijfel mogelijk dat investeren noodzakelijk is.

Ik hoop dat ik met deze blogpost wat meer duidelijkheid heb kunnen geven over de voordelen van investeren in je blog en dat ik daarmee een beetje van de angst heb weggenomen om soms ook een diepte investering te doen om je bedrijf te laten groeien en succesvol te maken.

Wat vinden jullie van dit onderwerp? Durven jullie te investeren in je blog?

P.S Ik wil iets nieuws proberen op de zaterdag; namelijk jullie het onderwerp laten kiezen voor het volgende artikel. Google Analytics 2.0 of verleng het leven van je Apple apparaten? You choose! Laat je keuze achter in de comments.

7 thoughts on “Blogtips | Investeren in je blog, is het nodig en is Nederland daar klaar voor?”

  1. Ik denk inderdaad dat Nederland daar nog niet klaar voor is. Ik werk natuurlijk als copywriter en heb als specialisatie bloggen. Maar het is heel moeilijk om dat te verkopen. En daarnaast weten echt heel weinig Nederlanders wat bloggen nou is.

    1. Dat klopt helemaal. Ik heb wel het idee dat anderen (als in; bedrijven) steeds meer de waarde van bloggen in gaan zien, langzaam aan. Het probleem is alleen dat heel veel bloggers zelf hun blog nog niet als bedrijf willen of kunnen zien.

    1. Dankjewel, wat een ontzettend lief compliment. Het kopen van een eigen domeinnaam en het hosten van je blog zijn twee verschillende dingen. Het eerste is iets goedkoper, maar om er de meeste voordelen uit te halen zou ik het laatste aanbevelen. Ikzelf host op dit moment mijn blog bij mijndomein. mijndomein is één van de goedkopere hostings van Nederland. Vandaar dat ik hem destijds koos. Echter merk ik ook dat er regelmatig veel downtime is. Zo lag mijn website er een paar maanden terug nog een hele dag uit. Daarom ben ik op dit moment op zoek naar een betere host. Ik hoor veel goeds over BlueHost. Een nadeel is dat dat een Amerikaans en niet Nederlands bedrijf is. Als je meer over dit onderwerp wil weten, of nog meer vragen hebt: Stuur me dan even een mailtje. Ik zal proberen de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Ook laat ik het je dan even weten als ik zelf een nieuwe host heb gevonden. Anders stuur ik je dan ook even linksjes van verschillende hosts door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *