Blogging & Career

Blogtips | Het taboe op geld verdienen met je blog, hoe ga je daarmee om?

taboe op geld verdienen met bloggen, is een reclamevrije blog mogelijk en nuttig voor je lezers? Interessante blogpost op Bloggers Network

De inspiratie voor de post van vandaag kreeg ik door een artikel dat mijn moeder mij opstuurde. Het was een hele uitgebreide blogpost geschreven door iemand die haar blog graag helemaal reclamevrij wilde maken. Uit respect voor haar lezers uiteraard.

Deze post zette mij ontzettend aan het denken, want is het eigenlijk wel mogelijk om een 100% reclamevrije blog te hebben? Waarom is het toch zo’n groot taboe om geld te verdienen met je blog? en help je je lezers eigenlijk wel door je blog reclamevrij te maken? Wordt je blog daar beter van?

Het antwoord op deze vragen en nog veel meer, schreef ik in een uitgebreide blogpost die vanaf vorige week donderdag te vinden is op de blog van Bloggers Network. De artikelen die online verschijnen op Bloggers Network zijn altijd erg interessant en van hoge kwaliteit. Ik vond het dan ook een hele eer om een artikel voor hen te mogen schrijven.

Om duplicate content te voorkomen, plaats ik de blogpost niet helemaal op mijn blog. Alles is immers al op Bloggers Network te lezen.

Wel wil ik misschien wel mijn aller belangrijkste bevinding met jullie delen in deze blogpost. Want;

Als je geld verdient met je blog verdien je niet persé geld áán je lezers, maar juist vóór je lezers.

Het geld wat verdient wordt met bloggen wordt meestal besteed aan een betere lens voor betere blogfoto’s, het inhuren van een professional voor het maken van een nieuw lay-out, zodat de lezer een betere site ervaring heeft of voor treinkaartjes naar een bijzonder evenement om daar later een interessante blogpost over te schrijven. Het geld wordt vaak niet besteed aan een paar nieuwe schoenen of een duur etentje, zonder dat de lezer daar ook direct een voordeel bij heeft. Door reclame aan te bieden op je website (en dan hebben we het over de aller breedste zin van het woord) kan je ook voor betere content en een betere lezerservaring zorgen. Daardoor verdien je niet áán, maar zeker wel vóór je lezers.

Meer over dit onderwerp kunnen jullie dus lezen in de blogpost op Bloggers Network en in de blogpost die ik schreef over investeren in je blog.

Ik hoor graag hoe jullie over dit onderwerp denken. Waarom heerst er een taboe op geld verdienen met je blog en hoe ga je hiermee om? Is reclamevrij bloggen mogelijk en is het iets goeds?

10 gedachten over “Blogtips | Het taboe op geld verdienen met je blog, hoe ga je daarmee om?”

 1. Ik heb er als lezer geen probleem mee om advertorials met een persoonlijke twist van de blogger te lezen. Bewegende banners en pop-ups vind ik daarentegen irritant. Daarnaast moet er een goed evenwicht tussen reclame en ‘echte’ blogposts zijn. Het draait wat mij betreft dus allemaal om afwisseling/balans en de manier van reclame maken. Met geld verdienen met je blog heb ik verder dan ook geen moeite. Je steekt er een hoop tijd en werk in en doet je lezers een plezier met jouw posts, dus als je daar dan iets mee kan verdienen, is dat gewoon mooi meegenomen. Ik betaal jaarlijks voor domein, lay-out, etc. dus als ik die kosten er door middel van advertorials etc. uit kan halen, waarom niet?

  Wat betreft je bevinding “Als je geld verdient met je blog verdien je niet perse geld áán je lezers, maar juist vóór je lezers” is het wat mij betreft niet óf aan je lezers óf voor je lezers, maar én. Ja, je verdient geld dankzij je lezers, maar je besteedt dat geld ook weer (grotendeels) vóór je lezers. En – en dus.

  1. Wat een heerlijk lange reactie Sylvia! Daar word ik heel erg blij van. Ik ben blij om te lezen dat je persoonlijke advertorials niet irritant vind om te lezen en het is zeker waar dat bewegende banners en pop-ups heel irritant kunnen zijn. Over het algemeen leiden die namelijk heel erg af van de content waarvoor je eigenlijk op die site komt. Daarnaast heb je helemaal gelijk dat je kosten maakt voor domein etc.

   Ik denk dat een heleboel niet bloggers ook niet weten dat een blog ook geld kost. Dat je ieder jaar geld betaald voor je domeinnaam en hosting etc.

 2. Betaalde content is niet erg maar inderdaad zoals sylvia zegt wel met de persoonlijke twist van de blogger. Wat ik belangrijk vind om te lezen is dat het niet een stuk is over bijv een lipstick en dan ineens iets over een geweldige aanbieding van NS of weet ik het wat. Het moet zeg maar wel bij elkaar passen en inhoud hebben en niet zomaar ertussen gezet zijn.

  Ik heb ook wel eens betaalde content en door die betaalde content kan ik inderdaad wel weer leuke dingen voor mijn blog aanschaffen. Nieuwe producten om te testen maar ook winacties organiseren die ik anders niet had kunnen organiseren.

  1. Helemaal waar. Betaald bloggen is een wisselwerking en niet persé iets wat slecht is. Als blogger doe je je best om een passend en interessant stuk voor je lezers te maken en van het verdiende geld kan je inderdaad ook weer dingen voor je lezers doen, zoals winacties. Ik denk echt dat betaald bloggen een blog beter maakt dan een “reclamevrije blog” (waar ik het in het artikel op Bloggers Network over heb) voor hoeverre dat mogelijk is dan.

 3. Ik heb er helemaal geen problemen mee als een blog zo af en toe een advertorial heeft! Zo blog ik voornamelijk over beauty, fashion en lifestyle en zou het vreemd zijn als ik opeens ging schrijven over iets wat daar totaal niet bij past. Maar als het een beetje aansluit bij de blog; waarom niet. Ik zie wel eens artikelen op blogs die ik minder graag lees dan een advertorial.

  1. Dat zeg je heel goed Kelly, het moet wel een artikel zijn die bij de blog past en zolang dat het geval is zie ik ook helemaal het probleem van advertorials niet in. Bij de reacties op bloggers network vergeleek iemand het met een dokter die niet meer betaald wil worden door zijn patiënten. Dat zou ook raar zijn toch?

 4. Wat een mooi artikel! Ik verdien wel iets van geld met mijn blog, maar inderdaad ik betaal daar de layout van, maar ook heb ik dit jaar gespaard voor een nieuwe camera. Het blijft een onderwerp waar heel veel meningen over zijn!

 5. Wat een super goede boodschap! Inderdaad, met het geld dat je verdient met bloggen kun je je blog juist verder verbeteren. Er zijn echt maar weinig bloggers die daarnaast ook nog dure luxe etentjes, mooie nieuwe schoenen, een vakantie en een luxe parfum kunnen betalen van de inkomsten die zij genereren uit hun blog. Ik verdien af en toe wat met bloggen en ik zit nu op het punt dat ik denk: ik wil een nieuwe camera gaan aanschaffen. Daar ga ik het geld dat ik nu binnen ga halen met mijn blog voor apart leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *