Blogging & Career

Bloggen | Mijn reactie op de video’s van Essena O’Neill

essena oneill, essena oneill blog, mijn mening over de video van essena oneill, gaan social media te ver of heeft essena een probleem?

Als je de afgelopen dagen ook maar enig moment op internet hebt doorgebracht, de krant hebt gelezen of de tv hebt aangehad, dan ben je haar vast wel tegengekomen. Essena O’Neill. Het meisje dat ruim 500.000 instagram volgers had en van de één op de andere dag besloot te stoppen met social media.

Behalve dat ze besluit om te stoppen, verwijderd ze ook nog eens ruim 2.000 foto’s van haar instagram account en verandert ze bij de overige foto’s de beschrijving in redelijk heftige berichten die vertellen hoe lang ze met de foto bezig is geweest, hoe ellendig ze zich voelt op die foto of hoeveel ze betaald krijgt voor het dragen van een jurk.

Naar aanleiding van deze keuze maakte ze een aantal video’s, waaronder onderstaande video.

[yt url=”https://youtu.be/Xe1Qyks8QEM”]

(Deze video komt uit dit artikel uit de Telegraaf.)

Ik vind het altijd interessant als mensen zo’n sterke mening hebben over iets waar ik iedere dag met veel liefde mee bezig ben: Namelijk met online content maken en daar hopelijk uiteindelijk mijn fulltime inkomen mee verdienen. Daarom besloot ik om dit artikel te schrijven als een soort reactie op deze video, want hoewel Essena helemaal gelijk heeft in het feit dat je veel online content met een korreltje zout moet nemen en dat er meer in het leven is dan alleen social media, zijn er ook een heleboel dingen waar ik het niet helemaal eens mee ben.

Mijn mening over het verhaal van Essena O’Neill

Zo vertelt Essena O’Neill dat ze soms enkele uren per dag bezig was met het maken van foto’s en ze daardoor geen tijd meer had om ècht met mensen te praten en om ze te knuffelen. Haar leven werd in beslag genomen door het maken van foto’s. Nou klinkt dat allemaal lekker dramatisch, maar als ze haar instagram job, nou ook echt als werk had gezien dan zou ze al snel bedenken dat het helemaal niet zo gek is om een paar uur per dag bezig te zijn met je werk. Ik denk dat er een heleboel mensen het grootste gedeelte van de dag bezig zijn met hun werk. Of dat nou gaat om foto’s maken voor instagram of om een kantoorbaantje. Iedereen spendeert enkele uren per dag aan zijn of haar werk. Daarnaast is het soms inderdaad moeilijk om nog echt contact te hebben met familie en vrienden zoals je dat vroeger als kind had. Maar ook daar vindt de gemiddelde mens wel een oplossing voor. Het is een kwestie van een scheiding creeëren tussen privé en werk. Soms moeilijk, maar niet onmogelijk.

Daarnaast roept ze mensen op om haar te steunen en haar geld te geven, zodat ze haar huur kan betalen. Nu ze gestopt is met social media, hebben al haar sponsoren haar laten vallen en kan ze de huur van haar appartement niet meer betalen. Ik weet dat de media dit heel erg gaan opkloppen en die sponsoren belachelijk gaan maken. Maar is het niet heel erg logisch dat je niet meer betaald wordt als je stopt met werken? Als welke freelancer dan ook de stekker uit zijn of haar bedrijf zou trekken, zouden ze ook echt geen geld meer krijgen. Daar heb je dan bewust zelf voor gekozen, waarom zouden mensen dat moeten sponsoren? Als je de huur van je appartement niet meer kunt ophoesten omdat je minder bent gaan verdienen, dan ga je op zoek naar een andere woning die je wel kunt betalen. Misschien niet leuk, maar dat is het gevolg van de keuze die je hebt gemaakt. That’s life.

Ik denk dat Essena O’Neill al veel eerder hulp had moeten hebben toen ze het op haar 12e al zo moeilijk had met haar zelfbeeld. Het is daarvoor nog lang niet te laat, maar ik denk niet dat het de social media wereld is die een wakeup call nodig heeft, maar juist Essena. We weten ondertussen allemaal dat er foto’s in tijdschriften worden gephotoshopt, dat er geld kan worden verdient met social media en als blogger, instagrammer of youtuber weet je ook dat dat minstens net zo hard werken is als dat je een “gewone” kantoorbaan hebt. Het is niet de media die hier een fout hebben gemaakt, het is Essena die de lijn tussen werk en privé niet kon vinden.

Ik ben heel erg benieuwd wat jullie van bovenstaande video en van het hele Essena O’Neill verhaal vinden. Met welke punten zijn jullie het eens? Met welke niet? Zijn jullie het eens met mij of juist met Essena? Laat het weten in de comments, hopelijk ontstaat er dan een interessante discussie. 

P.S Dit vond ik ook een heel sterk artikel over dit onderwerp, met dezelfde mening als die ik heb.

6 gedachten over “Bloggen | Mijn reactie op de video’s van Essena O’Neill”

 1. Hierbij mijn mening over het filmpje. Wat mij opvalt, is dat ze een stevige burn-out heeft. Dit is de keerzijde van beroemd zijn, of je dat nu leuk vindt of niet. Veel geld, veel aandacht, maakt dat je een marionet wordt in de handen van managers en sponsoren. Elke goed verdienende baan vergt meer dan 40 uur werk, zeker als zelfstandige. Als je stopt met werken, krijg je geen geld, whats new? Daar moet je je tegen verzekeren. Dàt is niet de fout van social media, maar van het hebben van een eigen bedrijf. Als je succesvol bent en hard moet werken, heb je minder vrije tijd en minder tijd voor familie en vrienden. Dat is een eigen keuze. Wil je dat niet, dan moet je minder werken en ga je dus minder verdienen.
  Alles wat je op een dag doet op social media zetten, tast heel erg je privé leven aan, maar ook dat is een eigen keuze. Zelf zou ik dat absoluut niet willen.
  Ik denk inderdaad dat ze hulp nodig heeft, ze kan haar succes niet handelen.

  1. Klopt helemaal, ze had van het begin af aan veel meer steun en begeleiding moeten krijgen. Zeker omdat ze aan dit leven begon als een jong 12 jarig meisje die eigenlijk nog veel teveel in de knoop zat met zichzelf. Overigens vind ik het ook wel apart dat ze ook van de één op de andere dag geen geld meer heeft als ze niks meer verdient. Het lijkt me toch dat je wat geld spaart? Dan had ze nu mooi een opleiding kunnen gaan doen of tijdelijk weer bij haar ouders kunnen gaan wonen en een èchte baan gaan zoeken.

 2. Ik vind het interessant om te lezen. Ik denk dat je gelijk hebt. Iedereen moet werken voor zijn/haar geld. Wanneer ik nu zou stoppen met werken heb ik ook geen geld meer om mijn huis te betalen of om andere dingen te doen. Misschien had ze eerst beter kunnen uitzoeken hoe en wat voordat ze een definitieve keuze had gemaakt. Voor zo’n jong meisje zou het ook wel handig zijn als ze met iemand kon sparren en die haar een beetje in de gaten hield.

  1. Je hebt helemaal gelijk Liza! Ik vraag me ook af waar haar ouders in dit verhaal staan. Ze is nog heel jong, dus het lijkt me dat ze prima bij haar familie terecht kan voor steun en advies. Het was inderdaad verstandiger geweest om even een paar keer diep in en uit te ademen voordat Essena haar beslissing had genomen. Even nadenken over de gevolgen van zo’n besluit en hoe daarmee om te gaan.

 3. Helemaal eens. Ik kreeg bij het kijken van het betreffende filmpje het idee dat ze nogal in een bubbel leeft. En hoezo kan ze nu ineens haar huur niet meer betalen? Met de bedragen die ze verdiende zou ze toch iets moeten hebben gespaard? Los van dat hoop ik dat ze de hulp krijgt die ze nodig heeft.

  1. Helemaal mee eens. Ik hoop ook heel erg dat er, zeker na al die media aandacht, iemand is die haar een helpende hand kan bieden. Dan bedoel ik niet in de vorm van sponsoren die haar huur betalen, maar echt een goede psycholoog die haar kan helpen haar leven weer op de rails kan krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *