Blogging & Career

Blogtips | Hoe kom je op een perslijst bij een PR bureau?

gratis producten krijgen voor bloggen, op een perslijst komen bij een pr bureau, blogtips

Eén van de dingen die beginnende bloggers tegenwoordig als eerste willen weten is: Hoe kom je op een perslijst bij een PR bureau? Tijdens het lezen van andere blogs, kom je regelmatig verslagen tegen van leuke pers events of hoor je over een paketje die een blogger opgestuurd heeft gekregen. Dat ook kunnen bereiken, is toch wel de ultieme blog droom voor veel bloggers. Daarom vertel ik jullie vandaag wat meer over PR bureaus en perslijsten.

Als eerste wil ik even zeggen dat het niet helemaal een feestje is om op een perslijst te staan. Ten eerste stroomt je mailbox iedere dag vol met allerlei persberichten, ten tweede wordt er ook iets van je terugverwacht voor hetgeen je eventueel krijgt. PR bureaus worden door merken ingehuurd om hun merk zoveel mogelijk naamsbekendheid te geven. De dingen die je door een PR bureau eventueel worden toegestuurd krijg je echt niet alleen maar omdat ze je een hele liever persoon vinden. Nee, je krijgt ze omdat je een groot bereik hebt en omdat je je volgers eventueel kunt beïnvloeden.

Ik denk dat het ontzettend belangrijk is om je hiervan bewust te zijn. Voordat je ook maar iets doet met een PR bureau moet je je er goed van bewust zijn welke kracht en invloed je eigenlijk hebt, maar ook wie je bent en welke reputatie je graag wilt behouden. Zo vraag ik bijvoorbeeld alleen maar producten aan als ik meteen verliefd ben op het product, de verpakking, de inhoud, het verhaal helemaal alles. Alleen als ik het na een eerste indruk al niet meer uit mijn hoofd krijg, vraag ik wel eens een pakje aan. Op die manier weet ik heel erg zeker dat de dingen die ik krijg heel erg goed bij mij en mijn blog passen. Alle andere perssamples, sla ik liever af. Het is natuurlijk heel erg leuk dat ze gratis zijn, maar als ze niet perfect bij mij passen, kunnen ze beter een andere blogger of journalist blij maken.

Dit gezegd hebbende, komen we op de ham vraag:

gratis producten krijgen voor bloggen, op een perslijst komen bij een pr bureau, blogtips

Hoe kom ik op een perslijst en hoe krijg ik gratis producten?

Wij als Nederlanders zijn dol op gratis. Daarom trekt het ons ook zo aan als grote bloggers schrijven dat ze iets gratis toegestuurd hebben gekregen. Op een perslijst staan, houdt niet persé in dat je meteen uitnodigingen krijgt voor events en pers pakketen krijgt toegestuurd. Dat is eigenlijk alleen maar weggelegd voor journalisten en bloggers met een groot bereik, veel volgers en veel unieke bezoekers per maand op hun blog.

PR Bureaus krijgen dagelijks honderden mailtjes in hun mailbox. De laatste jaren ook van tientallen bloggers die maar wat graag op een perslijst willen. Bedenk daarom voordat je een PR bureau een mailtje stuurt waarom je graag op hun perslijst zou willen. Waarom is die perslijst zo interessant voor jou en je lezers en wat heeft het PR bureau aan jou als blogger? Als je denkt echt iets te kunnen toevoegen, kan je de stoute schoenen aantrekken en een mailtje sturen naar een PR bureau. Vraag nooit naar gratis dingen, maar vraag alleen of je misschien zo af en toe een update kunt krijgen van nieuws rondom merk X. Vertel ook in het mailtje waarom je die informatie graag zou willen hebben en wat je voor ze terug zou kunnen doen.

Voordat je een mailtje stuurt naar een PR bureau moet je natuurlijk wel weten naar wie je dat mailtje moet sturen. Om daar achter te komen is Google je grootste vriend. Bedenk bijvoorbeeld een merk waarin je heel erg bent geïnteresseerd en die ook goed bij je blog zou passen. Gebruik vervolgend Google om te achterhalen welk PR bureau de promotie voor dat merk doet en wat hun emailadres is.

Natuurlijk hoef je niet persé een mailtje te sturen. De meeste PR bureaus benaderen je vanzelf als je interessant genoeg bent voor de merken die zij vertegenwoordigen. Het aller belangrijkste is dus om gewoon lekker te bloggen en daar heel erg van te genieten. Als je lekker uniek bent en een groot leespubliek opbouwt, dan komt de rest vanzelf.

16 thoughts on “Blogtips | Hoe kom je op een perslijst bij een PR bureau?”

  1. Ik voel me ook vereerd als ik een pakje krijg en daar is ook niks mis mee! Ik merk alleen op Social Media dat het voor veel beginnende bloggers een doel opzich is om gratis dingen te krijgen en ik hoop dat ze zich realiseren dat als je iets gratis krijgt, jij het product bent. Dus dat er nooit “echt” iets gratis is.

  1. Bedrijven komen vanzelf naar je toe als je iets waard bent. Het komt vanzelf en dat is altijd een grote eer, maar vergeet zeker niet dat je blog een heleboel waard is en dat je dus niet zo erg vereerd bent dat een bedrijf je benaderd dat je al het werk gratis doet ;)

   1. Haha neen, dat is waar! Gelukkig krijg ik er iets voor terug. Ik vind het wel heel belangrijk dat mijn lezers dan weten dat het om een gesponserde post gaat, wanneer ik bijvoorbeeld de productjes toegestuurd kreeg. Dit laat ik hun dan ook altijd even weten :)

    1. Dat is inderdaad altijd heel erg netjes om te doen. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet altijd bij een post zet of ik het heb gekocht of gekregen. Vooral omdat de producten die ik krijg en waar ik over schrijf, ik ook zelf gekocht zou hebben. Wel zet ik het er altijd bij als ik betaald heb gekregen voor het schrijven van een post. Dan staat er een dollar tekentje onderaan.

  1. Als je na 2 maanden bloggen echt een goed concept hebt opgezet, een kwalitatieve website met een hoog aantal en een stabiel aantal bezoekers dan kan je zeker wel bedrijven benaderen, maar ik denk dat er maar weinig bloggers zijn die dat na 2 maanden al bereikt hebben.

 1. Nu ik dit artikel gelezen heb, weet ik alleen maar beter dat mezelf bij een PR bureau presenteren (nog) niks voor mij is. Ik vind het ontzettend leuk om heel soms met bedrijven samen te werken, daar leer ik veel van, maar dan het liefst een bedrijf dat mij zelf benaderd en écht bij mijn blog past.

  Het zou voor mij er een beetje de lol van het bloggen afhalen als ik me zo zou vastklampen op het contacteren en mezelf verkopen bij PR bureaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *