Blogging & Career

A Beginners guide to Google Analytics

a beginners guide to google analytics, beginnen met google analytics, handige rapporten in google analytics, google analytics voor bloggers

Google Analytics is het meest bekende en meest gebruikte programma om blog statistieken bij te houden. Er valt ontzettend veel te zien en te leren van Google Analytics, maar juist daardoor is het vaak lastig om door alle getalletjes nog de handige informatie te vinden. Daarom vandaag een beginners guide to Google Analytics.

Google Analytics installeren op je blog

Voordat je je statistieken kunt gaan bekijken, moet je Google Analytics op je blog “installeren”. Ik heb hier in het verleden heel veel problemen mee gehad, waardoor het erg lang heeft geduurd voordat ik fatsoenlijke statistieken had ik mijn Analytics. Ook zie ik vaak op twitter berichtjes van mede bloggers voorbij komen die moeite hebben om Google Analytics aan de praat te krijgen. Daarom eerst wat tips voor het installeren van Google Analytics op je blog.

Als je blogt met WordPress heb je geluk. Vorige week schreef ik al over handige WordPress plugins en ook voor het installeren van Google Analytics is er een plugin. Bijvoorbeeld de plugin “Google Analytics Dashboard for WP”. Deze plugin bevat een youtube filmpje die je stap voor stap helpt om de plugin goed in te stellen. Daarna staat Google Analytics overal goed op je blog geïnstalleerd en zullen de statistieken vanzelf verschijnen in je Google Analytics account.

Als je niet in het bezit bent van een blog die draait op WordPress, dan lees je in dit artikel van Google hoe je Analytics kunt installeren. Er zijn verschillende opties, maar kies de optie die onder het kopje: “De webcode rechtstreeks aan uw website toevoegen” staat.

Informatie halen uit Google Analytics

Nu we Google Analytics geïnstalleerd hebben, kunnen we allerlei informatie uit de statistieken aflezen. Hoe meer gegevens Google heeft kunnen uitlezen, hoe betrouwbaarder je statistieken zijn. Echt duidelijke conclusies kan je dus ook pas na ongeveer een maand uit je Google Analytics statistieken halen.

aantal bezoekers, aantal unieke bezoekers per maand, aantal bezoekers google analytics, statistieken in google analytics, handige informatie google analytics, google analytics gebruiken.

De belangrijkste gegevens en ook hetgeen wat het meest wordt gevraagd door bedrijven, zijn het aantal bezoekers per maand en het aantal unieke bezoekers per maand die je blog heeft. Dit en eigenlijk alle andere belangrijke gegevens, vind je onder het tabje “Doelgroep”>”Overzicht”. Het aantal bezoekers per maand zijn het aantal sessies, in het voorbeeld dus 520.000 Het aantal unieke bezoekers per maand zijn het aantal gebruikers. In het voorbeeld zijn dat er dus 329.614.

Op deze pagina zie je ook hoeveel pagina’s je bezoekers per bezoek bezoeken. Hoe lang bezoekers gemiddeld op je website blijven en hoeveel procent van je bezoekers na het bezoeken van één pagina je blog weer verlaat. Allemaal ontzettend handige informatie dus.

doelgroep blog, voor wie schrijf ik, wie bezoeken mijn site, handige google analytics statistieken

Onder het kopje “Doelgroep”> “Demografie”>”Overzicht” Zie je wie je website bezoeken. Hoe oud zijn je lezers en wordt je blog voornamelijk door mannen of door vrouwen gelezen? Deze informatie is niet alleen handig om te weten voor bedrijven die eventueel met je willen samenwerken, maar ook heel handig om je schrijfstijl en je blogonderwerpen op aan te passen. Als je publiek bijvoorbeeld alleen maar bestaat uit mannen boven de 65 jaar, dan is de kans niet heel groot dat een artikel over fopspenen interessant gevonden word.

Natuurlijk is er nog veel en veel en veel meer informatie uit Google Analytics te halen. Sommige informatie kan nuttig zijn, andere informatie heb je weinig aan. Het is een beetje uitproberen en rondkijken om echt alle functies te ontdekken.

Welke informatie bekijk jij graag in Google Analytics?

40 gedachten over “A Beginners guide to Google Analytics”

  1. Heel handig artikel! Ik gebruik Google Analytics ook al een hele tijd en vind het erg handig om alle informatie op 1 plaats bij te houden. Het aantal unieke bezoekers en de meest bezochte pagina’s vind ik het interessantst om bij te houden!

    1. Ja, dat is inderdaad ook erg leuk! Ik kwam laatst iemand tegen die gezocht had op iets met Gerard Joling en witte tanden lak. Haha. Ik heb het nagezocht en om één of andere reden was mijn blog inderdaad eerste hit op google als je dat intypte. Haha.

  2. Wat tof dat je dit hebt geschreven. In het begin was het inderdaad voor mij ook allemaal uitzoeken haha! Gelukkig ben ik tegenwoordig erg handig ermee geworden (veel lezen en doen) en kan ik vrij veel informatie eruit trekken. Alleen gebruik ik het nog veel te weinig haha ;-) Dat dan weer wel.. X

  3. Bij demografie overzicht zag ik niks staan, je moet dat blijkbaar eerst inschakelen. Nu zal het binnen 24 uur werken bij mij. Handig, ik wist helemaal niet dat je ook de leeftijden en het geslacht kon zien. Super!

  4. Ik vind het altijd heel leuk om te kijken via waar mijn bezoekers op mijn blog terecht komen en kijk ook regelmatig even via welke zoektermen bezoekers op mijn blog zijn gekomen. Oh, en de realtime functie vind ik ook leuk om te bekijken maar mijn blog heeft niet zo ontzettend veel bezoekers dus daar is niet altijd even veel te zien .

  5. Wow ik heb echt enorm veel aan je artikel gehad!
    Ik ben nog maar een paar maand aan het bloggen, maar wou toch google analytics installeren zodat ik mijn lezers wat meer kon leren kennen. Het probleem was jammer genoeg dat ik enorm aan het sukkelen geslagen was.
    Jouw post heeft me geholpen en nu heb ik eindelijk alles geïnstalleerd gekregen!
    Dankje voor de lieve hulp :D
    Jana x

  6. Het schijnt een stuk ingewikkelder te zijn dan vroeger om GA te installeren. Ik vind het ook allemaal zo’n rommeltje, er staat zo ontzettend veel. Misschien kunnen ze één en andere grouperen. Statcounter werkt in elk geval veel makkelijker

    1. Daar heb je helemaal gelijk in. Met de gratis programma’s en tools van Google kan je meestal heel erg veel doen, maar de gebruiksvriendelijkheid is vaak nog niet optimaal. Ik gebruik Analytics en Statcounter naast elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *