Blogtips | 10 dingen die je dit weekend kunt doen om je blog te verbeteren

Geplaatst op

10 tips om snel je blog te verbeteren en een update te geven

Het is weekend, dus alle tijd om aan je grootste hobby te besteden: Bloggen. Als blogger ben ik constant op zoek naar nieuwe inzichten, nieuwe ideeën, maar vooral ook verbetering. Kleine dingen die ik kan aanpassen waardoor mijn blog fijner leest voor jullie, beter vindbaar is of waardoor het bloggen voor mij fijner werkt. Deze 10 dingen kun je dit weekend uitvoeren om je blog weer net even dat extra zetje in de goede richting te geven.

1- Ruim je sidebar en footer op. Is alle informatie in je sidebar en footer nog wel actueel? Klopt de informatie nog wel en past het bij de manier waarop je tegenwoordig schrijft? Kijk ook meteen streng naar alle extra widgets en knoppen die er in de sidebar zitten. Hoe vaak worden die knoppen eigenlijk gebruikt? Zijn ze wel gebruiksvriendelijk en kunnen er niet een paar functies af?
Niets werkt fijner dan een duidelijke en overzichtelijke website. Het opruimen van je sidebar kan dan ook echt heel erg veel verschil maken.

2- Update je profielfoto. Ook je profielfoto kan zo nu en dan wel een opfrisbeurt gebruiken. Ik vind het verschrikkelijk als bloggers iedere week een andere profielfoto hebben (op social media herken je ze namelijk vaak alleen aan hun foto), maar een foto van 20 jaar geleden is ook niet meer zo up to date. Misschien is je fotografie stijl wel heel erg anders geworden de laatste maanden, of is het kleurgebruik in je website veranderd. Misschien ben je zelf heel erg veranderd. Al die dingen kunnen een aanleiding zijn om je profielfoto op zowel je blog als je social media kanalen eens een opfrisbeurt te geven.

3- Update je about pagina. Na je home pagina, is de about me pagina de meest gelezen pagina op je website. Klopt de informatie die daar opstaat nog wel? Zijn er de afgelopen tijd nog dingen gebeurd die het vermelden waard zijn? Heb je ondertussen van opleiding gewisseld of heb je je opleiding juist afgerond? Loop de tekst op je about me pagina kritisch langs en geef de pagina een frisse start.10 tips om snel je blog te verbeteren en een update te geven4- Maak nieuwe blogpost ideeën voor de komende week. Pak er een groot vel papier bij en deel die in in de verschillende onderwerpen van je blog of website. Schrijf bij die onderwerpen vervolgens alles op wat er in je opkomt, om zo uiteindelijk tot succesvolle en relevante, nieuwe blog ideeën te komen. Deze onderwerpen kun je dan alvast inplannen voor de komende week, zodat je alleen de posts nog hoeft te schrijven. Het idee ligt er al.

5- Beantwoord alle comments die je nog niet hebt beantwoord. Je lezers doen de moeite om een reactie achter te laten op je post, dus waarom zou je niet ook de moeite doen om ze een antwoord te geven? Misschien hebben ze wel een heel goed idee, of stellen ze een interessante vraag. Wie weet komt er een interessante discussie op gang.6- Lees andere blogs en reageer. Heerlijk de tijd om ook weer eens blogs van anderen te lezen. Laat een paar interessante en inhoudsvolle reacties achter op de blogposts die je het meest interessant vond. Zulke reactie zijn niet alleen veel leuker voor de persoon die de blogpost heeft geschreven, ze trekken vaak ook veel meer bezoekers naar je blog.

7- Maak vast foto’s voor toekomstige blogposts. Het is vaak veel efficiënter om voor meerdere posts, de foto’s in één keer te maken. Zo hoef je maar één keer je hele foto set-up klaar te zetten en je camera instellingen aan te passen aan het licht buiten. Als je in activiteit 4 toch al nieuwe ideeën hebt gemaakt voor de rest van de week, dan kan je ook meteen alle foto’s voor de posts vast schieten. Je hoeft ze nog niet meteen uit te zoeken en na te bewerken, maar als je ze al op een SD kaartje hebt staan, hoef je de rest van de week geen rekening meer te houden met het licht als je een blogpost wil gaan schrijven.

8- Verbeter oude posts. Loop oude posts na en kijk of de informatie die daar in staat nog wel up-to-date is. klopt alle informatie nog? Kun je nog extra relevante bronnen toevoegen? Moet je ze misschien op een paar plekken herschrijven? Of is het tijd om een complete update te schrijven in een nieuwe post? Passen de foto’s nog wel bij de fotostijl die je nu hebt of is de tekst duidelijker als je er tussenkopjes tussen zet? Niet alleen vind Google het heerlijk als je je posts, up- to-date houd, de mensen die via google die posts lezen worden er ook een stuk blijer van als de informatie correct is en alle links in de post nog werken.

10 tips om snel je blog te verbeteren en een update te geven

9- Update je Social Media. Naast je blog ook nog alle social media bijhouden is tegenwoordig een dagtaak. Daarom moet ik heel eerlijk zeggen dat ik soms niet zo actief ben op social media als andere bloggers. Nu je even de tijd hebt, kun je een nieuwe post op Facebook zetten, een paar tweets beantwoorden of een mooie foto op instagram delen.

10- En de laatste update die je dit weekend kunt uitvoeren: Ruim je spambox op. Het is niet iets dat je blog bezoekers meteen zien, maar het geeft altijd een fijn gevoel als je de spambox van wordpress weer even bent doorgelopen. Reacties die er per ongeluk in zijn beland, kun je er uit halen en alsnog goedkeuren en alle andere berichtjes kun je verwijderen. Het is maar weinig, maar die onnodige berichtjes nemen dan ook geen ruimte meer in op je website en het geeft gewoon een heel fijn gevoel als je alles weer netjes hebt opgeruimd.

Hebben jullie ook nog fijne weekend activiteiten om je blog een fijne update te geven?

x-Céline
 • Ik was inderdaad van plan om vandaag foto’s te maken, artikelen te schrijven en de about me pagina eens aan te pakken. Het licht is vandaag ook stukken beter dan gister dus het moet goed komen. Leuk dat je dit artikel hebt geschreven.

  Reageer
  • Dankjewel! Hier in Finland is het licht inderdaad ook veel fijner dan gisteren. Maak er gebruik van zolang het kan ;)

   Reageer
 • Dit klinkt zo verleidelijk als je tentamenweek hebt en eigenlijk heel het weekend moet leren :(

  Reageer
  • Ojee, sorry voor de slechte invloed! Misschien kan je als beloning voor goed werk wat van deze dingen doen in je pauzes? Ik werk bijvoorbeeld graag met de pomodoro methode. Dan heb ja na iedere 20 minuten serieus werken, 5 minuten pauze en na 3 rondes 15.

   Reageer
 • Ik maakte net foto’s voor een blogpost van komende week! :-) Met dit weer is het weekend ook echt het enige moment om dat te doen eigenlijk … Dank voor de tips, het is een goed lijstje om af en toe eens boven te halen en af te vinken!

  Reageer
  • Graag gedaan en je hebt helemaal gelijk. ‘s avonds foto’s maken is in het najaar eigenlijk niet meer te doen. Dus als je overdag werkt of studeert, is dat echt een weekend klusje.

   Reageer
 • Handige tips! Vooral die van de oude posts aanpassen, daar moet ik echt eens werk van maken

  Reageer
  • Dat maakt best een groot verschil. Ik doe het ook veel te weinig. Vooral omdat ik ertegen op zie om 1000 Posts aan te passen. Maar als je gewoon bij de populairste Posts begint, valt het eigenlijk best mee.

   Reageer
 • Super handige tips! Ik ga ze onthouden!

  Reageer
  • Wat goed om te horen dat je de tips handig vind! :)

   Reageer
 • Altijd leuk te lezen wat anderen aan tips kunnen geven. Ik heb nu een jaartje geëxperimenteerd met wat verschillende blogs. Sinds een kleine 2 weken heb ik een weblog waarmee ik voor vast alles ga onderbrengen. Geen experimenten meer, maar ervoor gaan. Het punt dat je schrijft over social media is zeker herkenbaar. Ik heb hierin al geminderd, maar toch nog steeds net iets teveel. Een tijdrovende klus die je goed voor het bloggen gebruiken

  Reageer
  • Wat een goede stap dat je nu een weblog begint waar je alles voor vast gaat onderbrengen. Gewoon ervoor gaan is in mijn ervaring uiteindelijk altijd de beste zet geweest. Bloggen vraagt vooral in het begin heel veel tijd, maar als je dat er in stopt krijg je na al die tijd ook de gewenste resultaten.

   Reageer
 • Hai Céline,
  Wat een handige tips, dank je wel! Misschien ook een goede om eens door je foto’s heen te gaan (niet jij specifiek maar iedereen die blogt), deze actie staat nog op mijn blogger-2-do-list. Ik wil al mijn uitgelichte foto’s bij artikelen op dezelfde formaten hebben, zodat dit o.a. op de artikeloverzichtspagina een netjes, overzichtelijk beeld geeft. Ook goed om even te kijken of bij alle foto’s de alt tags ingevuld zijn, dat is goed voor je seo. Goed idee om hierover een blog te plaatsen! Ik ga zeker ook even die spam box checken, heb ik al heel lang niet gedaan ;-) Fijne kerstdagen vast! Groetjes, Sanne

  Reageer
  • Hej Sanne! Wat een goede extra tip! Het is inderdaad heel belangrijk om ook de foto’s in je blogposts langs te lopen en na te kijken op stijl, formaat en andere attributen. Dat verhoogt zeker de kwaliteit van je blog heel erg veel. Jij ook Fijne feestdagen!

   Reageer
 • Haha ik krijg opeens helemaal zin in een blog-opruimsessie dit weekend :)

  Reageer

Laat een reactie achter